Nelze nainstalovat Mint na HP Compaq dc7800 [vyřešeno] Vyřešeno

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Ventero1

Re: Nelze nainstalovat Mint na HP Compaq dc7800 ?

#11 Příspěvek od Ventero1 »

Bug je v 18.1 obsazen primo v Cinnamonu a problem bude nejspis na cemkoliv. Chlapi si tu stezovali s daleko lepsimi parametry.

Myslim, ze 17.3 C by to zvladlo, ale Mate ci Xfce je jistejsi ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
vxmery

#12 Příspěvek od vxmery »

O tom bugu s pamětí jsem četl, ale dělá to opravdu na všech počítačích?
Nevtrdím, že na všetkých, pár krát sa to vyskytlo, chcel som ťa iba upozorniť
buďto přejdu na 18.1 MATE, nebo na 17.3 Cinnamon
To je samozrejme tvoja volba. 18.1 má novší kernel, čiže je vhodnejšia pre novšie stroje. Ale samozrejme môže fachčať ok. S MATE na 2GB RAM by nemal byť problém.
17.3 Cinnamon by na 2GB chodiť mal, podporu máš do r. 2019. Veď si urob Live a uvidíš.
SSD 64GB A-DATA (tam chci mít / a swap
HDD 320GB Seagate (ten celý připojím jako /home
Prípadne si na HDD môžeš nechať nejakých 20-30GB nealokovaných, keby si chcel v budúcnosti skúšať nejaké iné distro v dualboote. Samozrejme je to na tebe.
BTW - inštaloval som raz na jeden starší notebook, ktorý síce USB mal, ale z Flešky ani za svet. Urobil som LiveDVD a bolo všetko ok.
A ako ti radili, čekni poradie bootovania. Skúšaš 32 alebo 64bit Mint?
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať
George9

#13 Příspěvek od George9 »

Tracer píše: 18 dub 2017, 15:55 Bug je v 18.1 obsazen primo v Cinnamonu a problem bude nejspis na cemkoliv. Chlapi si tu stezovali s daleko lepsimi parametry.

Myslim, ze 17.3 C by to zvladlo, ale Mate ci Xfce je jistejsi ...
Díky, tak asi půjdu "na jistotu" do 17.3 nejspíš do MATE. To Xfce se mi moc nelíbí. A ještě jednu otázečku: bude znát, když rozšířím RAM ze 2 na 4GB ? Podotýkám, že nepoužívám žádné náročné aplikace, jako na střih videa, práce s grafikou atd... Prakticky jen webovej prohlížeč, e-mailovej klient, sledování filmů a puštěná TV.
edit//: chtěl jsem říct, že asi půjdu do 18.1 Mate, ne 17.3
vxmery: zkouším 64bit. Vím, že pokud nemám víc jak 4GB RAM, tak by stačily i 32bit. Ale jinak nevím, jakej je v tom pro mně jinej rozdíl.
A pořadí bootování je ok, jak řikám, ono to z tý flešky začne načítat, ale pak to skončí tou chybou.
juhele2014

#14 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: Jestli 17 nebo 18, to je na každém uživateli. Nakonec - o nic nejde, dá se kdykoliv změnit distro, takže proč si to či ono nevyzkoušet, že jo. Je celá řada "pěkných" webových stránek, třeba tady 1url.cz/Ftk7T , tohle vytíží moje C2D vpohodě na 80%, jede to plynule (ff33). A to je pouze "obyčejná" stránka o počasí ... :lol: Takže hnedka vidíte, jak jste na tom s výkonem, podotýkám, že Cinnamom je na výkon PC nejnáročnější ...
Honza H

#15 Příspěvek od Honza H »

Ahoj,
HP 7800 používám také.Zkusil jsem Ubuntu, Mint s většinou prostředí, bez problémů. Pokud jsem něco nezkazil já-vše OK.Jediné, co mi nejde nainstalovat je ?Emmabuntus?.Zastaví se to na pěkné úvodní obrazovce a konec, nemůže najít flešku. Konfigurace-C2D 3,0, 4GB paměti 667,interní grafika.Nevíte někdo proč?CD také nemám, bios poslední možný-tuším ver. 1.35. Díky Honza
Honza H

#16 Příspěvek od Honza H »

Doplňuji-teď používám LM 18.1, předposlední jádro.
George9

#17 Příspěvek od George9 »

Honza H píše: 20 dub 2017, 19:30 Ahoj,
HP 7800 používám také.Zkusil jsem Ubuntu, Mint s většinou prostředí, bez problémů. Pokud jsem něco nezkazil já-vše OK.Jediné, co mi nejde nainstalovat je ?Emmabuntus?.Zastaví se to na pěkné úvodní obrazovce a konec, nemůže najít flešku. Konfigurace-C2D 3,0, 4GB paměti 667,interní grafika.Nevíte někdo proč?CD také nemám, bios poslední možný-tuším ver. 1.35. Díky Honza
A instaloval jsi to z flashdisku? Aha, no když nemáš optiku, tak asi jo. No totiž Ubuntu mi šlo nainstalovat taky, ale Mint bohužel.., žádná verze :x Ve středu mi dorazí ještě 2GB RAM, C2D E8400 a nízkoprofilová grafika. Tak až to buupě, zkusím tu instalaci z DVD.
George9

#18 Příspěvek od George9 »

Takže instalace z DVD proběhla naprosto bez problému. Mechaniku jsem ale samozřejmě připojil jako interní (přes SATA). Vypadá to teda, že Tracer měl pravdu ohledně té generické chyby v BIOSu, znemožňující zavést jakýkoli bootloader přes USB. No, takže jsem šťastnej, že se problém vyřešil, a ode dneška se už na mým domácím desktopu usídlil Linux Mint. Na notebooku už ho mám 2 roky s naprostou spokojeností, jenom na herním PC asi ještě dlouho zůstanou Win 10. Díky všem za rady ;)
Ventero1

Re: Nelze nainstalovat Mint na HP Compaq dc7800 ? - vyřešeno

#19 Příspěvek od Ventero1 »

Windows bootloader to z USB bere. Lilo jsem nezkoušel - to je docela exotika. Pouhá přítomnost Grub, Grub2 a Grub4dos via USB způsobily kompletní zamrznutí bootu PC - tedy nebootovalo ani jiné zařízení (HDD s Win např.), a to i přesto, že bylo nastaveno jako první v pořadí a nefungovalo ani bootmenu ani nic jiného. Jedná se opravdu o chybu BIOS těchto řad. Nebo úmysl ? ? ?

Možná by fungovala bootflash s winloaderem a chainloadem na bitovou kopii Grubu coby samostatného souboru ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
Honza H

Re: Nelze nainstalovat Mint na HP Compaq dc7800 ? - vyřešeno

#20 Příspěvek od Honza H »

K HP dc 7800:
Jaký tam máte BIOS? Já jsem našel poslední verzi 1.35.Máte někdo novější? A chodí vám tam DDR2 800? Díky za info. Honza.
Zamčeno