Jak zapnout Numlock při startu?

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
Athrax

Jak zapnout Numlock při startu?

#1 Příspěvek od Athrax »

Rád bych měl při náběhu přihlašovací obrazovky ZAPNUTÝ Numlock. (už od DOSu jsem zvyklý na Numlock=ON a je fakt hrozné se opakovaně přihlašovat, protože nejdou zadávat čísla rovnou, navíc už z toho magořím i na winech, kde si ho prozměnu díky tomu neobvyklému šachování vypínám)

Na fóru jsem našel téma (dokonce je označeno jako VYŘEŠENO), nicméně ať to čtu jakkoliv, nijak mi to nepomáhá. (především už z principu se mi nezdá, že bych kvůli takové blbosti jako je nastavení numlocku měl něco doinstalovávat)

Popis - LinuxMint 18.2 Sonya Cinnamon - 64-bit (jen pro zajímavost - co to je Sonya a co Cinnamon?), pravděpodobně s LightDM (usuzuji z toho, že jsem našel soubor "lightdm.conf" (přesněji rovnou 2!!! + ještě další s přidaným ".d")

Nicméně nejdou editovat a nevím který a jak je otevřít jako admin a i kdybych věděl, stejně si nejsem moc jistý z těch komentářů, co tam a kam napsat. (BTW - našel jsem v nastavení možnost nastavit přihlašovací obrazovku, ale tam jsou až na volbu "zap/vyp sezení hosta" samé kraviny, možnost nastavit numlock status tam není.) Děkuji předem za radu.
Athrax

Re: Jak zapnout Numlock při startu?

#2 Příspěvek od Athrax »

Ajajaj, vlastní blbostí jsem se dostal do průseru. Pořád mi vrtalo hlavou, proč bych měl něco doinstalovávat. :shock: (zvyk z winů - co nejméně přidávat, když už to aktuálně potřebuji, tak do sandboxu, přímé doinstalování jen to nejzákladnější - antivir atd.)
Tudíž....
1) Jsem mrknul zdali tam mám ten soubor "/usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/90-slick-greeter.conf" - našel jsem.
2) Přidal jsem do něj na konec ten řádek "greeter-setup-script=/usr/bin/numlockx on"
POZOR - gedit to NEZNÁ, tudíž zakoumal jsem a ten příkaz zlaboroval na:
"sudo xed /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/90-slick-greeter.conf", což vedlo k úspěšnému spuštění a možnosti editace

3) Po změně uložil, restartoval.... a už mi nanaběhla přihlašovací obrazovka.

Když vyberu v Grubu recovery spouštění, nacházím jedinou užitečnou volbu - spustit root konzoli. V té když zadám " xed /usr/share/lightdm/lightdm.conf.d/90-slick-greeter.conf" (abych to co jsem tam přidal vyeditoval), vyhodí to na okamžik nějaký error a tím končí má máňa.

Session hosta mám zakázané, tož jsem celkem v koncích... :cry:
menom

Re: Jak zapnout Numlock při startu?

#3 Příspěvek od menom »

.

Xed je program co bezi v grafickom prostredi nie v terminali

Mozes pouzit napriklad program nano
Namiesto xed v prikaze napis nano

Uprav subor

Po uprave:
Stlacit spolu dve klavesy CTRL a X cim ukoncis editaciu.
Potvrdit klavesou Y aby sa zapisali zmeny z buffera do suboru
Potvrdit klavesou ENTER.

.
.
Zamčeno