Kam instalovat?

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zamčeno
Zpráva
Autor
fikejz
Příspěvky: 12
Registrován: 22 bře 2015, 19:46

Kam instalovat?

#1 Příspěvek od fikejz »

Je v Mintu (Linuxu obecně) nějaké místo kam by se měly instalovat programy, ovladače a podobné jako je ve Windowsech program files ? Potřebuji v práci zprovoznit tiskárnu Canon i-SENSYS MF4010. Našel jsem na webu (https://www.canon.cz/support/consumer_p ... 20(64-bit) ovladače přímo od výrobce v archivu tar.gz, je v něm i soubor "install.sh". Předpokládám, že po rozbalení do SPRÁVNÉ složky a následném poklepání na install (samozřejmě pod rotem) dojde k instalaci. Nebo je potřeba provést kompilaci dle návodu ve wiki? Nerad bych něco pokazil.

menom
Příspěvky: 2775
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Kam instalovat?

#2 Příspěvek od menom »

.

Tebe moze byt jedno kam sa instaluju programy, instalacny skript to nainstaluje presne kam ma.
Ak chces vediet viac kukni sem:
https://www.linux-mint-czech.cz/2012/12 ... inuxmintu/

Tu je navod na instalaciu,
a podla toho co je tam napisane, v archive je balik debianu s koncovkou .deb

Staci sa v rozbalenom archive k nemu preklikat (v tvojom pripade pre 64-bit)
Pravym tlacitkom klik na balik a zvolit moznost Otvorit (spustit) v programe Instalator balikov GDebi a dat instalovat ...

Druha moznost presne dodrzat navod , zadat prikazy do terminalu ...

https://tutorialforlinux.com/2016/10/15 ... t-install/

.
.

fikejz
Příspěvky: 12
Registrován: 22 bře 2015, 19:46

Re: Kam instalovat?

#3 Příspěvek od fikejz »

Dík za odkazy. Na odkazu s tutorialem je napsáno že stažené balíčky se mají rozbalit do archivu (složky) "/tmp" , to je oč mi šlo. Co mi může být jedno nebo dva si a to mi promiňte, dovolím posoudit sám. Balíček s .deb jsem dle tutorialu nainstaloval (sudo gdebi ./*.deb - mám LM Mate 18.2 kde je gdebi již v základu) . Nicméně po "fyzickém" připojení tiskárny vyskočí systémová hláška: "Pro tiskárnu Canon MF4010 Series chybí ovladač" odsouhlasím "hledat" a pouze při volbě "vyhledat z databáze" je nabídnut "Generic text-only printer [en] (aktuální)". Systém mám 32bit(odkaz vedl na 64bit, instaloval jsem 32bit) a na stránce výrobce se píše: "Ovladač CQue 3.0.5 je zkompilován z nejnovějších dynamicky propojených knihoven (32bitová i 64bitová verze) včetně knihovny X11/Motif. To může znamenat, že některé knihovny bude třeba stáhnout." takže jdu pátrat co dál. Pokud někdo napoví budu rád.
Ještě jednou děkuji.
Naposledy upravil(a) fikejz dne 11 říj 2017, 17:24, celkem upraveno 1 x.

fikejz
Příspěvky: 12
Registrován: 22 bře 2015, 19:46

Re: Kam instalovat?

#4 Příspěvek od fikejz »

Tak jsem postoupil kousek dál našel jsem na: https://www.canon.cz/support/consumer_p ... &language= jiný ovladač (UFR II / UFRII LT pro systém Linux, verze 3.40) . Po jeho nainstalování dle výše popsaného postupu je tiskárna funkční při "přímém" připojení na Mint. Přes síť zatím ne. Je sice v síti vidět na druhém PC (WinXP), když ji chci přidat nenabídne se jako při přímém připojení ale "vyhledat ovladač". Navíc připojení na ty XP je "zajímavé" samo o sobě, připojím se na každou složku, kterou vidím po připojení XP: "C"; "Dokumenty"; Sdílené Dokumenty"; "print" ; ovšem jen na jednu z nich při jedné relaci potom je nutno restartovat (v Mintu), k té které konkrétní složce se lze připojovat opakovaně.

marianb
Příspěvky: 1
Registrován: 12 lis 2017, 16:28

Re: Kam instalovat?

#5 Příspěvek od marianb »

Rád bych požádal o radu, nainstaloval jsem si ovladač pro Canon i-SENSYS MF4010 podle zmíněné nápovědy, vše zdá se proběhlo bez problémů, systém tiskárnu po připojení našel, ale nezdaří se zkušební tisk (ani tisk dokumentu). Přesto se pro daný dokument zobrazí informace "Tiskne se" a "Tisk dokončen", ale tiskárna ani "neškytne"... z počítače, kde běží windows. není s tiskem problém. Dá se ještě nějak ověřit, kde by mohla být chyba? Nemám s linuxem v tomto směru žádné zkušenosti. Děkuji.

Zamčeno