Raspbian - vypnutie monitoru

Zde řešíme problémy s ostatními distribucemi Linuxu
Zpráva
Autor
RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 196
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#11 Příspěvek od RadekD » 19 led 2018, 17:34

Máš možnost vyzkoušet to s jiným zařízením? (PC/NB) Abys vyloučil chybu monitoru...
AS8940G, Intel i7 1.8GHz, 8GB RAM, 250 GB SSD + 620GB HDD, NVidia 240, LM18 Cinnamon
Acer Swift 1, Pentium N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64GB SSD, Intel graphic, LM19 Cinnamon

djducato
Příspěvky: 54
Registrován: 14 pro 2017, 06:14

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#12 Příspěvek od djducato » 19 led 2018, 19:14

Jasné, ja mám na jednom vstupe klasický PC, na druhom laptop a na treťom raspberry..
Všade ide bez problémov len to raspberry robí problémy.
Na PC a Laptope mám Windows a nastavené po desiatich minútach monitor vypnúť, všetko krásne funguje, vypne sa a hotovo, keď pohybem s myšou zapne sa buď PC, alebo laptop, záleží čo chcem používať, ale v prípade raspberry zostane len sivý, čiže už mi neprepne na iný vstup keď dostane signál z PC alebo laptopu.. A manuálne prepínanie vstupov je komplikované, keďže je monitor zavesený na stene, okolo neho repro a samozrejme prepínač je vzadu (čiže vstať zu stoličky, odsunúť (odpojiť repro od káblov) nájsť ten malý joystick, prepnúť vstup a všetko nanovo poskladať. Proste nereálne.
Ešte doplním, ale asi to je jedno. PC je zapojené cez Display Port a Laptop ako aj raspberry cez HDMI.
Monitor Philips BDM4350UC/00.

Skúšal som ale príkaz

Kód: Vybrat vše

vcgencmd display_power 0
vcgencmd display_power 1
a funguje. 0 ho vypne a 1 zapne, problém je že zapnúť už je problém, pretože to musím písať pri vypnutom monitore :lol: :lol:

RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 196
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#13 Příspěvek od RadekD » 19 led 2018, 20:16

Aha. Předpokládám, že jsi testoval i Malinu samostatně, takže s tím neporadím. Ale pokud fungují uvedené příkazy, mělo by to jít obejít jednoduchými skripty, např.:

.monitorOFF.sh

Kód: Vybrat vše

#!/bin/bash
vcgencmd display_power 0
.monitorON.sh

Kód: Vybrat vše

#!/bin/bash
vcgencmd display_power 1
udělat je spustitelnými:

Kód: Vybrat vše

chmod +x .monitorOFF.sh
atd.
a pak jim přiřadit klávesovou zkratku - jednu pro vypnutí, druhou pro zapnutí. Potom pro zapnutí monitoru nemusíš psát "naslepo".
AS8940G, Intel i7 1.8GHz, 8GB RAM, 250 GB SSD + 620GB HDD, NVidia 240, LM18 Cinnamon
Acer Swift 1, Pentium N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64GB SSD, Intel graphic, LM19 Cinnamon

djducato
Příspěvky: 54
Registrován: 14 pro 2017, 06:14

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#14 Příspěvek od djducato » 19 led 2018, 20:52

To by mi úplne pomohlo a bolo vynikajúce, vieš mi prosím ale napísať podrobný návod, pretože nie som veľmi doma v Linuxe.

Ďakujem

RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 196
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#15 Příspěvek od RadekD » 19 led 2018, 21:25

Vydrž do zítřka, rozjedu si na druhé malině Raspbian a vyzkouším to konkrétně, ať nepíšu bludy :D
AS8940G, Intel i7 1.8GHz, 8GB RAM, 250 GB SSD + 620GB HDD, NVidia 240, LM18 Cinnamon
Acer Swift 1, Pentium N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64GB SSD, Intel graphic, LM19 Cinnamon

djducato
Příspěvky: 54
Registrován: 14 pro 2017, 06:14

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#16 Příspěvek od djducato » 19 led 2018, 22:27

Jasné v pohode, ale mám Ubuntu Mint pre raspberry, ale asi to bude fungovať aj na raspbiane fungovať.

Veľmi pekne ti ďakujem.

RadekD
Poradce Mintu
Příspěvky: 196
Registrován: 19 lis 2012, 19:28
Bydliště: Nedaleko Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#17 Příspěvek od RadekD » 20 led 2018, 19:19

script.tar.gz
(184 bajtů) Staženo 22 x
Ahoj
Tak jsem dopadl "napůl" :roll: . Skrypty fungují, ale až po delší době jsem zjistil, že v Raspbianu je OpenBox, takže v základu jsou jeho možnosti nastavení hodně omezené a nepovedlo se mi vytvořit klávesovou zkratku pro spuštění (nebo dělám někde chybu v příkazu - nespouští se). Ale píšeš, že tam máš Ubuntu, takže tam v nastavení klávesnice určitě možnost vytvoření zkratek je. Postup najdeš na wiki.ubuntu.cz nebo forum.ubuntu.cz někdo poradí.
Já jsem to cvičně vyřešil tak, že jsem oba skrypty uložil do domovského adresáře /home/<user>/ a spouštěl je z terminálu příkazem:
napřed

Kód: Vybrat vše

./monitorON.sh
potom

Kód: Vybrat vše

./monitorOFF.sh
Tím jsem "dosáhl" toho, že první příkaz "neudělá" nic, druhý vypne monitor. Pak stačí stisknout 2x šipku nahoru, tím se nastaví předposlední příkaz v terminálu a Enterem ho spustíš, aniž bys ho musel vidět. Je to jen nouzovka, než zjistím/š, jak na ty zkratky.
R.
Naposledy upravil(a) RadekD dne 23 led 2018, 14:17, celkem upraveno 1 x.
AS8940G, Intel i7 1.8GHz, 8GB RAM, 250 GB SSD + 620GB HDD, NVidia 240, LM18 Cinnamon
Acer Swift 1, Pentium N4200 2.5 GHz max., 4GB RAM, 64GB SSD, Intel graphic, LM19 Cinnamon

djducato
Příspěvky: 54
Registrován: 14 pro 2017, 06:14

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#18 Příspěvek od djducato » 21 led 2018, 09:31

Niekde asi robím chybu :cry:

Kód: Vybrat vše

dukat@duki:~$ dir
Dokumenty  monitorOFF.sh  Obrázky  Stiahnuté  Verejné
Hudba	   monitorON.sh   Plocha   Šablóny    Video
dukat@duki:~$ monitorON.sh
monitorON.sh: command not found
dukat@duki:~$ monitorOFF.sh
monitorOFF.sh: command not found

Uživatelský avatar
redhawk
Guru Mintu
Příspěvky: 3024
Registrován: 12 led 2016, 19:14
Bydliště: ako kedy

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#19 Příspěvek od redhawk » 21 led 2018, 10:38

prikaz

Kód: Vybrat vše

sh monitorOFF.sh

Kód: Vybrat vše

sh monitorON.sh
Pravděpodobně kecám.
Hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam.
Podstatou pirátstva nie je túžba ľudí kradnúť, ale neschopnosť predať im veci, ktoré chcú.

djducato
Příspěvky: 54
Registrován: 14 pro 2017, 06:14

Re: Raspbian - vypnutie monitoru

#20 Příspěvek od djducato » 21 led 2018, 13:05

Ďakujem..
Urobil si ale chybu v skripte obe boli vcgencmd display_power 0 a ja že čo mi to stále iba vypne a už nešlo zapnúť.. :D
Už som urobil aj klávesové skratky, takže to funguje..
Som zvedavý ako sa bude chovať klávesnica po čase, pretože je na BT, tak snáď neprejde do nejakého úsporného režimu a nepôjde zapnúť, ale inak je to super..

Veľká vďaka za pomoc ;)

Odpovědět