Libre Office Writer - v dokumentu nefunguje navigace myší - VYŘEŠENO Vyřešeno

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zamčeno
Zpráva
Autor
hank
Příspěvky: 123
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Libre Office Writer - v dokumentu nefunguje navigace myší - VYŘEŠENO

#1 Příspěvek od hank »

Občas překládám "na kšeft" a když dostanu textový dokument, vždy je vytvořený v MS Office, nicméně sám ho edituji v LO Writer. Na potíže s formátováním stránek, umístěním obrázků apod. při přechodech mezi obvyklými formáty kancelářských souborů už jsem si zvykl, ale to, co se mi děje teď, jsem ještě nezažil, a vůbec ani nevím, kde bych měl hledat chybu. Do souboru .docx velkého asi 30 MB je vložena spousta obrázků. Při otevření souboru v LO Writer se kurzor nastaví na začátek první strany textu, ale navigovat kurzorem v textu jde jenom pomocí klávesnice. Když kamkoli do textu klepnu myší, kurzor skočí na nejbližší obrázek a nelze ho myší vrátit do textu. Vrátí se tam jedině pomocí klávesy Esc, vždy na místo, kde byl před tím klepnutím myší. Ani další běžné operace myší, např. označení bloku, nelze v textu provést. Na druhé straně operace s obrázky lze myší provádět normálně. Chyba se projevuje i po převodu souboru do nativního formátu LO. Možná je v souboru nějaké banální nastavení, které tam zůstalo z předcházející editace v MS Office, ale já vůbec nemám představu, které by to mohlo být a co bych měl vůbec hledat. Prosím proto o radu v tomto smyslu.

Ve všech ostatních programech i v systému myš funguje zcela normálně.
Naposledy upravil(a) hank dne 16 dub 2018, 16:03, celkem upraveno 1 x.

hank
Příspěvky: 123
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Re: Libre Office Writer - v dokumentu nefunguje navigace myší - VYŘEŠENO

#2 Příspěvek od hank »

Myslím, že tento obskurní problém mohu považovat za vyřešený resp. "vyšuměný" :mrgreen:

Zkušebně jsem si ze souboru formátu .docx velkého přes 30 MB vyházel všechny obrázky a další netextový obsah, což btw představovalo přes 90% jeho datové velikosti. Problém zcela vymizel. Aniž bych to uměl dokázat, domnívám se, že - selsky řečeno - chudák notebook, i když to zas tak úplný chudáček není a má separátní grafickou kartu, prostě hardwarově nestíhal. Takže jsme šli cestou nejmenšího odporu a s tím zadavatelem jsme se dohodli, že a) pro mě bude své soubory nadále pořizovat v nativním formátu editoru Open Office Writer .sxw a já to budu editovat taky v něm, b) bude mi vedle kompletních souborů včetně obrázků a dalších náležitostí posílat pro jistotu duplicitně i zdrojové texty v nějakém "hubenějším" formátu, tj. txt nebo rtf.

Kéž by všichni mí zákazníci byli tak vstřícní... ;)

(A za domácí úkol jsem si uložil, že se na stará kolena naučím něco o tom, jak Linux hospodaří s pamětí a co - jestli vůbec něco - se s tím dá na úrovni BFU dělat.)

Zamčeno