Má to cenu ještě instalovat?

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zpráva
Autor
klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Má to cenu ještě instalovat?

#1 Příspěvek od klocek »

Mám opět potřebu vyřvat vztek do světa.

1.Z ničeho nic musím zase při bootu, po té co zvolím OS (L.M.17.3) z nabídky, a po té, co se mi zobrazí zelené logo LM, zmačknout pro náběh systému písmenko "S"(skip) na klávesnici. Prostě se nějaký disk nepřipojil či co. To mi už dělá asi 2 měsíce...

2. Po náběhu prostředí musím odemknout nějakou klíčenku pro skype. Do pole musím zadat heslo správce. Nechápu proč.

3. Chci zapnout Thunderbird a otevře se mi prázdný. Bez mejlů. Prostě nový profil. Musím ho vypnout a nastartovat znovu a pak se mi otevře jak má. Před pár dny to nedělalo.

4. zapnu počítač a síťové připojení je nečinné. Musím u hodin zakázat síťová připojení a pak jej znova spustit.

5.otevře se Firefox a zámek okna je místo přes celou obrazovku, tak nějak přes půlku, ale chová se to, jako kdyby to bylo přes celou. Dělá to jen po restartu.

6.celkově špatná správa s paměti.

7.další problémy větší či menší s firefoxem, rhythmboxem, voip klienty...

Problémy jak v roce 2008... Jiné distro? Které. Ubuntu udělal z prostředí špatnou věc. Mint udělal ze systému špatnou věc. Fedoru? Suse? To mám zase prošlapávat slepé uličky?

Nedávno jsem nainstaloval na zkoušku W7. Nový systém je tak 2x rychlejší než LM 17.3. Odezva i na netu je rychlejší. Otevíraní oken, průzkumníka, programů, otevíraní místních nabídek, vše je všimnutelně svižnější.

Uvědomují si vývojáři, že svým přístupem snížují atraktivnost Mintu? Kvůli čemu by měl někdo přejít na Linux? Viry? Mikrosoft dost zapracoval na obraně. A navíc dnes se leze do počítačů skrz zadní vrata v HW, čemuž není imunní ani Linux. A paradoxně větší nebezpečí dnes hrozí od vládních sil, které dnes lezou uživatelům do počítačů jak by nic, skrze ty HW vrata. Každý druhý má něco v PC, co by se dalo časem použít proti majiteli. Proti tomu je nějaký vyděrač, ztráta fotek a videí ze svatby a malých dětí nic...

Souborové systémy ext.jsou spíše ke vzteku, než k užitku. Nutnost přepisovat práva k vlastním souborům prospívá komu? No uživateli ne.

Kdyby W7 za dva roky nekončily, tak si je klidně koupím. W8 se mi nelíbí a s W10 musím odklepnout i to, že je MS vlastník všeho, co se pod daným OS vytvoří(byla kolem toho při vydání aféra.Nevím, jestli to tam je ještě). Dnes byl na idnesu článek o jakémsi samotáři bez elektřiny, vody, plynu... že mu je prý dobře bez civilisace. No toho nějaký OS nemusí kálet... :))

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#2 Příspěvek od Ventero1 »

A jaké máš prostředí v tom LM?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

vxmery
Příspěvky: 563
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#3 Příspěvek od vxmery »

Kvůli čemu by měl někdo přejít na Linux?
Ty kvoli ničomu. Linux nie je pre všetkých a tebe takisto Linux nikto nevnucuje. Na fóra sa chodí riešiť a nie sa navážať do vývojárov a spochybňovať produkt. Pre típkov ako ty je Windows jasná volba.
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#4 Příspěvek od klocek »

Tak další problém. Všiml jsem si, že vyšla 19.1. Na jednom stroji jsem ji odzkoušel. Načítá tak 7minut. Zřejmě systemd. Ten byl od verze 18 tuším a od té doby lidi hlásí, že jim systém načítá dlouho. Nicméně problém může být i v onom stroji. Tak si říkám, že bych ho dal na stroj, na kterém musím přetrpět všechny neduhy Mintu 17.3 Mate.
Nabutuju z klíčenky 19.1, spustím zálohovací nástroj ,ale oddíl Souborový systém nemohu zazálohovat, neboť není v Home. Ok, tak nabutuju ze 17.3 a spustím zálohovací nástroj. To, že předlouho probíhá výpočet i u složky s pár stovkami souborů, to bych překousl. Ale že se mi v polovině zálohování sekne na nějakém souboru, to už je horší. Včera jsem celý den zálohoval asi 19GB oddíl. Tak na desetkrát. Dnes ráno zapnu Zálohovací nástroj znova a včil se to sekne už při kontrolním výpočtu.

Do vývojářů se navážet budu vxmery. To proto, že je OS zdarma a sami ho doporučují. Tím lákají lidi, kteří pak mají problémy s věcmi, které jsou dávno vymýcené. Ale přecházet z jednoho OS na druhý je docela časově nákladné. Vývojáři nemají vyřešenu verzi 17.3, a už se pouští do verze 18, která je totální průser. A místo aby se vyřešili problémy se starší verzi, tak se pustí do devatenáctky.
Máš pravdu, že se na fora chodí řešit problémy. Však je taky řeším. Vztyčuji tady výstražný prst všem, kdo přemýšlí o Mintu a jeho vývojářské strategii
Přílohy
a.png

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#5 Příspěvek od Ventero1 »

To co popisuješ není běžné - jsou to extrémní projevy.
Jestli dobře chápu, máš tam 17.3 Mate ? Nevím, co máš za ntb, ale stejně doporučuji Mate nebo XFCE, protože Cinnamon je náročnější a problematičtější.
Toto spíš vypadá, že máš Mint úplně rozhašený. Zkusil jsi, jestli se to chová podobně, když dáš z usb live té samé verze? Popř. s jiným prostředím?

To druhé nabootování 17.3 místo 19.1 to bylo taky z klíčenky? Jinak, když máš takové systémové potíže, tak proč používáš nějaký zálohovací nástroj? Prostě to kopíruji rovnou. A úplně přinejhorším si to mohl udělat ve Win - ať už instalace do volného místa nebo použití WinPe s portable Total Commander a příslušným doplňkem.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#6 Příspěvek od klocek »

Ano, mám 17.3 Mate na HDD

Nemyslím si, že je to ojedinělé. Spravuji 5NB a na třech jsou neustále nějaké problémy, pokud tam je LM. Tak jsem na dva z nich dal W7 a problémy nejsou. Třetí stroj používám já a i přes ty problémy to musím nějak vydržet. Linux má oproti Win nejméně jednu pádnou výhodu a tu potřebuji využívat. Čtvrtý stroj s LM 17.3 nemá potíže. Nicméně uživatel na něm krom prohlížení netu a čtení si mejlů, nedělá nic. Ani mu nevadí, že je jeho stroj s 1.5GB RAM a 1x1.6GHz CPU. Čili pomalé jak babička v hrobě.
Pátý stroj je v provozu měsíc a vyzkoušel jsem na něm MX Linux(dloooohé načítání OS), pak LM Mate 19.1(dloooohé načítání OS) a teď tam je LM 17.3. Zdá se být ok(4dny).

Chytrolín by řekl, že to bude asi tím, kdo to instaluje. Ale nedělám s instalacemi žádné kousky. Vezmu DVD/USB, dám češtinu, povinné údaje, heslo, umístit na patřičný oddíl a Pokračovat. Bez zaseknutí se to nainstaluje a nějakou dobu to i funguje. Většina věcí teda. Ale časem se to rozsype při běžným užívání. Večer vypnu a vše je ok. Ráno zapnu a nejde zvuk. Proč se všechny problémy stanou v noci??? :) Ale to je často problém i ve Win, že se něco pokazí právě v noci.

Zálohovací nástroj jsem použil, protože tam je nainstalován. Použil jsem ho poprvé v životě. Samozřejmě, že jsem schopen se dobrat toho, abych si vytvořil obraz oddílu. Ale když už tam ten program je, tak proč se s nim nenaučit? Tak jsem to vytrvale zkoušel. Ráno jsem to chtěl dodělat, ale jak jsem viděl, že se to i na počtvrté seklo, tak jsem zde musel opět napsat výstrahu.

Proč lpím na této kopii systému? Protože ho mám už nastavený. Většinu potíží jsem nějak odstranil, nebo zase zmizela sama. Zůstala akorát potíž se Skypem/Chromiem. Ty když chci zapnout, tak na mě vybafne klíčenka, že ji mám otevřít heslem. A taky ta nutnost ext4 a nutností přepisovat práva k vlastním souborům, pokud jsou vytvořena na jiném mém pc/nb. Ale to není problém jen u LM, ale obecně Linux-problém.Dá se s tym ovšem nějak žít.

Proč chci přejít na jinou verzi? Na pátém NB jsem si všiml, že VLC umí přehrát videa i fotky zároveň z jedné složky. Postupně(asi abecedně mám dojem). Toto chci. 17.3 to neumí a vždy se mi to sekne po pár fotkách.

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#7 Příspěvek od juhele2014 »

To vypadá, že je v NTB málo RAM.

Livan
Příspěvky: 317
Registrován: 16 kvě 2014, 21:15

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#8 Příspěvek od Livan »

juhele2014 píše: 08 úno 2019, 12:11 To vypadá, že je v NTB málo RAM.
Tam bude asi pes zakopaný. Mám linux na 4 notebookoch ale všade štartuje rýchlo a pracuje bez sekania. Lenže mám okrem jedného, kde mám 2 GB RAM, 4 GB RAM. Navyše LM máva vyššiu spotrebu RAM (aj 3 GB), pokiaľ tam je cinnamon. Zrejme vďaka malej RAM začne swapovať a stroj sa sekne, než stihne odswapovať. Navýšenie RAM by určite pomohlo. Možno je tam i nejaký hardvérový problém s diskom.

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#9 Příspěvek od Ventero1 »

Tak zkus Mint 17.3 Xfce - jestli trváš na LM. Jestli ne, tak můžeš zkusit Ubuntu Mate a jestli opravdu notebooky mají málo RAM, tak Xubuntu.
Nic Ti nebrání zvolit jiné distro - mě taky LM nepřirostl úplně k srdci a používám ho jen na PC pro starší lidi - je takovej skousnutelněji koncipovanej.
Pak ale stejně záleží na tom, jak s tím pracuješ. Můžeš mít co chceš za systém a prostředí, tak když budeš mít otevřeno 20 záložek v prohlížeči, nebo pouštět nějaký stream ve velkém rozlišení, pokročileji pracovat ze zvukem, videem a grafikou, tak prostě bude swap, sekání a pády.

A vůbec - máš dostatečně veliký swap oddíl na těch strojích?
Zajímaly by mě modely a specifikace těch problémových ntb - jestli v tom není zakopaný pes.

A to měření nabíhání systému, tak zatím mi na čemkoliv (a to už je desítek pc a ntb) nabíhal linux rychleji. Možná, že v některých případech byl W7 o něco málo rychleji na screenu, ale stejně se pak kvůli různým službám na pozadí s ním nedá 3 - 5 minut pracovat. U W8 -W10 to někdy trvá až hodinu, než se s ním dá rozumě pracovat - zvláště po nějaké aktualizaci. Zatímco Lin naběhne do screenu a do 10 - 20 sec jsem v browseru a pracuji. Takže je mi jedno jak rychle systém naběhne na začátek gui, ale kdy v něm mohu naplno pracovat a to je u mého Xubu na všech průměrných strojích za minutu.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Má to cenu ještě instalovat?

#10 Příspěvek od klocek »

S tou RAM to může být pravda. Ty stroje mají do 3GB. Pátý stroj má ovšem 4GB a taky nabíhal pomalu. Při bootu jsou i ty 3GB dost. Dva z těch pěti strojů mají 1.5GB, ale ten druhý s 1.5GB je ten, co jede ok(co se používá jen na mejly a idnes/google. Těžko říct.

Swapy na těch strojích jsou tuším všude 3GB.

Ještě dozazálohuju 17.3Mate a zkusím tu 19.1. Líbí se mi vzhledem, ovládáním, funkčností(soudě podle bootu z klíčenky - myslím na tomto konkrétním stroji). Dám sem potom zpětnou vazbu.

Náběh W7- souhlas. Obrazovka je za chvíli, ale používat se s dobrou odezvou dá tak za 3-5min. Nicméně i po té první obrazovce se dá kliknout na FF a za chvíli se otevře. Nicméně mám takové tušení, že když nechám W7 najet a nechám ho třeba tak 20min, tak když na něm začnu pracovat, tak je zabržděný. Myslím, že chvíli trvá, než se to načte do RAM.

Zamčeno