Jaký extender?

WiFi, drátové sítě atd.
Zamčeno
Zpráva
Autor
hank
Příspěvky: 123
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Jaký extender?

#1 Příspěvek od hank »

Poraďte mi prosím WiFi extender, který bude spolehlivě přijímat bezdrátový signál na vzdálenost cca 8 m přes dvě panelové stěny. Router je TP Link TL-WR841N (nemám důvod měnit, firmware je aktuální), stávající extender Asus RP-AC52. Příjem signálu je nespolehlivý, často bezdůvodně vypadává. Vzdálený notebook (HP Probook 250 G4, který je btw známý nespolehlivou WiFi kartou Broadcom) je k extenderu připojen kabelem. Po resetu extenderu je příjem signálu zase nějakou dobu (většinou několik dní, někdy i týdnů) normální. Když NB i s extenderem přesunu zhruba o metr blíž, abych měl v cestě signálu o jednu panelovou zeď míň, taky vše funguje OK. Sílu signálu jsem exaktně neměřil (ani nemám čím); WiFi karta v notebooku router vidí, ale přímo se na tu vzdálenost taky odmítá připojit, přičemž síťový applet hlásí sílu signálu cca 55 - 60%. Zatím mě napadlo přidat do cesty signálu ještě jeden extender před tu druhou zeď, ale vůbec se mi za něj nechce naslepo utrácet, dokud se nedovím něco víc...

OS LM 17.3 64b Cinnamon (kernel 4.4.0-137) je pravidelně aktualizován.

Edit: Ještě jsem nakoukl jinam a zjistil jsem, že LM mívá potíže s drátovými síťovými kartami Realtek, což je taky můj případ. Nicméně při menší vzdálenosti od routeru a absenci jedné ze dvou zdí v cestě signálu od routeru k extenderu se závada neprojevuje, takže kartou to (snad?) nebude...

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Jaký extender?

#2 Příspěvek od juhele2014 »

Máš okolo sousedy? Víš, na jakém kanálu ti to jede, a na jakém jedou sousedi?

hank
Příspěvky: 123
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Re: Jaký extender?

#3 Příspěvek od hank »

juhele2014 píše: 02 lis 2018, 21:02 Máš okolo sousedy? Víš, na jakém kanálu ti to jede, a na jakém jedou sousedi?
Kanály už jsem taky měnil. Sousedů se sítěmi můj PC vidí 6, ale jejich kanály neznám... A klidně je mohli měnit i oni.

hank
Příspěvky: 123
Registrován: 10 lis 2015, 16:56

Re: Jaký extender?

#4 Příspěvek od hank »

redhawk: Děkuji.

West
Příspěvky: 323
Registrován: 20 kvě 2017, 11:02

Re: Jaký extender?

#5 Příspěvek od West »

Spoľahlivé fungovanie za prekážkou akou je stena, (nebodaj viac stien) ti nezaručí ani výrobca, ktorý to vyrába. To preto, lebo wifi nebolo navrhované tak, aby spoľahlivo fungovalo za prekážkou. Určité zlepčenie bude až pri novom wifi 11ax. Pri tomto návrhu wifi sa s prekážkami už počíta.
To, čo je ovšem super dôležité aby to vypadávalo čo najmenej, je perfekne napísany a vyladený ovládač pre wifi + optimalizácia nastavenia ovládača + nastavenia routra.
Moje wifi mám vyladené tak, že mi padá len minimálne a to pri 0 paličkách signálu na vzdialenosť zhruba 6m cez dve steny + 1ks kovový radiátor. Signál mám okolo -91dBm až -95dBm. Ovládač som si upravoval a vylaďoval sám, bo ten od výrobcu bola priam katastrofa. Router tplink741 + PCI wifi karta s anténami vzadu pri skrinke počítača. Je potrebné povedať, že vypadávanie je záležitosťou ovládača wifi karty. Ovládač dáva pokyn na odpojenie v závislosti na minimálnej kvalite signálu (je nastavená programátorom), prípadne pri tak nízkom signáli, že je to pod prijímaciu citlivosť.

Zamčeno