Ztracená složka se soubory

Problémy s otevíráním, kopírováním a dalšími operacemi s obecnými soubory, včetně zálohování
Zamčeno
Zpráva
Autor
klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Ztracená složka se soubory

#1 Příspěvek od klocek »

Zdravím komunitu.
Musím stáhnout ocas a přijít s prosíkem o pomoc. Jen tak na úvod. Mint 17.X a 18.X jsem používal na 5 strojích po rodině a u sebe. Ze třech strojů jsem přešel na W7, protože LM si dělal prakticky co chtěl. Na tom jednom stroji, který do teď fungoval jakžtakž, se ztratila složka se soubory. Na tom stroji je OS nainstalován na ext4 + je tam Nemo+Caja+Nautilus. A na druhém disku(kvůli dualButu s W7), je ntfs. Soubory se složkou se ztratily na tom ntfs(ale né né tam, kde je nainstalován W7. Čili jsou tam 3HDD. Ten, ze kterého se ztratilo je společným odkladištěm pro oba OS).

Uživatel tvrdí, že složku nesmazal. Musel by to smazání potvrdit(Linux neumí hodit soubory do koše, pokud jsou uloženy na ntfs). A prý se to stalo nyní podruhé v krátké době. Už dříve se mu ztratil jakýsi soubor(nebyl zase tak důležitý, tak to neřešil). Ale nyní se mu ztratila celá složka s trochu důležitějšími daty.
Máte prosím vás někdo cestu, jak to obnovit?

Musím říct, že před pár lety se mi toto samé dělo taky. Měl jsem stejnou konfiguraci, jako je výše. Akorát OS byl tuším Mint 13. Mě se ztratily fotky ze složky. 1000fotek!!!! A po čase se zase objevily. Pak zase zmizely, pak se objevily. Zkopíroval jsem je na ten samý disk. A pak zase zmizely(kopie zůstala viděna). Nebyly skryté. Prostě tam nebyly. Vlastnosti ukazovaly, že tam jsou. Ale vidět nebyly. Po přeinstalaci OS na tuším 16 se ty fotky permanentně objevily. Měl jsem jejich zálohu naštěstí i na jiném HDD. Ale taky s ntfs.

Toto je obrovský průser u Linuxu. Valí 3 distra za rok, místo aby udělali jedno pořádne na 3 roky. Toto je třeba neustále řvát do světa a nastavit informační pole tak, aby to tlačilo na vývojáře. Neznám nikoho, kdo by chtěl furt měnit OS. Linux má ambice se rozšířit i mezi obyčejné uživatelé. Ale pro obyčejného je priorita, aby to fungovalo, né aby měnil neustále návyky. Tyto změny ocení možná pár nadšenců, co si měnili kryty na Nokii. A kvůli takovým má problém celá komunita kolem Linuxu.

klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Ztracená složka se soubory

#2 Příspěvek od klocek »

jsou to 3 HDD v jednom PC.
1.Linux+ext4
2.W7+ntfs
3.odkládací disk 2TB - ntfs


Dá se říct, že po těchto smazaných souborech už k tomu přechodu na placený W7, tomu dotyčnému, nic nebrání. Z pěti strojů, které mám kolem sebe, a kterým jsem dal LM 17, už 3 jedou bez problemu pod W7. Jiné distro není moc dobré. Ubuntu prostředí je divné. Mint je zavrženihodný. Mandriva aj.mají minimální podporu. A jít do nějakých nových hurá-distro je spíše pro zkušené...

Obnovit smazaný soubor samozřejmě napadlo i toho vlastníka. W7 nic nenašel, a to tam nic nemazal....

Jsem z toho zklamaný, neboť jsem ty lidi přesvědčil, jak je LM ok a teď jsem za kohouta(po slovensky)...

vxmery
Příspěvky: 563
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Ztracená složka se soubory

#3 Příspěvek od vxmery »

Ten, ze kterého se ztratilo je společným odkladištěm pro oba OS
Keď si prejdeš Linuxové fóra, zistíš že zieľať dáta na propietárnom súborovom systéme NTFS (t.j. uzavretá Windowsácka šmejďárna) sa NEODPORÚČA. Roky robíš tú istú chybu a potom sa divíš že ti Widly poza bučky niečo zmažú. V tomto je Linux nevinne, chybu hľadaj medzi stoličkou a počítačom.
Mint je zavrženihodný
Podobne sa vyjadruje každý, kto nečíta návody alebo urobí nejakú blbosť. Je to jednoduchšie ako si priznať chybu. Vráť sa k Win a budeš mať kľud.
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Ztracená složka se soubory

#4 Příspěvek od klocek »

S Linuxem(a ze své zkušenosti mohu mluvit víceméně za Mint 17.3 a 18.1 a 18.2), platí staré heslo "Kdo neví co s volným časem, ať si nainstaluje Linux".

Odpovídám jen obecně. Mě se jednotlivé problémy řešit nechce. Poslechl jsem svůj rozum a dávám zapravdu Cyberovi a vxmery. Přešel jsem na W7 a mám několik měsíců klid.

NTFS - pokud je s tím pro linux problém, nemá ho podporovat. MS se s problémovými ext soub.systémy nezatěžuje taky.
Vxmery, jaké návody mám číst? Na každý program, který níže jmenuji? To bych nedělal nic jiného. Samozřejmě, že když je závada příliš, hledám návod.

Nicméně mám jeden důvod, proč musím nechat LM 17.3 na jednom stroji. Důvod je ten, že nemohu na něm instalovat z USB, pouze z CD/DVD. A nemám už peníze, abych si kupoval prázdná DVD a zkoušel distra... Takže když si za tento stroj sednu, a pracuji nějakou dobu na něm(prostě má jednu výhodu oproti Win, která je neoddiskutovatelná), tak v něm používám i ostatní programy po tuto dobu. A za tyto 2 týdny, co jsem v tomto vlákně psal naposledy, jsem si vypisoval všechny neduhy, kterými LM 17.3 trpí.
I když je to OT, ale jen pro ty nadšence, co si nechtějí přiznat, že pro pár tisícovek, co ušetří za OS, nevidí ty drobné vady v LM(a znovu říkám, že u mne to je zkušenost s 17.3 a dříve 18.1 a 18.2).

Upozorňuji, že nehledám zde rady, jak to odstranit.

Další závady na jedné instalaci Linux mint 17.3.
Rhythmbox - přehrávám písničky a třeba po deseti se sekne tak, že je třeba tento proces zabít.
Rhythmbox- když posunu právě přehrávanou písničku, další se nenačte a je třeba tuto další písničku odkliknout(poklikat na ní, aby se rozjela).
Firefox+Thunderbird. Po restartu PC, oba tyto programy hází hlášku "Firefox/TB is already running, but is not responding. To open a new window, you must first close the existing Firefox/TB process, or restart your system.
Firefox- během práce někdy přestane načítat běžné stránky. Nutno restartovat FF.
Skype-Po restartu otravuje s potřebou otevřít nějakou klíčenku.
Firefox-po restartu někdy nenačte předchozí seanci(panely)-nutno přes historii. Někdy ani to nepomůže a předchozí otevřené panely jsou fuč.
Banshee- jako možná náhrada za Rhythmbox? Polovina písniček má špatné kodovani písmen- všechny písně mám do UTF-8.
Banshee-V seznamu alb mají jednotlivé alba před jménem takové kolečko. Nevím k čemu to tam je? Místo, aby se do té kolonky vešlo 20 názvů alb, je jich tam jen 7.
Banshee-z ničeho nic se vypne.
Firefox- při prohlížení YT videí se v půlce obrazu sem tam(při rychlejších scénách) jakoby roztrhne a horní a dolní půlka se o kousek vůči sobě posune(GTX 750Ti)
Systém- zapnu PC z režimu spánku a mám místo 1440x900 rozlišení 800x600. Není to vždy, jen někdy. Musím ručně znovu změnit.
Audacity-používám a najednou se sekne.
Rhythmbox-nepřehrává všechny písně. Někdy přeskočí další píseň a udělá bublinu s křížkem u čísla skladby. Pokud na tuto poklikám, normálně hraje
Banshee- když posunu zpět právě přehrávanou písničku, po dokončení písně se rozjede asi 1vteřina další a sekne se přehrávání. Musím poklikat na další písničku.
EasyTag- kliknu na UPRAVIT - PŘEDVOLBY a program se sám zavře

Zamčeno