Zabezpečení systému

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zamčeno
Zpráva
Autor
TheCzechTayen
Příspěvky: 14
Registrován: 15 čer 2018, 20:50

Zabezpečení systému

#1 Příspěvek od TheCzechTayen »

Zdravím, jaký antivir nebo zabezpečení byste doporučili pro linux? Aktuálně jsem ještě na Windows 10, ale uvažuji o přechodu. Nyní mi tu běží BitDefender Total Security 2019 a ten pro linux bohužel není a po hodině hledání jsem nenašel nic, co by bylo takto "dobré" jak tento.

Má s tím někdo zkušenosti? Plánuji spustit Wine a pár her a chtěl bych mít zabezpečení na dobré úrovni. Četl jsem o tom novém malware, co krade hesla a spouští těžení Monero. Rád uvítám jakékoliv rady.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Zabezpečení systému

#2 Příspěvek od takyradejianonymne »

S prominutím. Ale tak laskavě hledej alespoň o další 1 hodinu dál. Ano?
A také právě na webu kde se vůbec ty zde ptáš: jeví se mně od (nejen) tebe poněkud už nehorázné pokládat, protože to je do omrzení, pořád ty stejné otázky tj. naposledy a v tomto oddílu fóra (na toto téma) ani ne před 14 dny! :twisted:
Tomuto téma se také věnovalo několik zdejších starších článků (už i ke konkrétním tehdy antivirům) které sice nejsou už technicky jaksi příliš aktuální, ale ty diskuze pod tím stále ano a to abys se dozvěděl o podstatě věci.

Protože tohle téma je dost konfliktní a je konfliktní proto že je dost i složité a už tou počáteční základní otázkou ... zda-li pro Linux v desktopu vůbec takovou nějakou ochranu a jak jsi "naučený" z Windows potřebuješ: převažují názory že tzv. antivirem nikoli ale nezaškodí mít alespoň firewall, tedy také ho mít i aktivovaný.
A pokud přece jen dojdeš k tomu a jako dost výjimka že antivir potřebuješ, tak dle mého názoru si ho budeš muset i zaplatit. Z těch komerčních pokud ale tobě nezačne vrtat hlavou, že i takový antivir se může stát u tebe v počítači virem :lol:

vlasta21
Příspěvky: 37
Registrován: 25 dub 2017, 11:47

Re: Zabezpečení systému

#3 Příspěvek od vlasta21 »

viewtopic.php?f=25&t=5049 třeba tady. Nechci moralizovat, ale na tohle umírají Linuxová fóra. Není mezi námi zas až tolik lidí, kteří nezištně pomáhají, není dobré je přetěžovat dotazy, které se dají vyhledat na netu. Vím, je taková doba. Je i na nás ostatních pomoci i tím málem co o linuxu víme. Přeji celé komunitě klidné svátky a zdraví všem. Spoustu zábavy a poučení se systémem, který nás nezotročuje, ale pouze nutí přemýšlet.
Když se učíte bruslit, také hned neskočíte trojitého Axela!

TheCzechTayen
Příspěvky: 14
Registrován: 15 čer 2018, 20:50

Re: Zabezpečení systému

#4 Příspěvek od TheCzechTayen »

vlasta21 píše: 23 pro 2018, 17:48 viewtopic.php?f=25&t=5049 třeba tady. Nechci moralizovat, ale na tohle umírají Linuxová fóra. Není mezi námi zas až tolik lidí, kteří nezištně pomáhají, není dobré je přetěžovat dotazy, které se dají vyhledat na netu. Vím, je taková doba. Je i na nás ostatních pomoci i tím málem co o linuxu víme. Přeji celé komunitě klidné svátky a zdraví všem. Spoustu zábavy a poučení se systémem, který nás nezotročuje, ale pouze nutí přemýšlet.
Ano chápu, ale on se ptá, jak nainstaloval ESET, já se ptám, jakou případnou náhradu za můj BitDefender (který má zabezpečení docela vysoké) a zdali se systém dá zabezpečit ještě nějak více. Často chodím na stránky, kde je třeba zadávat hesla a nerad bych jednou chytil keygen nebo nějaký balast a o vše přišel.

Uživatelský avatar
droid
Příspěvky: 28
Registrován: 10 pro 2018, 21:45
Bydliště: Zlin
Kontaktovat uživatele:

Re: Zabezpečení systému

#5 Příspěvek od droid »

Ja myslim ze viru a jinych skodlivych kodu se v linuxu neni treba bat....jsou antiviry, neni jich moc ale uz z principu jak je linux delany je netreba se bat o data...ruznych trosjkych konu atd.
Acer Aspire One CloudBook 11: Linux Mint Mate
Asus E502AS: Linux Mint Mate
OMEN by HP 17-an008nc Shadow Black: Windows 10 Home

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Zabezpečení systému

#6 Příspěvek od takyradejianonymne »

Šmárjááá, co to je slovo "docela vysoké" a v případě vychytávání případných breberek? Máš už nějaké srovnání těch antivirů? Breberky pro Linux a vedle toho breberky pro Windows? Spouštěné vše z Linuxu?
Tak si to na webu konečně najdi a už jsem tito tady napsal! :twisted: :twisted: :twisted:
Pak ti také doufejme docvakne, že testy jsou testy a že také minulost a současnost (výsledky) nezaručují i tu budoucnost takže vše je nějak na stále té vodě a podle toho se, když už tedy, musí vybírat. A obvykle i platit. Nejen prašulemi.

Pokud jsi ani nepochopil, že odkazovaný dotaz na ESET záhy přešel v odpovědích do obecné roviny a tak jako obvykle, a že tam máš odpověď také pro sebe a i ode mne závěrem, tak a žel nezbývá než ti popřát hodně štěstí.
Štěstí také v tom, abys sobě vybral slušného a důvěryhodného správce distribuce a se slušně tedy i bohatě aktualizovaným repozitářem a což tě nebude nutit připojovat se k repozitářům dalším všelijakým. No a také si vyber slušného a odpovědného webového prohlížeče a šetři s rozšířeními. A také se odpovědně chovej i když jsi na Linuxu.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Zabezpečení systému

#7 Příspěvek od takyradejianonymne »

Na začátku nyní prosince se tohle totál omleté a tím už provařené téma probíralo i na webu AbcLinuxu, nic jiného dalšího se na dotaz ty nedozvíš a musíš mít svoji hlavu tj. v tom v konečném poradit si sám a dle toho jak si věc sám vyhodnotíš dle toho co si najdeš za informace,
tak snad neporuším nějaká ta pravidla když sem dám odkaz aby se už do nekonečna neomílalo to samé:

http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/442092

Uživatelský avatar
droid
Příspěvky: 28
Registrován: 10 pro 2018, 21:45
Bydliště: Zlin
Kontaktovat uživatele:

Re: Zabezpečení systému

#8 Příspěvek od droid »

AV je na linuxu obecne naprosto zbytecny :))))
Acer Aspire One CloudBook 11: Linux Mint Mate
Asus E502AS: Linux Mint Mate
OMEN by HP 17-an008nc Shadow Black: Windows 10 Home

FNS
Příspěvky: 6
Registrován: 08 úno 2019, 11:37
Bydliště: Praha

Re: Zabezpečení systému

#9 Příspěvek od FNS »

Čau, používám ESET NOD32 pro Linux. Ale pozor, není zdarma, stojí 1200 ročně. Vím o rozdílech mezi Windows a Linuxem, ale tohle je jediná věc, kde jsem ochoten si zaplatit.

Zamčeno