Dva HDD v desktop PC, ale vidět je jen jeden [vyřešeno] Vyřešeno

Dotazy a zkušenosti s "železem", ovladači a periferiemi
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
AnickaT
Příspěvky: 122
Registrován: 30 bře 2016, 12:48

Dva HDD v desktop PC, ale vidět je jen jeden [vyřešeno]

#1 Příspěvek od AnickaT » 11 led 2019, 19:27

Zdravím!

Předesílám, že LM 19.1 funguje v pořádku a zatím vše OK.

Ale jedna věc mi vrtá hlavou, tak se omlouvám se za takový debilní dotaz, ale jsem prostě zvědavej tvor. Taky dost možná hledám problém někde, kde není..?

Brácha mi dal svůj desktop PC (již několik let starý), kde byly legálně nainstalovaný Windows 7 Professional OA (samozřejmě s originálním neaktivovaným štítkem atd.). Fajn. Ale "rychlost" Windows mi opravdu nevyhovovala, i když je v PC grafika AMD Radeon HD6850 (Sapphire) a byl nějak vytuněný výkon, aby se na tom daly hrát parádně 3D hry. Windows Aero však nefungovalo, což mě docela mrzelo, když je to taková super grafárna.

Tak jsem to nevydržela a nainstalovala jsem zase Linux Mint Cinnamon 19.1. Vše OK.

Ale jedna věc mi pořád vrtá hlavou:

V PC (case Thermaltake Matrix) jsou fyzicky dva HDD, oba od výrobce Seagate (Barracuda 7200. 10, 320 Gbytes), oba SATA, oba zapojené. Liší se jen svým S/N (serial number), ale přitom jak Windows 7 tak Linux (LM 19.1) vidí jen jeden z nich!

Prosím, věděl byste někdo, proč tomu tak je? Díky moc za vysvětlení. Případně dodám další informace (výpisy z terminálu).

Kód: Vybrat vše

hwinfo --short

disk:
  /dev/sdb             ST3320620AS
  /dev/fd0             Disk
  /dev/sda             ST3320620AS
partition:
  /dev/sdb1            Partition

Kód: Vybrat vše

sudo hdparm -i /dev/sda

/dev/sda:

 Model=ST3320620AS, FwRev=3.AAE, SerialNo=5QF1DHND
 Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec Fixed DTR>10Mbs RotSpdTol>.5% }
 RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=4
 BuffType=unknown, BuffSize=16384kB, MaxMultSect=16, MultSect=16
 CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=625142448
 IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4 
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2 
 UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6 
 AdvancedPM=no WriteCache=enabled
 Drive conforms to: Unspecified:  ATA/ATAPI-1,2,3,4,5,6,7

 * signifies the current active mode

Kód: Vybrat vše

sudo hdparm -i /dev/sdb

/dev/sdb:

 Model=ST3320620AS, FwRev=3.AAE, SerialNo=5QF1DHGC
 Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec Fixed DTR>10Mbs RotSpdTol>.5% }
 RawCHS=16383/16/63, TrkSize=0, SectSize=0, ECCbytes=4
 BuffType=unknown, BuffSize=16384kB, MaxMultSect=16, MultSect=16
 CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=625142448
 IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
 PIO modes:  pio0 pio1 pio2 pio3 pio4 
 DMA modes:  mdma0 mdma1 mdma2 
 UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 udma5 *udma6 
 AdvancedPM=no WriteCache=enabled
 Drive conforms to: Unspecified:  ATA/ATAPI-1,2,3,4,5,6,7

 * signifies the current active mode
"Goro bílý pes"

menom
Guru Mintu
Příspěvky: 1512
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Dva HDD v desktop PC, ale vidět je jen jeden

#2 Příspěvek od menom » 11 led 2019, 21:32

.

Ak je na jednom disku Win a na druhom LM plus je zapnuty Secure boot >> (vyberes pri startu OS z UEFI boot menu) tak to tak ma fungovat.

Mozno este kuknut na :

Kód: Vybrat vše

sudo parted -l

Kód: Vybrat vše

sudo fdisk -l
#za pomlckou v prikazoch je male el

Mozno aj

Kód: Vybrat vše

inxi -Fxx
.

segfault
Poradce Mintu
Příspěvky: 466
Registrován: 29 dub 2013, 21:25

Re: Dva HDD v desktop PC, ale vidět je jen jeden

#3 Příspěvek od segfault » 12 led 2019, 06:42

Co si máme představit pod pojmem "vidí jeden z nich"? Ve výpisu vidím oba, ale jen sdb má tabulku oddílů.
Linux Mint Debian Edition MATE 64bit; kernel 3.16
CPU: Intel i5; RAM: 16 GiB

Uživatelský avatar
AnickaT
Příspěvky: 122
Registrován: 30 bře 2016, 12:48

Re: Dva HDD v desktop PC, ale vidět je jen jeden

#4 Příspěvek od AnickaT » 12 led 2019, 07:51

Díky moc za odpovědi.

Zřejmě to bude tím, že druhý HDD nemá tabulku oddílů.

Pod pojmem "vidí jeden ze dvou HDD" jsem si naivně představovala, že v GUI pod "Tento PC" uvidím i ten druhý harddisk.
"Goro bílý pes"

Uživatelský avatar
Ventero1
Vezír Mintu
Příspěvky: 531
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov

Re: Dva HDD v desktop PC, ale vidět je jen jeden

#5 Příspěvek od Ventero1 » 12 led 2019, 08:55

Ten v gui uvidis, az tam bude vytvoren oddil - tedy i tabulka oddilu. To udelas v Mintu pomoci nastroje gparted, ve win pomoci spravce disku.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Klaykap
Příspěvky: 54
Registrován: 24 črc 2018, 17:37

Re: Dva HDD v desktop PC, ale vidět je jen jeden [vyřešeno]

#6 Příspěvek od Klaykap » 12 led 2019, 20:16

Skús sa pozrieť cez program Disky, nájdeš ho v Ovládacom paneli.

Odpovědět