SSD patriot 120GB - to je to, co BFU potřebuje

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a ovladači
Zpráva
Autor
juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1764
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

SSD patriot 120GB - to je to, co BFU potřebuje

#1 Příspěvek od juhele2014 » 13 úno 2019, 21:18

Jelikož mě začal odcházet klasický hardisk v počítači (furt hrabal, hrabal, než se dohrabal do konce, trvalo to 10x déle než normálně), kouknul sem na web do ts bohemie na SSD, jako náhradu za původní 1TB. Našel jsem tohle: https://www.tsbohemia.cz/patriot-burst- ... %20patriot Patriot Burst 2.5" SATA SSD 120GB Je to "hardisk" do notebuku, ale do velký plechovky se vejde bez problémů. Samozřejmě, už jsem s tímto železem pracoval, takže o rychlosti mám celkem představu, ale konkrétně tento mě velice příjemně překvapil. Žádný kopírování ze starého disku, provedl jsem čistou instalaci na tento SSD. Byl to fofr, doslova. Nyní používám LM 19.1 xfce, takže jsem to nechal na automatice, disk byl nový, už zformátovaný na ext4, zadal jsem heslo, a začalo kopírování, vlastní instalace. Šel sem si udělat kafčo, na noc jen malý. V konvici začala vřít voda, vyplo se to, zaleju a du si sednout k počítači. A čumim - je konec instalace, píše to chcete ještě blbnout se systémem, nebo resetovat? Doslova to trvalo pár minut, sem se musel smát při pomyšlení na ty nešťastníky, jak se mordujou s widlema 7 nebo 10, a stráví u toho mládí. Pravda, PC je celkem svižný, dám výpis z inxi:

Kód: Vybrat vše

xixao@xixao-PC:~$ inxi -F
System:
  Host: xixao-PC Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64 
  Desktop: Xfce 4.12.3 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa 
Machine:
  Type: Desktop System: Gigabyte product: H110M-S2 v: N/A 
  serial: <root required> 
  Mobo: Gigabyte model: H110M-S2-CF v: x.x serial: <root required> 
  UEFI [Legacy]: American Megatrends v: F21 date: 06/09/2017 
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Pentium G4400 bits: 64 type: MCP 
  L2 cache: 3072 KiB 
  Speed: 800 MHz min/max: 800/3300 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800 
Graphics:
  Device-1: Intel HD Graphics 510 driver: i915 v: kernel 
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa 
  resolution: 1920x1080~60Hz 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 510 (Skylake GT1) 
  v: 4.5 Mesa 18.2.2 
Audio:
  Device-1: Intel Sunrise Point-H HD Audio driver: snd_hda_intel 
  Sound Server: ALSA v: k4.15.0-20-generic 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  driver: r8169 
  IF: enp1s0 state: down mac: 1c:1b:0d:ca:5d:39 
  IF-ID-1: wlx503eaa4fc5cb state: up mac: 50:3e:aa:4f:c5:cb 
Drives:
  Local Storage: total: 111.79 GiB used: 7.96 GiB (7.1%) 
  ID-1: /dev/sda vendor: Patriot model: Burst size: 111.79 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 109.53 GiB used: 7.96 GiB (7.3%) fs: ext4 dev: /dev/sda1 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 159 Uptime: 33m Memory: 3.56 GiB used: 1.06 GiB (29.7%) 
  Shell: bash inxi: 3.0.27 
xixao@xixao-PC:~$ 
Můj příspěvek směřuje k tomu, že pokud uvažujete o zrychlení pomalého PC, první kroky by měly vést k náhradě starého plotnového hardisku za nové SSD, nárůst rychlosti je markantní. 120GB na systém je dost, ale stejně počítám s dalším diskem, zas 1TB, který dám na extra kšandu
na bord a bude pouze skladiště na video, hudbu a fotky.

V Menu - Nastavení je utilita Disks. Má test pártyšny, tak jsem to spustil, bylo to hned hotový ... :)

Obrázek

takyradejianonymne
Příspěvky: 112
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: SSD patriot 120GB - to je to, co BFU potřebuje

#2 Příspěvek od takyradejianonymne » 14 úno 2019, 15:01

Beze sporu ano a už je kolem toho, myslím z prvního nadšení, po fórech popsaná celá hromada.
V druhém je však třeba, neřeším tvůj konkrétní případ, si zkontrolovat jak a zda-li je prováděný TRIM.
Za třetí se brzy ukáže kde je další možné úzké místo a co to SSD pořeší někdy jen částečně. Záleží na konfiguraci a jak slabý je tandem procesor a grafika a zda-li opravdu, při prohlížení videa na youtube (nebo živé TV) ve webovém prohlížeči, ta grafika akceleruje a pomáhá tím odlehčit procesoru.
Takže myslím do staré vykopávky se slabou grafikou bych snad to SSD už ani necpal, jo, zkrátí se potom viditelně start systému. Jednou třikrát za den. Do takového PC a při troše štěstí lze za hubičku dnes pořídit bazarový ale nový (nikoli tedy jetý) HDD WD RE4 a bohatě postačí 500GB, 64MB a co má udávanou přístupovou dobu méně než poloviční než je běžné tj. má 4.2 ms a má vysokou deklarovanou spolehlivost, to aby mohl běžet také i v RAID. Kapacita postačí jak na systém tak i na běžná data (v porovnání se 128 GB) a riziko ztráty dat je dle mne o řád nižší než u toho SSD. Protože HDD si obvykle nelehne najednou. U SSD stále někam třeba zálohovat a uklízet. Ale čekat, že ten uvedený rychlý HDD WD RE4 bude mít týž efekt jako SSD tak je pochopitelně nesmysl. Ale oživení nastává také.

ok1ufc
Příspěvky: 14
Registrován: 14 úno 2019, 16:44

Re: SSD patriot 120GB - to je to, co BFU potřebuje

#3 Příspěvek od ok1ufc » 14 úno 2019, 17:28

Tak nějak to běžně funguje. Na stařičké šunce Lenovo Q180 (2 jádra, 4G RAM) jsem musel vyměnit HDD, dal jsem SSD Crucial 500G, nainstaloval z flashky LM18.3, bylo to v lednu 2018 (instalace trvala do 15 minut, ještě aktualizace a aplikace) a od té doby to jede stále s tímto systémem. Protože to je hračka v obýváku, ke které kdekdo sedne a jede to téměř pořád, pustil jsem na tom ještě ftp server (jen po LAN) a http Apache, když to bylo svižné. Slouží to ke sdílení dokumentů mezi dalšími notebooky nebo jen k jejich prohlížení. Máme tam různé časopisy, publikace, svoje dokumenty, beletrii do elektronických knížek a dokuemnetace ke svým projektům (každý v rodině má jiné hobby). A tak stará šunka, u které MS přestal podporovat ovladače Win10 (po upgrade z W7), stále slouží. Disk se však v parném létě docela hřál, když se na něm dělaly operace se soubory, tak došlo k "úpravě" HW - vyhodil jsem CD mechaniku a do prostoru jsem dal dva tiché ventilátory napájené z USB. Sají vzduch přes mřížky u SSD Crucial, ukazuje to jeho teplotu mezi 50-60 st. C a jede to od těch dob stále.

kamowski
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1079
Registrován: 01 pro 2012, 16:30
Kontaktovat uživatele:

Re: SSD patriot 120GB - to je to, co BFU potřebuje

#4 Příspěvek od kamowski » 14 úno 2019, 19:02

mimo tému:
ok1ufc píše:
14 úno 2019, 17:28
... pustil jsem na tom ještě ftp server (jen po LAN) a http Apache, když to bylo svižné. Slouží to ke sdílení dokumentů mezi dalšími notebooky nebo jen k jejich prohlížení ...
no a o tomto by som poprosil jeden návod aj na našu stránku alebo sem do fóra alebo ak to máš niekde polopatisticky popísané, tak link prosím, ale fakt "polopate",
áno, pozrel som tie linky na ftp aj apache ale ver tomu, že neviem ako to urobiť "jen pro LAN", a že nás je asi poriadna kopa :D
ak sem opäť dáš po dva riadky na tie prvé a dva na LAN, aj to bude fajn
---
kedysi tu (aj) z tejto oblasti písaval redhawk75 ale akosi oné, ..., asi stratil trpezlivosť

ok1ufc
Příspěvky: 14
Registrován: 14 úno 2019, 16:44

Re: SSD patriot 120GB - to je to, co BFU potřebuje

#5 Příspěvek od ok1ufc » 14 úno 2019, 21:17

OK, vidlácky jsem to popsal na svých stránkách. Instalace ftp serveru z repozitáře a spuštění služeb zde: http://ok1ufc.nagano.cz/Linux_stranky/f ... server.htm
http (Apač) - instalace a spuštění na 2. řádkách terminálu tady: http://ok1ufc.nagano.cz/Linux_stranky/a ... server.htm
a k tomu ještě nastavení klientů. Asi před rokem jsem se pokusil proniknout do některých věcí kolem Linuxů jako začátečník a deníček jsem si vedl na webu tady: http://ok1ufc.nagano.cz/Linux_stranky/articles.htm
Nejsem profesionál v IT a ani v Linuxu, spíš se cítím jako BFU ...

ok1ufc
Příspěvky: 14
Registrován: 14 úno 2019, 16:44

Re: SSD patriot 120GB - to je to, co BFU potřebuje

#6 Příspěvek od ok1ufc » 14 úno 2019, 21:29

Ještě jeden detail. Pokud servery spustíme na PC, které je v síti LAN, budou přístupné na IP adrese toho konkrétního stroje. Pokud se např. na http server díváme z počítače, kde jsme ho pustili, bere to místo IP také "localhost". Nepatrně složitější je, když potřebujeme mít servery viditelné na Internetu. Takto jsem pustil např. maličký servřík na jednodeskáči velikosti kreditky (Asus Tinker Board), s Debianem. Aby to fungovalo, je třeba požádat providera o přidělení veřejné IP adresy a na routeru nastavit, na který stroj sítě má být puštěna. Ten jeden počítač je potom schopen odpovídat na požadavky z veřejné sítě na portech, které používají protokoly ftp a http. Je to popsané na: http://ok1ufc.nagano.cz/Linux_stranky/T ... server.htm
Pustil jsem to v listopadu, používám to každý den, nenosím si na návštěvy a do práce flashky. Např. dneska jsem skrz Internet protáhnul applianci pro Virtualbox, která měla 4 GB a ještě iso od APTonCD, které mělo téměř 1GB.

munu
Poradce Mintu
Příspěvky: 338
Registrován: 17 pro 2014, 02:24

SSD - to je to, co BFU potřebuje

#7 Příspěvek od munu » 15 úno 2019, 20:17

:ugeek:
Naposledy upravil(a) munu dne 05 črc 2019, 10:01, celkem upraveno 1 x.

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 1764
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: SSD - to je to, co BFU potřebuje

#8 Příspěvek od juhele2014 » 16 úno 2019, 08:00

Přehřívat se to nebude, všechny SSD jsou v notebucích v uzavřeném prostoru, problémy s tím nejsou. Takže bych se toho nebál.

ps - forum si žije svým vlastním životem, pův. článek byl přesunut do sekce Tipy a triky ... ;)

munu
Poradce Mintu
Příspěvky: 338
Registrován: 17 pro 2014, 02:24

Re: SSD - to je to, co BFU potřebuje

#9 Příspěvek od munu » 16 úno 2019, 20:30

:ugeek:
Naposledy upravil(a) munu dne 05 črc 2019, 10:00, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
skrob
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1204
Registrován: 18 bře 2015, 15:34

Re: SSD patriot 120GB - to je to, co BFU potřebuje

#10 Příspěvek od skrob » 16 úno 2019, 22:36

A pojedete to nadále, já jsem nevypnul NTB tři roky, kromě jednoho reinstalu, ale to jsem prohodil disky SSD, večer vypínám jenom monitor přes HDMI.
ASUS K73SV Intel®Core™ i5 - 2410M @ 2.30 x 4 GHz - NVidia GeForce GT 540M - ram 8Gb DDR3 1333 Mhz
SSD Patriot Blaze 128 Gb
Linux Mint 18.3 Sylvia 64 bit - MATE 1.18.0 - core Linux 4.14.4-generic x86_64

Odpovědět