Prvé kroky s linuxom

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Prvé kroky s linuxom

#21 Příspěvek od takyradejianonymne »

kauza grafická karta ... jako nejdříve jen poznámka bokem, že tázající zprvu uvedl že má prý grafiku Radeon X3000(?) aby až potom a dle dodaného výpisu bylo zřejmé, že má grafiku Radeon X300. Tak alespoň že už to víme přesněji.
Vedle tady na fóru a v jiném téma diskutující nedávno doporučili jinému tazateli a i tak už dnes starší a výkonnostně už v době vzniku lehce podměrečnou kartu GeForce GT 710. Na které i já si myslím je možno ten dnešní internet (s youtube atp.) stále ještě ano provozovat.
Já mám kartu o schůdek nahoru výkonnější GeForce GT 750, jsem spokojený. Ale vím, že jsem tak už někdy na hraně, tj. 720p HD ještě v youtube ano ale 1080p HD už se někdy začne trhat resp. zpomalovat. Monitor mám 1920 x 1080.
*** Takže srovnání grafik Radeon X300 a GeForce GT 710 je, pro grafické aplikace a v G3D Mark a viz dole odkaz, přímo odstrašující tj. Radeon X300 bodů pouze 41 a GeForce GT 710 bodů rozdíl třídy 689, lepší je vyšší číslo. Z minula a když jsem dohledával (jinde a jindy) tak já s GT 750 jsem na asi směr kolem 900 bodů.
https://www.videocardbenchmark.net/comp ... /727vs2910
*** Ta grafika a co on tam má je pro dnešek vysloveně jen "textová" tedy někomu psát e-maily nebo texty článků v LibreOffice atp., ale na prohlížení dnešního internetu nebo vůbec začít si hrát třeba s video a které natočím sobě foťákem na výletu (spolu s fotkami) tak brzy pryč od toho.
:) Ano, nechám tázajícího žít, tak alespoň aby věděl co je i benchmark a co tedy má asi tak ve srovnání za grafiku, tj. nelze od ní nic už "graficky" čekat.

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Prvé kroky s linuxom

#22 Příspěvek od Ventero1 »

Tu grafiku by to chtelo - pokud ma ta radeonka passmark 41, tak je naprd a rozdil to neni o tridu, ale o ctyri tridy - bazarovku GT 210 (odhadem o tretinu slabsi, nez GT 710 a porad o 3 tridy vys) by mohl opravdu sehnat za tech par stovek a uz by to mohlo stacit. I by na ni jeste mohly byt i proprietalni drivery, kdyby potreboval trochu vetsi vykon na nejaky graficky editor ci trochu hrani.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

kamowski

Re: Prvé kroky s linuxom

#23 Příspěvek od kamowski »

ten okúsaný obrázok, čo si sem dal, ..., to nás akože skúšaš? kde je ľavá strana toho správcu súborov?
daj sem celý obrázok a ja ti poviem riešenie rovnice na dva ťahy

Adem
Příspěvky: 132
Registrován: 20 dub 2016, 13:21

Re: Prvé kroky s linuxom

#24 Příspěvek od Adem »

Tak například pro Zvuk a video >Multimediální přehrávač, funguje kombinace kláves Shift+H nebo Ctrl+H pro skrytí/objevení ovládacích prvků. V záhlaví se objeví cokoliv, co je vloženo do ID3 tagu jako např název. Třeba "Souborový manager" nebo "Kingdom Come: Deliverance" a mohu si stěžovat na nefunkční SW.
A přitom mi hrajou BeeGees:
Obrázek
LinuxMint 21.1 MATE 64b, i5-9600KF, RAM 32GB, SSD 240GB, nVidia GTX3050 8GB. - Kodi 20.1 Nexus

kamowski

Re: Prvé kroky s linuxom

#25 Příspěvek od kamowski »

... Tak napríklad ... ;)
že?

Adem
Příspěvky: 132
Registrován: 20 dub 2016, 13:21

Re: Prvé kroky s linuxom

#26 Příspěvek od Adem »

No nic, omlouvám se za nedůvěru v tomto podivném případu. Je to zcela v moci pana Gaaspi.
LinuxMint 21.1 MATE 64b, i5-9600KF, RAM 32GB, SSD 240GB, nVidia GTX3050 8GB. - Kodi 20.1 Nexus

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Prvé kroky s linuxom

#27 Příspěvek od takyradejianonymne »

Ve své podstatě asi není moc co už, v tomto podivném případu, řešit. Letem světem jsem dohledal že asi ten model RS690M2MA je „název“ počítače a kde by měla být základní deska asi(?) buď ta nebo ta:
https://www.newegg.com/p/N82E16813186128
https://www.newegg.com/p/N82E16813186114
takže pro zpřesnění počítač oddeklovat a na desce přečíst, ta jedna varianta má mít rychlejší připojení k síti a jak jsem zahlédl. Nebo to bude deska úplně jiná podobná, a bude překvapení :-)

Podstatné ale je, že ten socket AM2 já považuji za stále zánovně použitelný a především deska je rozšiřitelná.
Problémem je že PC je v „okradené“ tedy v kancelářské podobě, pravděpodobně tázající jede na onu integrovanou grafiku a, pozor viz paměť pouze 1 GB, tak ta grafika má tu paměť sdílenou. Takže z 1 GB si navíc ukusuje interní grafika! A vůbec to je pomalejší.
Grafika je ATI Radeon X1250 a nikoli X300 jak je uvedeno ve výpisu, ovšem jak jsem si ověřoval výkon dle benchmark je prakticky totožný, tedy je totál na dnešek grafo-multimediálně mizerný!
Paměť lze z 1 GB rozšířit až na prý 8 GB, takže není co řešit a dnes za bazarových pár šupů rovnou na 4 GB a když ne na ty minimálně 2 GB.
*** Nalito čistého vína. Tázající si myslel/myslí že na podměrečné kancelářské a proto vykopávce, ovšem dobře rozšiřitelné a což nějaký peníz by stálo, pojede „ten“ Linux o kterém slyšel že je prý zdarma a kterému ale on vůbec prý nerozumí. A ještě se tím, žel, exhibicionisticky on tady chlubí. To že asi tomu má postupně rozumět a tedy vědět někdo za něj jiný? Podivné.

*** Přitom stačilo by pro počítač bazarově rozšířit paměť a dát bazarovou slušnou grafickou kartu a počítač by dle mě nejen schroustal Windows 7 ale nějak by si poradil možná i s Windows 10?
Tady by (Windows) tázající nemusel investovat do (samo)učení se Linuxu a to je totiž u něho ten asi zásadní také problém: není asi z podstaty možné, aby to učení za něho udělal někdo jiný a navíc zde na téma v sekci, která je určena pro instalaci a spouštění Linuxu. Navíc on už přece „ten“ Linux a i když ve verzi 32 bit místo 64 úspěšně nainstaloval. A spustil! To je přece jeho tímto veřejně demonstrovaný plus, že, tj. že on to zvládl! Takže to s tím exhibicionismem a v něm hlásaným jako že nerozuměním tolik pravda není, že? :roll: :lol:
Takže jak pro Windows tak pro Linux je třeba zainvestovat do rozšíření počítače. To bude stát peníze a také čas, to pokud si to bude dělat on sám, včetně času na študýrování jak na to.
U Linuxu se navíc bude muset ten Linux postupně a alespoň v minimu on začít učit a toho také bude stát další čas. Čas jsou také peníze.
Ale co dělat, že, z pšouku se kulička neudělá aneb z hovénka se bič neuplete a nezapráská.
*** Jen mě tak napadá, že jestli byl počítač pořízen jako tzv. výhodná koupě a před tím roky jel o pracovní dny 16 hodin denně, tak ano mohl by být slušně zajetý :-) ... nebo raději na odepsání, nebo alespoň pořídit navíc i nový disk, HDD nebo když už tak už místo toho tam dát echt rychlé SSD, že?

Gaaspi
Příspěvky: 7
Registrován: 17 čer 2019, 21:24
Bydliště: Galanta

Re: Prvé kroky s linuxom

#28 Příspěvek od Gaaspi »

Taká stará haraburda prijme SSD disk? Dá sa tam ešte jedna dva RAM-ky a grafika. Keď už to inák nejde. Ako píšete, je to rozšíriteľné a už som tam nainštaloval 64-ku Mint. Ide všetko aj tie aplikácie nahodiť (chromium atď). Tak díky všem a majd uvidíme čo bude ďalej keď to rozšírim. Návody si už dohľadám. Téma nemala byť len pre mňa, preto som dal taký názov aby bola diskusia pre úplných začiatočníkov linuxu, proste ľudí ktorí sa stretli s linuxom prvýkrát. Z mojej strany zatiaľ všetko. Vďaka. Ozvem sa keby niečo.
Linuxový začiatočník

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Prvé kroky s linuxom

#29 Příspěvek od takyradejianonymne »

Závěrem tedy gratulace. No a brzy vymažeš i toho začátečníka. Ostatně, tady v tomhle "oboru" začínáme asi všichni a pořád, věci se stále mění :lol:
V rámci průzkumu bojem buď připraven, že tu instalaci systému si ještě několikrát ty zopakuješ!? Až si něco tak zvědavě přenastavíš až se v tom ty ztratíš a nebo si něco i smažeš. Potom je nejlehčí cesta rovnou nová instalace.
Také proto a pokud to už nemáš, tak je dobré mít krom swap pro příště (pokud nová instalace) oddíly 2, tedy / a /home. Další si dohledej.

Věc SSD, to je právě ono a co také je první věc na řadě jak pocitově zrychlit "starý" počítač. Zvláště když to je notebook a tam na rozdíl od PC moc možností na rozšiřování/překopání není. Je šance tím SSD zrychlit jakoby dobu odezvy počítače při práci nebo start systému.
Jak jsem se právě proto před tím díval, na desce bys už měl mít i rozhraní SATA a tak s připojením běného SSD by neměl být problém. Je třeba si vždy ověřit aby byl potom prováděn tzv. trim, dohledej si proto k tomu informace.

Cenově SSD, jak jsem se právě díval a pro 120 GB, tak už a jako nové začíná (na třeba Alza) někde mezi 500 až 600 Kč. Do menší kapacity bych a důvodně nešel. Potřebnou kapacitu totiž nelze matematicky kalkulovat stejně pro SSD a pro jako dosud HDD. Dosavadní HDD, pokud projde testy a není načatý, tak může dál posloužit jako archivní na data. Dnes už starými úvahami, jak instalaci systému případně rozdělit mezi SSD a HDD, tak bych se vůbec nezabýval, tj. komplet systém tedy i swap dát na SSD.

S tím SSD a jako také další pokus o zrychlení právě souvisí to, už jsem někde na začátku důvodně zmiňoval, dát tam a zkusit (tj. ještě než budeš rozšiřovat paměť nebo dávat grafickou kartu) ten jiný a opravdu i proti Xfce a co tam asi máš desktop: tedy to LXDE a třeba skrze to Lubuntu.
Několikrát jsem si ověřil, že právě na slabších strojích je ten přínos (zrychlení) tady viditelný a někdy až překvapivě! V případě starého notebooka je to SSD a zkusit lehké LXDE asi to co je nejdříve na ráně a jako asi téměř jediné dostupné k experimentu ;)

Pokud se začne se starým PC experimentovat a jak ho oživit i pro náročnější současnost, je dobré mít na zřeteli co tam máš za zdroj! Nejde ani tak o to případné SSD a co tam dáš a které sežere minimum, ale pokud dáš do staršího PC starší ale výkonnou grafickou kartu tak ta si z kapacity zdroje ukousne už významně.
Tak hodně štěstí a pa pááá, někdy a někde jinde :lol:

BarryOralt
Příspěvky: 2
Registrován: 01 črc 2019, 04:07
Bydliště: United Kingdom

Prve kroky s linuxom

#30 Příspěvek od BarryOralt »

Pokial si dobre pametam, oficialna cennikova cena PMD85 bola 15000,- Kcs. ZX Spektrum sa v tom case oficialne objavil za 6300,- Kcs papiernictvo v Tesku, rok 1987. Myslim ze aj tento cenovy rozdiel ma zasluhu na tom, ze bolo len malo ludi, co ho mali priamo doma ak vobec niekto taky bol a PMD85 bolo "odsudene" len pre organizacie rozne kluby, skoly, Zvezarmy... kde sa vecsina tychto pe-em-de-ciek v ramci "obnovy strojoveho parku" nasledne stratila v priepasti dejin

Zamčeno