PCLinuxOS 2019 s KDE a tak kde ty loňské sněhy jsou?

Problémy s ostatními distribucemi Linuxu než je Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

PCLinuxOS 2019 s KDE a tak kde ty loňské sněhy jsou?

#1 Příspěvek od takyradejianonymne »

Linux Mint od současné verze řady 19 klasické prostředí KDE a postavené na knihovnách Qt odhodil. Nabízí zaintegrované a domalované prostředí (desktopy) postavené na konkurenčních knihovnách GTKx, tj. Xfce a vlastní tj. mintí MATE a Cinnamon.
Otázka dne: kterou zkusit vybrat pro to KDE jinou distribuci? V prvé řadě jsou možnosti a asi nejpohodlnější tak zůstat v rodině balíčkovacího systému .deb (jako je právě i Mint) a zkusit proto v první volbě Kubuntu nebo KDE neon.
Dobrodružnější povahy a experimentátoři se podívají zvědavě i za humna. Také proto, někdy a možná, aby si začali potom oni více vážit doma toho svého a dobrého bydla. Tedy toho, odkud oni jakoby vyšli :P
***
Jak je na tom dnes větev možností od už bájného Mandrake/Mandriva? Na balíčcích .rpm a jako linuxová větev, která žel na úbytě uschla a aby potom ožila ve firemním ROSA Linux a v dalších komunitních pokusech? Jako je dnes Mageia a OpenMandriva.
Ale i už potom více svojí vlastní cestou jdoucí PCLinuxOS, také s balíčky .rpm ale s debianním přístupem, konzervatinější a proto asi také zatím bez systemd. Letos v červnu 2019 vyšla distribuce v poslední nové verzi! Viz upozornění vedle, tj. na jiném téma od nicka zeleno110.

Náhled virtuálníma očima. Jako Linuxem dosud nepolíbeného zájemce. Přecházejícího zhusta do Linuxu z Windows. Je rok 2019 a nároky právě i těch začínajících uživatelů narostly. Určitě nechtějí dnes a zítra trávit zbytečně čas rejděním po internetu a hledáním a experimentováním tj. jak zprovoznit to někde něco, kde hned na začátku při a po instalaci oni klopýtli.

I když se to skalním zastáncům příkazové řádky nelíbí, tak tady potom musí být důraz na funkční klikátka a na co nejlepší intuitivnost ovládání. O právních záležitostech různých licencí tak takový uživatel začátečník nejraději aby nevěděl vůbec nic, že. Jednoduše on chce ten Linux mít naservírovaný na podnose a okořeněný tak, aby fungovalo vše co má a už od začátku a to co chce.
Chtít onu uživatelskou přívětivost dal sobě do vínku před lety i PCLinuxOS.
***
Instalace. Tady první vážné zakroucení hlavou. Protože v roce 2019. Instalace (pro českého začátečníka) v jazyce anglickém. Proto angličtina je dál třeba i pro vůbec první kroky a pro nutnou základní orientaci po instalaci. Po už prvním natažení systému.
První náhled přitom prozradí, že tak jako v Mageia (dědictví Mandrake/Mandriva?) je zvlášť správa počítače a správa systému, konkrétně správa nastavení pro prostředí KDE5.

Ve fstab a protože v PC mám více systémů tak mám výsledkem instalace bez obrany 3 řádky pro swap, tedy 2 navíc. Už jsem zažil instalátory, kde jsem mohl určit opravdu jen ten jeden swap a ono to potom i poslechlo. Po natažení systému je obsazeno asi 550 MB paměti.
***
Na počeštění je třeba v nastaveních systému (tj. nastavení pro KDE5) počeštit to KDE a v nastaveních počítače počeštit systém tamním klikátkem. Přesto počeštění systému není 100%! Základní znalost angličtiny proto je a bude dál nutná!

Také proto jsem se v předtuše okamžitě podíval na LibreOffice Writer: tak sláva, psát ř a ď ť ň já můžu, ale jinak je office a právě v možnostech svých nastavení a v nabídce panelů stále po anglicky a i po opět natažení systému – a čeština k počeštění nebyla nalezena v repozitáři!
***
Seznámení se správou programů (instalovat a odebírat software pomocí Synaptic) mně umožnilo pozitivně zjistit, že fonty písmen Microsoft už mám předem nainstalované (to je nezvyklé) tedy mám je naservírované a protože … nainstalované mám webcore-fonts, to už znám z příbuzného ROSA Linux.

Testovací náhled na acroread (šablony pro formuláře .pdf) byl neúspěšný protože nebylo nalezeno v repozitáři. Ovšem instalace náhrady pomocí Adobe Acrobat Reader DC a skrze PlayOn Linux a Wine proběhla přímo ukázkově. Bezkonfliktně!

Potom jsem chtěl doinstalovat k Firefoxu další webový prohlížeč: repozitář nenabízí jako obvykle otevřené Chromium ale překvapivě Chrome.
Nikoli že by mně to až tolik vadilo. Ale začal jsem se a přes nabídku klikátek a v nich nastaveních zajímat, jaké a kde mám případně povolit další repozitáře – ale já je a žel zatím neobjevil?
Vybavilo se mně mé pocitové poznání z doby asi před půl rokem, tj. kdy jsem PCLinuxOS já zkoušel letmo poprvé a ještě v předchozí verzi: jako kdyby autor distribuce ten výběr tj. co mít v počítači provedl za uživatele a jako daná volba co je pro něho nejlepší … ale tím ho i také omezil … průšvih potom je, když není nalezena třeba ta čeština do LibreOffice, že?
***
Tady to potom může mít další nepříjmenou souvislost. Jak jsem si ověřil, grafiku mám po instalaci pro nVidia nastavenu na tu svobodnou tj. nouveau.
Na rozdíl od také příbuzné OpenMandriva je ve správě počítače stále klikátko (známé z ROSA Linux nebo z Mageia) pro nastavení grafického serveru: ovšem tady v PCLinuxOS mně možnost přejít na nesvobodný ovladač nVidia, žel, není a ani po chvíli čekání nabídnuta!

Pro mne osobně potom tady vlak s PCLinuxOS končí. Protože, tak jako právě v OpenMandriva a která nesvobodné ovladače grafiky záměrně vyzmizíkovala, se mně při přehrávání youtube nebo ČT24 Živě (HD 720p) obraz na „přiděleném“ tom svobodném ovladači trhá a rozchází se zvukem.
***
Připojení tiskárny Brother HL-1430. Klikátko a asi starší a u kterého už z dřívějška odjinud vím že možná budou problémy. Také kdybych nevěděl že to jde, tak bych to asi vzdal? Není příliš inuitivní a přehledné, takže metoda pokus omyl. Z klikátkem nabízených ovladačů tiskárny se mně nakonec podařilo trefit ten pravý.
Žel, ani přes laborování se mně nepodařilo klikátku vnutit už připravený ovladač .ppd a který mám pro možné potíže připravený – co kdyby z klikátkem nabízených ovladačů nevyhovoval ani jeden, že?
***
Tak jako před tím u Mageia 7 jsem zjistil, že i v PCLinuxOS 2019 je lepší jako případný správce a při prvních krocích tak jít do terminálu skrze klikátko ve správě počítače (tam spustit konzoli pro správce systému).
***
A dál už mě to přestalo bavit. Jo, příkladem náhledy v Dolphin jsou na 100% a třeba je jen v nastaveních předem dooznačit. Nic netřeba doinstalovávat a třeba pro .avi. Dříve a jinde byly totiž problémy i s dalšími formáty jako .pdf nebo soubory vytvořené přes LibreOffice. Nová verze distribuce a v takové té omalovánce kabátku udělala dle mne krok vpřed. Pocítil jsem proto v dalším kroku zvědavost. K PCLinuxOS si něco dál také přečíst od jiných :P
Tady v roce 2007 v článku a potom v diskuzi je zřejmé to, že byla kdysi nadějná velká očekávání ale už tehdy se začaly objevovat pochybovačné otazníky:
https://www.root.cz/clanky/je-pclinuxos ... k-uspesny/

… a tady je krátký popis současné nové verze, není důležité že místo s KDE5 tak s MATE:
https://www.root.cz/clanky/pclinuxos-20 ... kem-stylu/

… kulantně napsáno souhlasím s tím, že distro si své některé uživatele najde, asi ty uživatele kteří přistoupí na známé ono ber vše nebo nech a pokud bude zádrhel tak se s jeho existencí nejspíše oni potom i smíří a proč ne, to je také někdy život.
Za sebe si myslím, že v současné době jsou v nabídce další jiné distribuce, s jistějším zázemím a které také a úspěšně jdou cestou maximální uživatelské přívětivosti. Aby případného zájemce k Linuxu upoutaly a tím připoutaly.
Pro PCLinuxOS mně místo konečného závěrečného verditu vyvstává na mysl otázka: tak kde ty loňské sněhy jsou?
Můj názor je čistě subjektivní. Vycházím z dosavadních poznatků, z namátkových náhledů a kde přitom už vím poznanou zákonitost že když se objeví zádrhel někde už tam, tak s velkou pravděpodobností se potom objeví zádrhel další a jinde. Toto vše nahoře jsem přitom já napsal a zde zveřejnil právě pod PCLinuxOS ;) To samo je také částečně i odpověď. Pocity mám smíšené.

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: PCLinuxOS 2019 s KDE a tak kde ty loňské sněhy jsou?

#2 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: takyradejianonymne
Pocity mám smíšené. Hlavu vzhůru. Bude líp :) Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem - chápeš? To samé platí o linux distrech. Buď v klidu, tvoje starosti pominou ...
ps: Ale stejně by mně zajímalo, proč zkoušíš v LO ščřž? Píšeš dopisy v LO? Popravdě řečeno, LO používám naprosto minimálně, prakticky vůbec ...

Zamčeno