Manjaro

Problémy s ostatními distribucemi Linuxu než je Linux Mint
Zpráva
Autor
takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Manjaro

#11 Příspěvek od takyradejianonymne »

zeleno110: omlouvám se případně předem, ty pochop že jakoby dokládáš stále pořád to už a i nejen mnou popsané!? :?

Tj. že i já byl na začátku pozitivně zasažen tím co v Manjaro fungovalo ve smyslu toho, že šlo tam bez významnějších problémů nainstalovat hodně a hodně věcí a i když se jedná o balíčkovací systém .arch. Nainstalovat také bez berličky (ale i možných potom generovaných zmatků) oněch dodatečných repozitářů PPA a na co jsi ty zvyklý v Mintu nebo v Ubuntu tj. v balíčkovacím systému .deb.

Co je to však platné, že, když a nejen já a viz zde další přispívající máme velmi podobné žel zkušenosti (ano jsou minulo různě asi nedávné) s problémy při aktualizacích.
A já také zvědavě tehdy nakukoval, k té standardní 64 bitové verzi navíc, i do verze 32 bit. Jo, naposledy když jsem se po čase k Manjaro vrátil a ve snaze jako vedlejší systém tak v 32 bit už a na rozdíl od 64 bit bylo nespustitelné LibreOffice. Už se na to tehdy asi vykašlali. To jen jako malá poznámka a doklad toho, že Manjaro mám v hledáčku já jaksi pořád :)

*** To že tobě proběhla úspěšně jedna velká aktualizace tak to mně přece tehdy taky. A bylo to tak asi těch 1/2 roku než se to žel překvapivě zhoršilo. A jak jsem napsal, nutilo mne to bádat potom nad chybovými hláškami nad kterými jsem bádat ale já neměl! To byla a je dle mne záležitost správců distribuce a jejich odpovědnosti ... a ta je dána mj. zázemím, které oni mají.
Lidské osobní pochopení mohu mít tj. že se některý správce třeba oženil a nemá už čas, některé to přestalo a jako pořád zápřah bavit, no a ti zbylí se možná právě potýkají s financemi? Alespoň na zajištění prašulí na režie. Potom se to "vedle" projeví třeba na těch nedostatečně ověřených aktualizacích a co tehdy vypouštěli, že. Ovšem z pohledu mne tj. jako uživatele tak tato zakolísání (když už to je množné číslo) jsou neomluvitelná!

*** Proto jsem si a právě po zkušenostech s Manjaro začal více všímat nejen tzv. haló efektu. A to Manjaro ale i příkladem Mint ho zcela jistě, pro toho poprvé příchozího, tak pozitivně a na efekt mají. Začal jsem si více všímat a mj. jaké je asi tak zázemí té které distribuce? A na jenom fandovství pro Linux a v případě, když distribuci mám také na práci a nejen na hraní nebo vrtání se v něčem a což je vlastně totéž, tak jsem věřit už a žel přestal.
Proto jsem tu nahoře napsal, že i při všech složitostech (které nemá opentlené Manjaro) tak bych příště a jako už více poučený laik raději šel rovnou a zvědavě asi do Arch: protože Arch je dle mne právě příklad projektu, který je na fandovství a komunitě založený a v čase (zatím) obstál. Jako jeden z mála. A ještě se stal podhoubím pro další forky. Jako je právě to Manjaro. Ale jistě ano, Arch není učený pro ty co teprve do Linuxu příchází z Windows: tady třeba Mint tuto úlohu dobře plní. K rozkoukání se.

Proto já při hledání distribuce také na práci jsem si začal více všímat právě těch správců, za kterými je (zda-li vůbec?) nějaké i ekonomické zázemí. Dovoditelně. Tam řadím příkladem distribuce jako OpenSUSE, Fedora ale i právě ROSA Linux, také Ubuntu. Patří tam i právě Mint ovšem, podobně jako třeba u toho Manjaro, já tam vidím v pozadí právě to že začaly být asi problémy a asi i ty finanční.
To ovšem neznamená, že tyto "včerejší a dnešní" potíže nejsou pozitivně řešitelné. Já je jako uživatel však neovlivním, já potřebuji a s minimálním rizikem slušnou distribuci Linuxu právě teď!

Tak třeba i to Manjaro začne nebo už začalo být více slušné? 8-)

Uživatelský avatar
alojz
Příspěvky: 1384
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Manjaro

#12 Příspěvek od alojz »

...hmmm...nainstaloval som manjaro mate do dualu s ubuntu mate...pri starte neviem vybrat manjaro,musim laborovat,v BIOSe mi ukazuje dva disky-ubuntu a manjaro,ale manjaro neviem dat na primarne miesto...lebooo v grube manjaro sa objavi aj ubuntu...aleee v grube ubuntu sa manjaro neobjavy,pritom v gparted je len jeden zavadzaci oddiel,ako som to aj urcil pri instalacii...ked s hokuspokusmi nabotujem do manjara,neviem vypnut notbuk,len tlacitkom...asitaknijak...
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual

menom
Příspěvky: 2757
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Manjaro

#13 Příspěvek od menom »

alojz píše: 27 srp 2019, 14:58 ... ale manjaro neviem dat na primarne miesto...lebooo v grube manjaro sa objavi aj ubuntu...aleee v grube ubuntu sa manjaro neobjavy
lebooo v grube manjaro sa objavi aj ubuntu
Lebo druhy system pri instalacii grubu nasiel aj ten prvy a zahrnul do seba.
aleee v grube ubuntu sa manjaro neobjavy
Lebo v case instalacie prveho systemu tam druhy este nebol, tak ho grub nenasiel a nezahrnul do seba.
Ak nabehne ubuntu, tak postaci zadat v terminali prikaz na aktualizaciu nastaveni pre grub:

Kód: Vybrat vše

sudo update-grub
.
.

Uživatelský avatar
alojz
Příspěvky: 1384
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Manjaro

#14 Příspěvek od alojz »

...dakujem vam...nedopadlo to dobre,nakoniec po update grub sa objavil manjaro,len nenabootoval,zas som hokuspokus musel prevadzkovat...nooo pri vypinani sa to vzdy skoncilo kernel panikom,aj napriek mojej snahe pomoct aj s grub customizerom...este je my simpatické MX...skusim...
veskeré poznamky k instalacii privitam......

este odpoviem na vasu otazku,ze preco eksperimentujem???...mam notbuk hápé,AMD9...ubuntu mate hardvérovo neovlada notbuk dobre,v manjaro sa CPU nezohrial na 90C,ani ventillator sa netocil sustavne,nooo manjaro som tak dlho nemal,aby som preskumal koren veci...asitaknijak...
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual

menom
Příspěvky: 2757
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Manjaro

#15 Příspěvek od menom »

alojz píše: 27 srp 2019, 21:51 ...dakujem vam...nedopadlo to dobre,nakoniec po update grub sa objavil manjaro,len nenabootoval,zas som hokuspokus musel prevadzkovat...nooo pri vypinani sa to vzdy skoncilo kernel panikom,aj napriek mojej snahe pomoct aj s grub customizerom...este je my simpatické MX...skusim...
veskeré poznamky k instalacii privitam......

este odpoviem na vasu otazku,ze preco eksperimentujem???...mam notbuk hápé,AMD9...ubuntu mate hardvérovo neovlada notbuk dobre,v manjaro sa CPU nezohrial na 90C,ani ventillator sa netocil sustavne,nooo manjaro som tak dlho nemal,aby som preskumal koren veci...asitaknijak...
.

AK mas v pc viac linuxov a v oboch pripadoch instalovane s grubom, tak aktivny je grub toho posledneho instalovaneho.
MX ako debian ma moznost instalovat system a vynechat instalaciu grubu, no len ak si si isty ze ten prvy grub ubuntu je funkcny.

Ak budes instalovat MX je tu par odlisnosti, napriklad bude potreba zadat heslo uzivatela a pre roota druhe heslo,
co si pamatam tak v ubu a minte stacilo jedno heslo.
Avsak 2 su bezpecnejsie, to je fakt :D

.
.

Uživatelský avatar
alojz
Příspěvky: 1384
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Manjaro

#16 Příspěvek od alojz »

tak aktivny je grub toho posledneho instalovaneho.
...to som cakal u manjaro,ale tak to nebolo...
...aktuálne-AKO NAINSTALOVAT MX VEDLA UBUNTU MATE 18.04.3......
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual

menom
Příspěvky: 2757
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Manjaro

#17 Příspěvek od menom »

alojz píše: 27 srp 2019, 23:46
tak aktivny je grub toho posledneho instalovaneho.
...to som cakal u manjaro,ale tak to nebolo...
...aktuálne-AKO NAINSTALOVAT MX VEDLA UBUNTU MATE 18.04.3......
.

Ked si nainstaloval manjaro, tak MX velmi podobne.
Ja osobne si dopredu pripravim particiu a instalujem cez volbu Nieco ine / Neco jineho / Something else
Kukni napriklad tu:
https://forum.linux-mint-czech.cz/viewt ... eco+jineho
https://forum.linux-mint-czech.cz/viewt ... ine#p10634

.
.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Manjaro

#18 Příspěvek od takyradejianonymne »

... průšvihy kolem GRUB a možná bezmoc začátečníka.
Jo, já jsem na to narazil dost brzo a právě poprvé kolem Manjaro. Ale toto riziko potíží a jak jsem následně zjistil lze žel zobecnit a asi stále záludně trvá a čeká. I jinde. Na jednom PC mám 1 x SSD a 2 x HDD a na nich 1 x vzorek W10 (z akce zdarma) a 3 x distribuce Linuxu, z nichž jedna je relativně trvalá (na práci) a ty zbylé dvě a když mám náladu tak střídám podle toho, jak je zkoumám, no a potom se mně za čas omrzí a jdu o dům dál :)

S ohledem na distribuce Linuxu lze říct že je mám nainstalované tak, že co distribuce tak mají pokaždé svůj HDD nebo ten SSD. Tady po právě provedené nové instalaci a umístění zavaděče na disk (kde je distribuce právě nainstalovaná a hlídám to) tak jsem se ještě nesetkal s případem, že by instalačka nepoznala ty další už existující systémy (včetně W10). Jenže průšvih je v tom, že i když jsou poznány a při následném startu systému je vidím v menu, tak některé ty poznané distribuce jsou ale nespustitelné! A když z jiného disku natáhnu tu jinou distribuci a pochopitelně provedu nový GRUB (Customizer) a nově uložím a nově zavaděč natáhnu, tak se stává že i když je nová distribuce také "poznána" tak ji také a žel někdy "odjinud" nespustím. Není to pokaždé pro všechny distribuce, zdůrazňuji není to pokaždé a záleží na té distribuci, ale žel to je časté.
Zatím to řeším tak, záleží na BIOS, že při startu hned na začátku mačkám nějaké to Fx a určím odkud potom tj. z jakého disku se má distribuce právě startovat. Nebo když potom vím, že z té alespoň jedné distribuce a tam přítomného GRUBu je mně vytvořen zavaděč který "dokáže" opravdu zavést ty všechny další distribuce (nejen že se objeví na výběr ve startovním menu) tak skrze GRUB zapíšu ten zavaděč na všechny ostatní disky.

Po příčinách tohoto žel velmi nepříjemného jevu jsem zatím nebádal i když jsem pochopitelně zvědavý. Píšu to a dívám se na to očima běžného uživatele, který když už se konečně odhodlá zkusit "vedle" na tom jednom samém PC a jen s jedním diskem další systém tak potom ... z jeho pohledu ... s úděsem zjistí že má sice přístup do nového systému a který zatím obvykle vůbec neumí, ale ten dosavadní a který zná a který umí má jakoby zavřený tedy nepřístupný. A co potom s tím, že?
Už jsem také přemýšlel směrem áááááá tak pozor on není asi GRUB jako GRUB, že, ale zatím jsem to dál nekoumal protože prostě na to nemám čas. Ale představa, že v podstatě začátečník a jen s jedním HDD (nebo SSD) si "zkusí" na tem samý disk (k Windows nebo právě k Linuxu) doinstalovat další distribuci Linuxu a ono mu to udělá mnou popsané ... tak mě dost děsí. Já to zatím mám ošetřené právě tím, že instaluji na jiný disk a tedy již existující zavaděč si nepřepíšu. Nepřepíšu teoreticky, protože i mně se už stalo a instalační programy distribucí jsou různé, že jsem volbu kam umístit zavaděč přehlédl nebo ta instalačka a i přes mé upřesnění to udělala stejně po svém, asi po vzoru těch některých Windows? 8-) To že jsem v BIOS před tím (před instalací) přenastavil pořadí bootování apod. tak nepomohlo.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Manjaro

#19 Příspěvek od takyradejianonymne »

... jen ještě poznámka k předešlému. Co jsem následně také zjistil. Když je v PC více distribucí (a zavaděčů) a tedy se potom při startu PC objevují v nabídce menu pro výběr. Co tedy za distribuci spustit. Někdy to jakoby překvapivě náhlé odmítnutí spuštění vybrané "jiné" distribuce je asi zapříčiněno tím, že v té "jiné" distribuci byly mezi tím provedeny aktualizace včetně jádra (plus případně nesvobodný ovladač) a tak je třeba provést pro ten který zavaděč znovu GRUB (nejlépe Customizer) a začne to zase být v pořádku. Tj. když je více zavaděčů tedy zavaděč co disk a jako u mne. Takže se to musí hlídat a jsem na pochybách, zda-li úplný začátečník to dokáže a také na to vždy pamatovat. To je ale už jiný problém než co jsem popsal nahoře.

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Manjaro

#20 Příspěvek od Ventero1 »

Myslím, na Ubu fóru (tuším i českém) proběhlo před nějakou dobou něco o tom, že nová verze grub2 je nějaká vadná a způsobuje nějaké potíže.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Zamčeno