Nefunkční otevíraní Url odkazu Vyřešeno

Problémy s otevíráním, kopírováním a dalšími operacemi s obecnými soubory, včetně zálohování
Zpráva
Autor
juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#11 Příspěvek od juhele2014 »

Nechápu jednu věc - proč nejsou ty odkazy, např. na hudbu, vytvořené přímo v záložkách? Zkus sem dát přímo pár odkazů na tu hudbu, jestli to není problém někde jinde, např. tento odkaz https://ininfinitum.cz/cs/lecive-frekvence/ napíše, že je https nedostupné.

edit: Používám Palemoon. Plugin firelink nepotřebuji, teď jsem si to upřesnil. Kliknu na ploše, a můžu si libovolně tvořit odkazy jak na webový stránky, tak na libovolné umístění souboru v počítači.

kamowski

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#12 Příspěvek od kamowski »

somi píše: 05 říj 2019, 19:58 Desktop Entry]
Icon=text-html
Type=Link
URL[$e]=https://ininfinitum.cz/cs/lecive-frekvence/
ak vymažem [$e], tak to funguje (teda ten link nie ale odkaz reaguje ako má)
na čo to tam je? ako sa to tam dostalo?

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#13 Příspěvek od juhele2014 »

Vytváří to Delfín. I když to upravím, tak to nejde.

kamowski

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#14 Příspěvek od kamowski »

juhele2014 píše: 08 říj 2019, 22:22 Vytváří to Delfín. I když to upravím, tak to nejde.
čo znamená "nejde"?
na ploche si vytvorím súbor test.desktop, vložim ten tvoj text, v ktorom vymažem ten zhluk znakov a link zamením za funkčný:

Kód: Vybrat vše

[Desktop Entry]
Icon=text-html
Type=Link
URL=https://forum.linux-mint-czech.cz/viewtopic.php?t=6017&p=32675#p32675
a toto ti neotvára v prehliadači?

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#15 Příspěvek od takyradejianonymne »

Mám tady právě Dolphin 18.12.1 a když odkaz vytvořený skrze Dolphin tj. včetně onoho "URL[$e]" přetáhnu myší na plochu tak kliknutím myší na tento odkaz již na ploše(!) je to spustitelné a v pořádku tj. do webové stránky. Takže to "URL[$e]" nevadí!
Pochopitelně odkaz jako soubor je nyní také v adresáři Plocha a zde skrze Dolphin ho do webové stránky opět nespustím, jen do textu který je v tom odkazu obsažený. Používám Chrome/Chromium.

*** Píšu to sem proto, že zde by mohla být cesta jak ven z nastálé patálie. Máme tu svobodu a proto mne ani nenapadá někomu něco vnucovat, že, ale osobně by mne postup který používá až dosud tazatel připadal velmi krkolomný.
Protože a jak bylo už poznamenáno přede mnou, zde se v prvé řadě nabízí využít systému záložek, ten lze i skrze Správce záložek strukturovat do úrovní dle libosti a ... především ... pokud mám zapnutou synchronizaci tak mám ošetřeno i zálohování! Navíc přístup a třeba právě k hudbě (v odkazech) mám díky synchronizaci nejen doma ale na PC vlastně kdekoliv a třeba na návštěvě u tety, jen je třeba se nezapomenout tam potom odhlásit, že :!:
Z tohoto také důvodu já používám Chrome/Chromium a i když někteří (nejen) z ideových důvodů na něj srší oheň a síru, ale webovým prohlížečům které nemají možnost synchronizace a slušné práce se záložkami tak se rozhodně já vyhýbám.

Tudíž pokud tazatel nechce měnit prostředí (KDE5?) a které je navázáno na správce souborů Dolphin (jednoklik nebo dvojklik se v KDE5 obecně nastavuje v Chování pracovního prostředí/plochy v Nastavení systému) tak asi nejmenší odpor "co s tím" je převést a i postupně odkazy na plochu, odtud jsou normálka spustitelné kliknutím myší a i ty které skrze Dolphin nejsou ... a z webového prohlížeče je (v prohlížeči) převést do záložek a Správcem záložek si je potom zařadit do odpovídající struktury tj. která byla vedená v nějakých adresářích pod Dolphinem.
Tak třeba já mám pro některá témata až 4 úrovně záložek s odkazy ale zde to je už méně přehledné, ale dá se to při troše šikovnosti :P

Poznámka zcela na závěr: ono je stejně třeba jednou za čas provést v odkazech inventůůůůru protože některé odkazy jsou po čase (po už půl roce) nefunkční a především to platí pro hudbu na Youtube!

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#16 Příspěvek od takyradejianonymne »

zeleno110: u mne to žel nepomohlo, jinak můj zde příspěvek

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#17 Příspěvek od takyradejianonymne »

Mám právě tady natažené KDE5 s Plasma 5.14.4 a když vytvořím odkaz na umístění nikoli(!) v Dolphin ale přímo na ploše (tj. klik pravým tlačítkem myši na ploše a výběr funkce Vytvořit nový ) tak odkaz se objeví na ploše (tím pádem i jako soubor v adresáři Plocha) a ... je tam URL[$e] ... a z plochy a jak už jsem psal tak kliknutím v pořádku vyvolám co očekávám tj. webový prohlížeč a jím zobrazím webovou stránku dle odkazované adresy. Takže tady se to chová konzistentně, ano je tam pokaždé URL[$e] .

Tady za pokus by ještě stálo (pokud tazatel trvá na svých dosavadních postupech a má KDE5) tak doinstalovat Dolphin ve verzi KDE4? Já kdysi pod Xfce (v Mintu) doinstalovával základ pro KDE5 ale měl jsem doinstalovaný právě i Dolphin4 z KDE4, zde a jak se pamatuji jednoklik/dvojklik se nastavuje v Dolphin4. Tehdy bylo KDE5 a na Mintu (Dolphin5) ještě příliš pro něco čerstvé.
Já to ovšem zkoušet s Dolphin z KDE4 nyní nebudu a protože si nechci tím zaprasit současnou instalaci. Také to pokládám za krok zpět protože Dolphin z KDE4 je už minulost a mj. tam jistě budou problémy s nekompletní nabídkou náhledů na soubory a na adresáře a pro mne to je důležité. Navíc si myslím, že pro činnost kterou tazatel provádí jsou především určeny ony záložky ve vhodném prohlížeči.

Ještě zkusím jak se to chová v KDE Neon, tam by mělo být KDE5 zcela to poslední, ehm, myslím teoreticky. To ale musím tady nejdřív odkliknout a znovu natáhnout ten jiný systém :P

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#18 Příspěvek od takyradejianonymne »

... cha cháá a píši to z nataženého KDE Neon a s Plasma 5.16.5, verze Dolphin 19.08.1:
takže tady jak s Firefox tak s Chromium (záleží na tom co mám nastaveno jako výchozí prohlížeč v nastavení Aplikace) to pracuje jak tazatel požaduje,
tj. jsem v Dolphin a zde v adresáři (třeba Plocha) kliknu na vytvořený (i skrze Dolphin) odkaz a je tam URL[$e] a objeví se rozcestník který popisuje Lombardo ... pozor u mne ale v jiném pořadí! tj. Otevřít - Spustit - Zrušit ... dám Spustit a je to O.K. :lol:
Když dám Otevřít tak otevřu ten text.
Také je možné zadat Příště se nedotazovat ale pokud současně zadám Otevřít (nikoli Spustit) tak se obávám, že se to začne chovat tak na co si tazatel stěžuje.

Závěr: je zřejmé že zde nastal kolem této funkce jistý vývoj, tedy úprava či potom oprava a jedno jak to nazvat, myslím že otázka je zodpovězena tj. aby zase fungovalo to co dříve prý fungovalo (a nyní po přeinstalaci v Mintu v 18.3 prý již nyní ne) tak co třeba zkusit Mint 18.2 ale to nepokládám za příliš dobré řešení zase z jiných důvodů ... potom pokud je zájem zůstat na KDE5 tak změnit distribuci ale pozor, je třeba vybrat nějakou s čerstvým KDE5 tak jak je u KDE Neon, nevím jak je na tom Kubuntu ale zkusit to lze nezávazně z USB klíčenky.
Ke KDE Neon je tu založené čerstvé téma, s prominutím zpohodlnělec z Mintu ;) si tam bude muset asi ledaco doinstalovat takže pro zcela začátečníka to je s jistými komplikacemi.

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#19 Příspěvek od juhele2014 »

Dosti silně pochybuji, že uživatel "somi" bude přecházet na jiné distro. Jak to tak vidim. Jestli mu vyhovuje LM 18.3 KDE, tak ať zůstane, pseudoproblém s odkazy lze řešit záložkama v prohlížeči + synchronizací např. ve firefoxu či palemoonu, jak zde již bylo řečeno. Zabere to jedno odpoledne a je klid.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Nefunkční otevíraní Url odkazu

#20 Příspěvek od takyradejianonymne »

... no především se ten uživatel/tazatel odmlčel takže (pseudo) problém ho viditelně už netrápí :P
no a mne to zajímalo z podstaty věci, příklad toho jak nové věci generují i také chyby které se postupně s dál novými věcmi opravují a dokolečka dokola :roll:

Zamčeno