dotaz na linux ohledne výběru

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
xkosl011
Příspěvky: 3
Registrován: 25 úno 2017, 20:48

dotaz na linux ohledne výběru

#1 Příspěvek od xkosl011 »

ahoj chci se poradit momentálně mám ubuntu 16.4 je to hruza vecne nejaky problem tahle veze mi ubec nevyhovuje je pomala porád hlasení nejaké proste des. chci presedlat na neco jiného a chci se zeptat pokud bych šel na mint jakou verzi by ste mi doporucili ? aby fungovala co se tyče stabyliti a abych se v tom nemusel štourat kuli vsemu nebo pokud máte nejaké zkušenosti s jiným který by jste mi doporučili ?? dále jsem také premýšlel nad red hat pokud méte nekdo zkušenost ale jsem otevřen vsemu . predem děkuji za odpovědi

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#2 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: Správná volba - z ubuntu na linux mint ... Pro začátek zkus LM 17.3 MATE, abgrejduj a uvidíš ... ;)

https://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/

Další rady a porady - zadej do terminálu inxi -F , a postni to sem ...

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#3 Příspěvek od juhele2014 »

Není to jednoduchý, bejt ajťákem, není ... Zkoušel jsem hledání v qwant a hodilo mě to na stahujcz. Hledal jsem totiž linux mint czech. To se ukázalo jako dobrej vtip. Hádejte, co sem našel? Starej dobrej mint, ale ve verzi 15, viz výpis z inxi:

Kód: Vybrat vše

chobot@chobot-pc ~ $ inxi -F
System:    Host: chobot-pc Kernel: 3.8.0-19-generic i686 (32 bit) Desktop: Gnome Distro: Linux Mint 15 Olivia
Machine:   System: LENOVO product: 20AQ007TMC version: ThinkPad T440s
           Mobo: LENOVO model: 20AQ007TMC version: SDK0E50510 WIN Bios: LENOVO version: GJETA0WW (2.50 ) date: 09/25/2018
Že by mě to nějak extra pobavilo, se říct nedá. Systém funguje tak napůl, firefox je zde ve verzi 20, např. Obrázek Na aktualizaci zrcadel zapomeňte. Systém je starý 6 let. To mě vedlo k malému zamyšlení. Ačkoliv na stránce stahujcz je napsáno tohle denně za vás kontrolujeme více než 100 záznamů, abychom prověřili jejich aktuálnost , trošičku o tom pochybuji. Že ve vysokých státních funkcích pracují neschopná vemena, je bohužel realita. Ale proč u soukromníků dělaj individua, který na svojí práci nestačí? Neschopnost je slabý slovo. Akorát nevim, jestli je to úmyslný, to bojkotování linuxu, aby si teda náhodný uživatel stáhnul starý distro a pak nastalo jen trápení, nebo neúmyslný, správce webu to má prostě v ... Ano, přesně tam. :? Co si od takovýho přístupu slibují, to je těžko říct. Úpadek je zjevný, ale bůh ví, komu ten web patří. Žádnej lumen to asi nebude ...

A co navíc, fleška nešla ani řádně nabutovat, na plechovce to zamrzlo, grafika v procáku to nerozdejchala. Na NTB to maká, ale žádný štěstí s tak starým OS neuděláte. Dokonce se nedostanete s tím firefoxem sem na forum, pro zběžný testování jsem si stáhnul palemon. Wifina tam blbnula, noťas se nepravidelně odpojoval, takže sem se radši přešaltoval na stolní PC a LM 19.2 xfce, to je jiný kafe ... ;)

Nechtělo se mi zakládat nový vlákno, takže dle dotazu - výběr je ještě kupodivu docela slušný, takže sosat odsud https://www.linux-mint-czech.cz/ke-stazeni/ nebo třeba odsud http://distrowatch.com/ .

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#4 Příspěvek od takyradejianonymne »

xkosl011: nechci být rejpal a už vůbec ne ironický, ale je rok 2019 a když se dnes podívám na Ubuntu download tak tam vidím poslední Ubuntu už 19.04 a poslední LTS verzi 18.04, to je od verze 16 dost už daleko, vím že jde také o to prostředí a možné výhrady k němu a proběhlé změny (pro někoho sporné novinky) ale já bych zkusil nanečisto (USB klíčenka) i to poslední Ubuntu a i třeba také s jiným prostředím - tedy nějaké také to ?-ubuntu?

Vtip jakožto zakopaný pes totiž může být v tom, že na starých verzích a i když jsou ještě podporované tak některé uživatelské programy si obvykle pádí dle současnosti a potom, na těch starých verzích distribuce, jsou časem ony možné problémy. Dle mne nelze proto klást rovnítko mezi novou verzí distribuce a starší až starou verzí, i když stále podporovanou!

Já na Linux Mint začínal, určitě já nelituji a děkuji mu, je myslím udělátky ještě pohodlnější než Ubuntu a jeho klony, ovšem asi všude jsou časy dobré, lepší, vynikající ale také se někdy zatáhne, podle toho jak každý chvilku tahá pilku. Linux Mint se od toho posledního LTS Ubuntu odpichuje takže před ubuntím základem neutečeš :)

kamowski

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#5 Příspěvek od kamowski »

takyradejianonymne píše: 13 říj 2019, 22:48 ale je rok 2019
to vlákno je z roku 2017, prečo na to reagujete?

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#6 Příspěvek od takyradejianonymne »

to je fakt a dík za upozornění, člověk se pořád učí kam všude se nezapomenout podívat :D

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#7 Příspěvek od juhele2014 »

:arrow: takyradejianonymne
Já na Linux Mint začínal, určitě já nelituji Aha, tak už lecos chápu, ale co se dá dělat, že jo ... Každej nemá to štěstí. Já třeba začínal na DOSu, a vidiš, pořád žiju ... ;) Sem se přes to přehoupnul, a jak to šlo pěkně - přes BFU sem se dostal až na Guru Mintu. To sou ale paradoxy, pane Vaněk ... :) Zpět. Sem jenom chtěl upozornit (náhodný) uživatele linuxu, že ne každý zdroj je v cajku. Na stahujcz dělaj vemena, který linuxu moc nefanděj, takže tý adrese se vyhněte. Pryč od nich. To bylo smyslem mého příspěvku, ale jinak v pohodě ... Když nejde o život, tak jde o ho... Znáte to, že jo ... :mrgreen:

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#8 Příspěvek od takyradejianonymne »

juhele2014: je to už hodně mimo tedy takové klábosení ale asi tebe trufnu, že?, :lol:
to s Mintem jsem myslel jako že jsem vážněji začínal v Linuxu. Jinak mé úplně první linuxové pokusy byl Slackware, instalace už na disk vedle Windows, muselo se editovat úpravy v konfigurácích protože klikátek bylo málo a pokud ano, tak se to zase ne moc snášelo s tím ručním editováním, jednou tak podruhý onak.
Ovšem můj první operační systém byl MOS EC na ještě sálovém počítači s velkou tehdy zvlášť postavenou klimatizací a československé tehdy výroby jménem EC 1021, z řady RVHP a inspirace bylo IBM a zdejší guru byl VÚMS, no a zcela převládající můj programovací jazyk byl Assembler, to z důvodu že takový možný a vyšší Cobol už byl pomalejší a především výsledky práce s Cobolem byly náročnější na velikost paměti a s kterou se muselo moc a moc šetřit. Potom ještě byl možný Fortran ale to tak spíše pro matematické výpočty/aplikace.

Teprve potom s nástupem 8-bit mikro i tady u nás jsem přibral něco jako CP/M no a teprve potom přišel DOS, potom přišel DOS a ejhle i s nadstavbou prvních Windows takže mně to připomíná, s ohledem na dnešní Linux a vzdáleně, jako ten dnes linuxový základ (tehdy DOS) a k tomu se lepí pracovní prostředí (tehdy první Windows) ... no a potom už najela známá řada Windows jako takových.
Mezi tím jsem v této profesi dosáhl myslím že pro mne na mety nejvyšší no ... a už mne to přestalo bavit a pozměnil jsem místo činu. Dnes se k tomu vracím už jen jako trošinku poučený uživatel. Zjišťuji, že instinkty získané před XX lety jsou mně ku prospěchu i dnes, jen to je v jiné podobě a poněkud jiné poloze, jináč se toho moc nezměnilo. Možná až opravdu přijde umělá inteligence tak přijde kvalitativní skok: nesmí si to na umělou inteligenci jen ale hrát :oops:

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#9 Příspěvek od juhele2014 »

to s Mintem jsem myslel jako že jsem vážněji začínal v Linuxu Já jsem to celé pochopil, ale říkal jsem si, trochu toho grafomana pošťouchnu, aby bylo co číst. A nespletl jsem se, mě je jasný, že do toho "trochu" vidíš, bo příspěvky i na jiných forech jsou k věci a celkem víš, o čem píšeš ... (narozdíl ode mne ... :D To s tou umělou inteligencí je taková mucholapka pro mladý a neklidný, jako že to bude dobrý, až ze škol polezou blbci, tak aby byli v klidu. Ty vemena pirátský to za ně pořeší, matiku se učit nemusej, klídek, umělá inteligence to zmákne za ně. Prd, pochopitelně. Jako ta vábnička letů na Mars "za pár let", no TVL ... Kulový, Nalezenec, kulový, současnej kapitalismus zvládá horko těžko sám sebe a ještě lítat na Mars ... Dobrej vtip ... Ostatně jako ta umělá inteligence, to spadá do toho samýho ranku.

:arrow: redhawk
Je to zvláštní, že jim to nevadí, že ze sebe dělaj blbce. Ale jestli je to dotovaný z evropských peněz, tak to chápu, ale nerozumim tomu ... :roll:

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: dotaz na linux ohledne výběru

#10 Příspěvek od takyradejianonymne »

... tak abych nebyl a alespoň tentokrát za toho grafomana, proto snad stručně:
to že je ten web na stahování profláklý tedy je nějak zkažený jsem zjistil a už to je hodně dlouho a ještě v mém období s Windows, naučilo mne to raději hledat (pro Windows) download u zdroje (ne u prostředníka) a nedovedu si dobře proto představit někoho alespoň trochu soudného který by si odtud stáhl distribuci Linuxu. Bezhlavě. Navíc s představou, že to pokaždé bude ta distribuce aktuální.
Ovšem lidé jsou různí, no a ti někteří zcela jistě nebudou číst právě tvé varování a právě tady. No tak se snad poučí sami. Nebo ne, jako ten zatím jistý skotačivý mladík a co zapomenul že se natáčí webkamerou až si zapráskal oddíl s Linuxem, ehm, až po nahoře tu pokličku ... a tak raději vymazal úplně všechny své příspěvky tady na fóru no a mne otravuje formou SZ. :oops:

Zamčeno