nevidím HDD

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: nevidím HDD

#11 Příspěvek od Ventero1 »

Predne si udelej instalacni usb popr. cd, jestli usb nebude fungovat a mas-li mechaniku Xubuntu 14.04 a ten zkus najet do live.
Spust gparted (vyhledavaci pole v zakl. nabidce nebo v terminale "sudo gparted") a koukni se, jestli ten vidi oba disky a hod sem pripadne printscreeny.
Taake muzes zkusit pouzit v terminale prikazy po jednom: lshw, lsblk, parted -l
a vypisy sem zkopirovat do kodu nebo citace!

Varim ted z vody, co me narychlo napada, ale jestlize predtim byly dva hdd - vse fungovalo a nyni nejde ani jeden videt, tak pravdepodobnost, ze oba odesly je dost miziva. Vime, ze probehla vymena desky a cpu. Podle vypisu modelu cpu snad ani nechci vedet, co tam bylo predtim, jestlize tohle ma byt upgrade ;)
Moznost 1 - vadny radic na zakladovce
Moznost 2 - nejaky zadrhel ohledne raid pole
Moznost 3 - hardwareove zasifrovane disky
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: nevidím HDD

#12 Příspěvek od juhele2014 »

Podle vypisu modelu cpu snad ani nechci vedet, co tam bylo predtim 8-) Neměl jsem odvahu to sem napsat, tys to napsal za mě ... ;)

saikop
Příspěvky: 6
Registrován: 19 říj 2019, 17:40

Re: nevidím HDD

#13 Příspěvek od saikop »

@juhele2014: no, je to PC z práce obdarovali mě XPčkama. Hrůza. Tak jsem tam bouchnul svoji odloženou desku se čtyřjádrem, Mint 19 a pohoda. Jelo to půl roku bez jediného problému Jenže, desku jsem opět potřeboval, tak jsem tam vrátil tu původní, disky s Linuxem a tohle je teď předmětem problému. Nerozjedu ani za boha.
@ventero1: dobrá myšlenka, také se přikláním k vadnému HW, konkrétně SATA řadiče. RAID nemá a šifrování taky ne. Ještě to může být BIOS. Tam ale všechny disky vidím. Jestli myslím správně, tak při vadném řadiči vidět nebudou. A to mě právě mate. A s XP to jelo do poslední chvíle.
Bohužel se toho na mě v poslední době hodně sesypalo a nemám na to kdy, abych se tomu mohl naplno věnovat. Ještě než tu budu prudit něčím dalším, tak jsem se rozhodnul, že o víkendu, pokud to bude možné, bych dal ještě jinou desku a dal bych vědět jak to dopadlo. Případně budeme pokračovat v řešení problému.

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: nevidím HDD

#14 Příspěvek od juhele2014 »

Aha. Takže dva SATA disky, bios je vidí, a linux nenabutuje. Napadá mě, mrknout do pořadí butování disků, to je ale triviální, to si asi zkoušel. Jako že zvolit první disk s butloudrem, to je jasný. Není to PC nějak přetaktovaný? Aby neblbly sběrnice, to je další "drobnost", kvůli který mě kdysi nešla wifikarta v pci slotu. Ale spíš to tipuju na nějakou ptákovinu, ale jde o to jakou, že jo ... :roll:
ps : ty win xp jsou přemazaný, jsou pryč, je to tak?

saikop
Příspěvky: 6
Registrován: 19 říj 2019, 17:40

Re: nevidím HDD

#15 Příspěvek od saikop »

@juhele2014: ano, je to tak. Disk s XP jsem dal k ledu a udělal čistou na svoje.1. je 80G systém + SWAP, 2. 160G HOME. Ty dva disky jsou funkční a identické s konfigurací s předchozím čtyřjádrem. Tam to mastilo jako hrom. Od té doby jsem měnil pouze desku s procesorem a už to nerozchodil. Původně jsem myslel, že bude chyba v Linuxu - to je to povědomí z Windows. Tam když jsi změnil HW, tak byl problém s HAL vrstvou a API. Tam zbývalo jediné - přelíznout OS nebo čistou instalaci. Ale to určitě znáš, pokud tedy nejsi čistokrevnej Linuxák. No a proto jsem založil toto vlákno s domněnkou, že to nepobral OS. S Windows a HW nemám problém, ale Linux neumím vůbec a taky nevím jaká je tam vazba na HW. Kdybych věděl, že bude problém jenom v HW, tak bych tady vůbec neotravoval. Možná, jak píšeš, to bude nějaká ptákovina.
Ještě záhadnější je to, že když najedu z live image, tak ty disky taky nevidím. Lajfko přece má svoje ovladače, mám pravdu?
@ventero1 : na část tvého příspěvku jsem už zde odpověděl. Gparted jsem zkusil jako první a jediný fyzický disk tam byl USB s instalací. Bohužel další pokusy můžu dělat až o víkendu, kdy můžu PC ukořistit domů. V pracovní dny to bohužel není možné.
Kluci, díky díky díky..... když bude nějaký nápad, tak sem s nim.

menom
Příspěvky: 2759
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: nevidím HDD

#16 Příspěvek od menom »

.

Ked spominate XP , disky , vymena zakl.dosky

Na tvojom mieste by som kukol v BIOSe nastaveni SATA / IDE

.
.

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: nevidím HDD

#17 Příspěvek od Ventero1 »

A nebyly ty disky instalovany na novejsi desce pod EFI s GPT a ted je ani system na flesce ani instalator proste nevidi, protoze pod biosem na stare desce je v GPT "neveme" ?
Zjistit a pripadne pripojit zase na novejsi desku pod EFI a v cemkoliv, co to umi udelat konverzi na MBR ... Dulezita data predem zalohovat je samozrejmnost ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

saikop
Příspěvky: 6
Registrován: 19 říj 2019, 17:40

Re: nevidím HDD

#18 Příspěvek od saikop »

Dobrá a hlavně zase nová úvaha. Ale GPT nemá, používá MBR. Pokud si dobře pamatuju, tak ani jedna z desek UEFI nemá.Taky by to pravděpodobně zamrzlo ihned při zavádění - pokud LInux takhle funguje. Tady to začne normálně načítat a končí to již zmíněnou chybou. U Windows začne hláškou, že nemůže najít OS. Takhle to předpokládám, ale nemusí to být pravda, protože LINUX neznám.
@menom: celý BIOS jsem už procházel snad stokrát. Taky jsem si myslel, že tam může být zakopanej pes. Snad jsem nic nepřehlédnul a mělo by to být správně. Ale dobrá poznámka. Píšu si to jako další položku, kterou musím prověřit.

Zamčeno