reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zpráva
Autor
takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#11 Příspěvek od takyradejianonymne »

West: tady se srovnávají a v této kategorii nahnilá jablíčka v košíku, každé je nahnilé nějak obvykle jinak (a víc nebo míň) a tak nám nezbývá než se orientovat alespoň dle něčeho pochopitelně udávaného (byť ne plně vypovídajícího) a pokusit si to ověřit a už v tom širším slova smyslu v recenzích. Když už to neslyšíš naživo a to obvykle neslyšíš. To co píšeš tedy zbývá až na ty recenze tedy jak to prý slyšel ten recenzent. A to jsem já tady také provedl když jsem současně dal odkaz na recenzi a která basy popsala jako nevýrazné - jako ťukání na dveře.

Až teprve nyní jsem zvědavě nahlédl do celé tam té mnou odkazované starší recenze (pro více reproduktorů) a tam někde v konci tuto kategorii těchto relativně levných repráčků 2.0 srovnali s jednou sestavou 2.1, tedy plus subwoofer, a opět dílo od Genius: je to pěkné, že se narovnaly a tedy zlepšily basy, ale vybouchly ty repráčky a jako že prý jsou jako kelímky od jogurtu ... tedy podobně jako jinde tj. že je pěkné, že je na pohled dřevěná bedýnka, ale když zase v ní bručí to trafo :roll: :lol: a je to ode mne už černý humor.
Já sám osobně také nechtěl/nechci do repráčků investovat majlant, ty mé tehdejší první 2.0 asi za 250 Kč a opravdu s kelímkovým zvukem jsem zaměnil za 2.1 a tehdy asi za 800 Kč a ... jsem spokojený. Jen mě to stálo nějaký ten čas při čtení recenzí. Navíc je průšvih v tom, že v rámci jedné značky a v této kategorii je týž výrobce schopen jednou nabídnout repráčky slušné a jindy horší až strašné, ty úplně nejlevnější obvykle raději nebrat.

West
Příspěvky: 323
Registrován: 20 kvě 2017, 11:02

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#12 Příspěvek od West »

To je všetko fajn ale...
Pri udávaní charakteristík je dôležité udávať aspoň tolerančné pásmo pre ktoré tie hodnoty platia.
Reprosústava s dolným fr.rozsahom 48 Hz / -3dB bude zrejme lepšia ako ako sústava u ktorej výrobca udáva že "chodí" už od 35 Hz, keďže to "chodí" môže byť pre pokles aj 30 dB oproti 1 KHz a to je sakra rozdiel. Roziel treba posudzovať vo zvukovo izolovanom priestore. Keď je to repro postavené napríklad kúsok od steny tak basy závisia hodne od toho kde sa nachádza hlava a teda uši poslucháča. Mám to odskúšané na tých Geniusoch. Stači sa postaviť a podísť o jeden meter ďalej a zrazu sa basy zdvihnú aj viac ako 3 dB (t.j. minimálne raz toľko). Ak by som ich dal do rohu, tak by zdvih bol +6dB.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#13 Příspěvek od takyradejianonymne »

Repráčky o kterých byla/je řeč jsou určené pro (obvykle) použití u počítače. Pokládají se obvykle na stůl vedle monitoru. Tak byly i za tímto účelem zakoupeny.
V recenzi je uvedeno a jako v podstatě upozornění a varování k problému "Ani tyto bedýnky nejsou nakloněné a zvuk půjde mimo svůj cíl." a navíc potom "Testuji i různé kvality nahrávek, ale je to marné. Tady to opravdu slyšet nebude. Poslední, co zkouším, je nastavit si bedýnky pěkně proti uším. Výsledek je v tomto případě lepší než u HF800A. Proto doporučuji postavit je na poličku nebo kamkoliv do úrovně hlavy a dodržet trojúhelník, aby byl výsledek aspoň nějaký."
Nějak mně asi unikají tvé představy o tom, že budu od monitoru a kvůli kategorií levných repráčků já poodsedávat od monitoru třeba ten 1 další metr nebo vůbec kvůli nim budu přeorganizovávat rozmístění nábytku a abych byl více (nebo ne) v rohu. To celé zabaleno do krabice teorie a kterou já přece tobě nevyvracím. Ale jeví se mně to poněkud pro praktické použití absurdní. Ale nechci to zase příliš zlehčovat.
Pokud se z těchto repráčků nebo podobných ty těšíš tak já ti to přece přeji. A případným ostatním přeji také. Jen jsem zde si dovolil napsat, že ke zn. Genius mám po zkušenostech už výhrady a že dávat do dřevěných bedýnek (použito jako lákadlo) potom střeva s brumem/šumem pokládám za šlendrián. Který mne zas až tolik nepřekvapil. Toť rekapitulace a na toto téma končím :P

West
Příspěvky: 323
Registrován: 20 kvě 2017, 11:02

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#14 Příspěvek od West »

Ja nič neriešim. Repro u pc používam ako kulisu. Na solídny posluch mám 80 litrové repro. Len som informoval, že ak chce niekto zrovnávať katalógové údaje je potrebné mať k dispozícii tolerančné pásmo, alebo graf. Bez jednej z týchto vecí nieje možné rozhodnúť ktoré repro hrá lepšie.

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#15 Příspěvek od Ventero1 »

Rozhodnout je treba vzdy jen dle sluchu - specifikace v techto pripadech toliko orientacne ...
Kdyz jsem si coby mlade, ale uz s par zkusenostmi se zvukarinou, kupoval za tezce vydrene prescasy - vsechny vikendy vcetne stedreho dne i silvestra v praci - svou 1. vez, tak jsem chodil s CD Metallica (tehdy supr mastering - vyborne kontury a zretelnost zvuku - tedy volba pro test) po obchodech a hulil jsem to tam pristroj za pristrojem, prudil tim prodavace, az sem nakonec koupil za 14 litru Panaka - na Technaka jsem uz nemel - platili me dost mizerne :D

Pravda je vsak, ze co se tyce PC bedynek levneji do zakladu, tak s tim zhorsenim Geniusu uz nevim, co bych si vybral :(
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West
Příspěvky: 323
Registrován: 20 kvě 2017, 11:02

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#16 Příspěvek od West »

Podľa sluchu hej, samozrejme, ale to je už potrebné to repro mať doma. No a najlepšie hneď niekoľko rôznych typov aby sa dali porovnávať v tom istom čase. Zrovnávať niečo keď každú vec počujem s odstupom jedného mesiaca nieje moc optimálne, teda ak sa jedná o malé rozdiely. Myslel som to tak, že keď čítame tie rôzne recenzie a katalógy bez toho aby sme tie výrobky vôbec počuli.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#17 Příspěvek od takyradejianonymne »

To není ode mne porušení toho co jsem napsal nahoře :P
Dodám Westíkovi že ano, já s tebou souhlasím, ale příklad tj. podívej se do odkazu co sem dal úplně nahoře juhele2014 a dle kterého se také možná on rozhodoval: tam prodejce uvádí v podstatě jen ten frekvenční rozsah ... no a co potom dělat, že? :roll:
Ten rozsah dává předpoklad možností (pokud je pravdou) ale jak jsou naplněny je to, o čem ty správně píšeš. Takže buď budu věřit výrobci tedy značce že tu kvalitu on naplňuje (v tom rozsahu) tedy vybírat dle značky nebo vybírat/ověřovat dle vlastního sluchu no ale kde mně ty repráčky ochotně předvedou? a nejen ty jedny?, že?, nebo vybírat dle recenzí tedy kdy za mne poslouchají jiní a já jim mám věřit nebo ne? Jo a také si všimni, že prodejce tam uvádí že bedýnky jsou ze dřeva kdežto v recenzi je uvedena dřevotříska, no v té dřevotřísce je ale také prý to dřevo no tak budiž, já to přejdu. Pravdu ví juhele2014 a který se tam zabořil šroubovákem ...

Ventero1: to je herdek filek obecný jev a trend, taková jako inflace a kazení měny opravuji značky výrobce, ale nad čím jsem si a ještě s tátou fakt zoufal byl výběr a zakoupení křovinořezu na zahrádku. Příkladem.
Není to o tom že by byl malý výběr. Naopak, z nabízeného množství už se ztrácí dnes přehled. Jako u těch repráčků. Jde o to aby se nekoupilo místo křovinořezu bláto. Předposlední náš nevydařený pokus z mnoha byl údajně japonský čtyřtakt který ale přišel v čínsky popsaném balení a nevydržel do plného konce ani své v pořadí jen(!) druhé sekání a jen 4 arové zahrádky :twisted:
Já už se potom dostal do fáze, kdy jsem lítal po čínských webech v čínštině a tam dodavatelských fabrikách abych zjistil alespoň část pravdy třeba právě o motorech. Který jsou ale na křovinořezu nikoli z Číny ale třeba z Itálie. Tady opravdu pomohlo až zakoupení 3x dražšího křovinořezu Jonsered/Husqarna ... a musím od té doby zaťukat. Jestli to ale platí o výrobci i dnes neodvážím se já napsat.
Křovinořez je řádově už o tisících, tyto repráčky k PC o stovkách do 1 tisíce nebo lehce přes a takže zase o tolik nejde :P opravdu nejde? :twisted:

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#18 Příspěvek od Ventero1 »

Taktak - nejsem tak bohaty, abych si kupoval levne veci.
Zase u repracku za petikilo (nebo kolik) chapu, ze to neni hifi trida a vyrobce stezi uda vic, nez frekv. rozsah. - na co taky. Pruda jepvsem ne, kdyz to nema zvuk podle predstav - ty ma u takovych bedynek jen blahovec, ktery chce sunku za cenu gothaje - ale kdyz to pak ma rusive artefakty ...
Jinak tu jeste jsou bezna elektra a tam kde nejsou pitomci, tak nechaji bedynky odzkouset - v Expertu byva treba i tester, ale nemeli jsme problem to nechat pichnout nekomu na mobil, mp3 ci do info kompu, aby si zakaznik mohl poslechnout. Ano - vyjde koupe trochu draz, ale je to priplatek za to (bavim se o dobre a slusne prodejne s kvalitnim personalem), ze tam poradi profik a je moznost si odzkouset a osahat.

Jinak - Jonsered patri pod Husu?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#19 Příspěvek od takyradejianonymne »

Jak jsem na wiki pořídil tak posílám dál: do Husqvarna Group patří kromě značky Husqvarna také McCulloch, Jonsered, Partner, Flymo, Diamant Boart, PoulanPRO, Zenoah, Weedeater, Klippo a Gardena.
A když dám stranou křovinořez tak dnes je problém koupit i dříve obyčejný rýč nebo rycí vidle. Ne že by v krámě nebyla nabídka ale tady v chudém městečku a okolí a aby se něco prodalo tak jsou z toho levného kraje ... a tak ten rýč nebo rycí vidle vydrží asi tak týden a ani ne protože je téměř okamžitě ohneš. Tady kde jsou to navíc samý šutry a je tvrdý jíl. Prostě je to nářadí bláto a dříve nebylo. No a platí to i pro nabídku co někdy navezou do Penny nebo podobně do jiného marketu. A když potom někde uvidíš co by se teoreticky ohnout nemělo, tak se zase ohneš ty a do záklonu tj. jak jdou na tebe mdloby z té vysoké ceny. Takže se nedivme jak to je dnes i s těmi repráčky k PC.

:!: A tak jsem si uvědomil, že juhele2014 se tu chtěl především pochlubit, že, a jak to on šikovně zaonačil s brumem :P no a my jsme mu ty repráčky možná až zbytečně moc tady zkritizovali. Tedy především já. A to jsem nechtěl a aby to tak vyznělo. Prohlašuji, že kliďánko by se za dnešní džungle stalo to že v krámě bych si je pořídil i já ... a pokud bych si nepřečetl všeliké diskuze a recenze ... tak bych byl asi spokojený ... no a vo tom to také je :lol:

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: reprobedny Genius SP-HF 500A - odstranění brumu

#20 Příspěvek od juhele2014 »

Ale vůbec ne, mě ta kritika nevadí, všecko, co je zde psáno, je realita. Jen ať si čtenáři vyberou, co je jim libo. Každej si tady najde ten svůj kousek pravdy, svoje zkušenosti porovná s našima, a zaraduje se, že on není jediná lama, která skočila výrobci na špek, že jo ... Ovšem my starší vošlehaný bolševickou výchovou jsme na takový situace jaksi programově připravený, nezaskočí nás nějaká banalita, bo časopis Udělej si sám formoval naše charaktery ... :D

Zamčeno