Problém se zvukem

Diskuze o ostatních prac. prostředích (MATE, Xfce, ...)
Zpráva
Autor
Sigil
Příspěvky: 23
Registrován: 09 úno 2018, 12:05

Problém se zvukem

#1 Příspěvek od Sigil » 17 lis 2019, 13:23

Ahoj,
mám. ntb. ACER TRAVELMATE P6 (Intel Core i7-5500U (2,40 - 3,00GHz), 12GB DDR3, 256GB SSD + 1TB HDD), s nainstalovaným Mintem KDE 3, zaktualizovaným - update/upgrade, systém je na SSD.
Problém je se zvukem, po spuštění (většinou, někdy i po restartu) mi nefunguje zvuk na reproduktory - nereaguje výstup z ntb., repráky noťasu jdou. Po restartu se to zpravidla "dá" do pořádku ale dnes jsem restartoval 4x.
Při použití live disku to jde vždy. Zlobí to od koupě ntb., původní Win. 10 jsem ani nezkoušel, a rovnou to přeinstaloval, počítač je zánovní repas.
Jiné prostředí jsem nezkoušel, nerad bych se KDE vzdával, rok to má ještě k dobru.
Díky za nápady a pomoci v řešení.

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2223
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Problém se zvukem

#2 Příspěvek od juhele2014 » 17 lis 2019, 13:58

Když napíšeš do terminálu alsamixer, jsou ty šavle aktivní?

Sigil
Příspěvky: 23
Registrován: 09 úno 2018, 12:05

Re: Problém se zvukem

#3 Příspěvek od Sigil » 17 lis 2019, 16:11

Ano, jsou šedivé ale repráky teď fungují.

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2223
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Problém se zvukem

#4 Příspěvek od juhele2014 » 17 lis 2019, 16:53

Tušíš, kde je možnost nastavit aplikace po spuštění ? Jmenuje se to Relace a spouštění.

Sigil
Příspěvky: 23
Registrován: 09 úno 2018, 12:05

Re: Problém se zvukem

#5 Příspěvek od Sigil » 17 lis 2019, 17:59

Je možné že to jsou "Spouštění a ukončení"?

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2223
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Problém se zvukem

#6 Příspěvek od juhele2014 » 17 lis 2019, 21:22

No, takže takto to vypadá v xfce. Vyhledej zvukovku a zafajfkuj, pokud není ...
Obrázek

Sigil
Příspěvky: 23
Registrován: 09 úno 2018, 12:05

Re: Problém se zvukem

#7 Příspěvek od Sigil » 18 lis 2019, 08:36

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

toto je screen kdyz to funguje, u nefungujícího mi to přijde stejné. - O zvuku jsem tam nic nenašel.

XFCE jsem používaj ještě když to byl "otloukánenk", na těsně než začal Mint u Buntu. Pak mne zdeptala ta klíčenka v KDE ji lze lehce vypnout ale v XFCE jsem na to nepřišel tak hura na KDE které mi sedlo.

Dnes mi to naběhlo na jeden restart, jestli se to bude horšit, jdu na XFCE nebo Gnome ehm Cinnamon.
Zatím díky za rady, třeba Tě ještě něco napadne.

Sigil
Příspěvky: 23
Registrován: 09 úno 2018, 12:05

Re: Problém se zvukem

#8 Příspěvek od Sigil » 18 lis 2019, 08:44

Ještě jsem našel toto, asi to pravé:

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2223
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Problém se zvukem

#9 Příspěvek od juhele2014 » 18 lis 2019, 19:41

Předpokládám, že bedničky mají zdroj zvuku z 3.5 jack výstupu na sluchátka, v jednom printskrýnu je to snad vidět. HDMI zvuk (digital) je nastavený v jedný roletce, ale to bude souviset, tipuju, s NVidia grafárnou, asi. Zaráží mě jedna věc - jestliže po spuštění live USB flešky to jede korektně, znamená to, že systém úspěšně detekoval a nastavil tvoje železo 100% v pořádku. Po instalaci ale došlo ke změně - nebude zakopanej pes v kernelu ? Spíš ne, jen mě to napadlo, zkontroluj. Taky by ses mohl podívat po spuštění live flešky, jak je hardware zvukovky nastavený, a pak to obšlehnout na stabilní systém. Jestli si to teda nezkoušel. Jo, v jednom printskrýnu, hned v tom prvním, vidím nahoře vlevo položku Automatické spuštění. Prověř to, co tam je nebo není zafajfkovaný, mimo jiné ... :idea:

Sigil
Příspěvky: 23
Registrován: 09 úno 2018, 12:05

Re: Problém se zvukem

#10 Příspěvek od Sigil » 19 lis 2019, 12:48

Přiznám se, že už na mne šel můj vyšší tlak...
Jako vždy je to banalita - přestaly mi fungovat i live disky. Nastavoval jsem kdejakou ptákovinu.
No, a při live XFCE mne napadlo odklepnout v nastavení zvuku Výstup, roletku nastavenou "analog. stereo", volby ještě "line in" a "headset output". Sluchátka jsou správně.... fakt by mne nenapadlo hledat v roletce analog. stereo ty dvě volby.
Zajímavé je že jsem toto nastavení v Cinnamonu v nastavení zvuku nenašel, jen v Xfce a KDE.
Otázka je, proč to někdy fungovalo (nastavilo se dobře), jindy ne.

Každopádně díky za pomoc, jsem blbec.

Odpovědět