Pokiaľ MBR, treba v UEFI nastaviť Legacy a pri nabootovaní inštalačného USB zvoliť voľbu bez UEFI v názvu. Potom pre istotu najskôr odstrániť z disku všetky už vytvorené oddiely a nechať disk prázdny, dopredu nič neformátovať, inštalačný proces si vytvorí všetky potrebné oddiely sám, prípadne ich v procese inštalácie môžeš ešte upraviť. Nezabudnúť nainštalovať GRUB do sda (nie do sdaX). V UEFI nastaviť správne poradie bootovania.
Výše jsem psal, že jsem vždy instalační disk před instalací formátoval.
Jsem sice dlouhodobý uživatel Linuxu ale v podstatě BFU, doteď (míněno Mint 17.3) jsem si vystačil s nastavením "Legacy" a partyšnami
"efi", "swap", "/", "home" a "media".
Jelikož Mint KDE 17.3 opakovaně nabootuje bez přenastavování Biosu (stále Legacy), bez zjišťování tabulek MBR a GTP, přijde mi to divné že násleující distra nefungují stejným způsobem. Ale chápu, že by to vašimi radami asi šlo nějak opravit, jenže já raději víc user friendly, jako to šlo doteď.
Díky za vaše rady ale vyřešil jsem to trochu jinak.
Zkusil jsem OpenSuse a to zatím šlape jak hodinky.
Tedy závěrem, Mint KDE 17.3 a openSUSE Tumleweed20191128 mi fungují na Legacy a bootují bez problémů, zůstal jsem na openSUSE-do zavedení plasmy jsem ho používal, pak přešel na Mint, tak si snad zvyknu.