KDE Neon

Problémy s ostatními distribucemi Linuxu než je Linux Mint
Zamčeno
Zpráva
Autor
juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

KDE Neon

#1 Příspěvek od juhele2014 »

Tak jo. Tak já tedy založím vlákno na tuto zajímavou distribuci, i když si nejsem jistý, jestli je úplně pravda, že sem se zkušenostmi a současně jsi fanda také pro prostředí KDE. , jak píše takyradejianonymne. Nicméně - tady https://neon.kde.org/ je hlavní stránka, tady je info z https://distrowatch.com/table.php?distribution=kdeneon , a tady je něco informací v češtině https://www.linuxexpres.cz/software/kde ... untu-a-kde , 3 roky zpět. Můj první dojem - omalovánky, ale vypadá to docela slušně, i když je to trochu holobyt. Např. z multimedií je zde pouze VLC 3.0.8, v sekci internet je zde pouze firefox 69.0. :) Musím pochválit soft Nastavení systému, je to poměrně podrobné, vše v češtině, a co je naprosto skvělé, lze v sekci Obrazovka a monitor nastavit gamu + RGB barvy, takže kdo má ujetý barvy na monitoru, lze to snadno doladit. Cvičně jsem klikl na SD kartu na fotosoubor s příp. CR2 ze zrcadlovky Canon 600D, otevřel se Gwenview 19.08.1 a snímek se zobrazil i s exifem. Pdf se otevře, doc nikoliv. Takže než si distro doladíte, chvíli to potrvá.

To je pro začátek vše, pište, instalaci stáhnete odsud: https://neon.kde.org/download :idea:

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: KDE Neon

#2 Příspěvek od takyradejianonymne »

Holobyt, cha, chááá.
Já to napsal nedávno (na téma ROSA Linux) a tak ještě jednou: KDE Neon je především pro toho, kdo už ví co chce za uživatelské programy a současně nechce mít distribuci a už od instalace zaneřáděnou všelijakým smetím.

Takže pro toho, kdo se už rozkoukal jako začátečník v Mintu a dosud jede ještě na nějaké starší verzi s KDE, tak velmi vhodné protože si v KDE Neon doinstaluje potom postupně jen to co chce.
Navíc to KDE (tj. KDE5) zde je záměrem v té zcela čerstvé podobě, tedy v podobě té naposledy opravené ale i s novými věcmi, tedy funkcemi.
Opravy a nové věci (funkce) však generují chyby další a jak dobře známo, že, a tak toto všude a vždy přítomné riziko musí uživatel tady přijmout: to pokud nechce jet na jiné distribuci a která je naopak konzerva. Konzerva s chybami neopravenými a bez nových funkcí.
Ono ale i v distribuci, která je programově konzervou, dokáží někdy správci distribuce a jim ulítlou aktualizací nadělat onu nepříjemnou paseku také. Mám odžito.

Tato distribuce KDE Neon je tedy zaměřena výhradně na prostředí KDE5. To Ubuntu LTS je takový toho vybraný "jen" nosič z vícero teoreticky možností: v rozhodování to vyhrálo nakonec Ubuntu a tím je dána i ta spřízněnost s Mintem, toť výhoda pro mintí osiřelce a když Mint na KDE od nových verzí zanevřel!

*** Když je téma o KDE Neon a tedy o distribuci založené na právě pro prostředí KDE tak jsou zde potom otázky:
proč vůbec to KDE?, tedy co s tím KDE někteří pořád máte?, to vám nevděčníci nestačí ono moudré rozhodnutí Mintu? tj. zahnat vás do ohrádky jednoho GTKx a tím do podstatou téhož, tedy do prostředí Xfce, MATE a Cinnamonu?

Za sebe odpovím. Po tom co jsem se já seznámil s posledním KDE5, ano, už a naštěstí ve fázi s vychytanými tam hlavními chybami: rozhodnutí Mintu odhodit KDE mne už nedonutí přejít na mintí prostředí MATE nebo Cinnamon a i to prostředí Xfce cítím jako už také krok zpět, žel je to tak, takže u mne zbývá cesta ... raději hledat jinou distribuci.

Jsem myslím průměrně náročný uživatel a vyrostlý (jak jinak) na Windows (ale i na DOS) a to KDE5 mne v Linuxu připomíná, v tom dobrém, takový mix dobrého z Windows XP a Windows 7, potom onu hlavní nabídku programů mám nastavenu ale na tu už "moderně gnomeidní" na což jsem si rychle a návykově zvykl a přitom to GNOME (a jeho manýry) mít nemusím :lol:

Příklad. Prohlížeč Gwenview je prohlížečem současně jak pro obrázky tak ale i pro videa, tedy to co si stáhnu z foťáku (fotky a videa) tak si i jedním programem i prohlédnu.
To by měla být dnes už základní funkčnost ale a žel pro jiná prostředí (tj. co je součástí instalace) tak obvykle není. Tenhle Gwenview ale i správce souborů Dolphin umí a bez uzardění jako samozřejmost i náhledy na adresáře, pro mne osobně velmi důležité a protože jsem se zpohodlněle a už z dob Windows naučil orientovat i podle tohoto. V takovém Thunaru (Xfce a příklad) jsem potom náhle přisleplý, přihluchlý a téměř bezruký. To že mne zastánci Xfce (vždy a všude) přesvědčují že oni tuto funkci ale přece vůbec nepotřebují a že ji proto nemám potřebovat i já ... a nemám to Xfce proto prý pomlouvat ...mne už nechává klidným, tj. ať je každý spokojený s tím co mu právě vyhovuje 8-)

*** Co si myslím že by už v základní nabídce KDE Neon mělo určitě být tak jsou programy pro práci (nejen) s foťáky, tedy funkce také pro stahování obsahů z nich a pro následnou úpravu, tj. Qt programy digiKam a showFoto.

Dá se napsat, že digiKam je "na vině" proč jsem se o KDE začal vůbec více zajímat. V jisté době linuxových začátků jsem totiž nenalezl na GTKx knihovnách program (prostředí Xfce, MATE a Cinnamon) který by mne spojil s nově pořízeným foťákem a já už zoufale myslel, no, budu se muset vrátit do Windows? :roll:
Jediný a který to dokázal byl na Qt knihovnách postavený digiKam. Z počátku a asi 1/2 roku jsem ho spolu s Dolphin a Gwenview a s showFoto všelijak rouboval do Xfce (GTKx) v Mintu, nějak jsem se s tím i naučil žít protože nebylo to bez problémků.
Potom a bez varování, když okolní distribuce již přecházely na KDE5 ale Mint stále zůstával na KDE4, tak přišla od Mintu velká zrada: náhle a v některé z aktualizací se mně digiKam zpětně ponížil a o celou generaci zpět a i návody tj. co potom s tím (a la Kubuntu) přestaly platit :evil:

Nyní, v KDE Neon, mám ten digiKam v té opravdu poslední tj. zcela čerstvé verzi 6.3.0 a z 8. září 2019 a dnes je 17. září. Není tím co dál u mne řešit a jako takový jen příklad: totiž přitom právě digiKam (jako příklad) je pořád dál zdokonalován a na nové funkce se vždy dost já těším.
Těšit se v nějaké distribuci která je ale konzervativní (včetně konzervativně vedených nebo neudržovaných právě repozitářů!) by byl dost masochismus ... a pro distribuci, jako je Mint a která se od Qt větve Linuxu jakoby navíc i odstřihla, tak to platí ještě víc :shock: ... ale je mně to s Mintem líto a hodně.
Naposledy upravil(a) takyradejianonymne dne 17 zář 2019, 10:24, celkem upraveno 2 x.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: KDE Neon

#3 Příspěvek od takyradejianonymne »

... jen tak na kraj a dodatečná poznámka ... výše uvedený román(!) jsem napsal pod KDE Neon, jak jinak a budu distribuci zkoušet příležitostně dál 8-)

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: KDE Neon

#4 Příspěvek od juhele2014 »

Minecraft mi rozjebal systém ... Takže sem zpátky na mintu, je to neuvěřitelný, ale je to tak. Začalo to tím, že Správce softweru včera padal víc, než je zdrávo. Z této aplikace šlo instalovat, ale někdy to spadlo. Systém jsem měl aktualizovaný, bodejť by ne, když na to mám 120GB SSD. Stáhl jsem pár prohlížečů, zkoušel, dokonce wine 3.0 jsem rozchodil. Dnes ráno mě padlo oko na Minecraft, ale to byla konečná. Po přechodu z full obrazovky do okna se to šprclo, měl sem puštěný htop a ukazovalo to zátěž obou jader CPU téměř 100%, paměť (4GB RAM) byla obsazená. A nic. Tak jsem resetoval - a bylo vymalováno. Těsně před přihlášením k účtu to psalo ve dvou řádcích "firmware bug" a přihlásit se pochopitelně nešlo. Takže Neon je u ledu ... :roll:

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: KDE Neon

#5 Příspěvek od takyradejianonymne »

... poznámka, nevím o kterém Správci software píšeš a já toto napíšu především pro případné následovníky/pokusníky:

V KDE je správce programů (software) jménem Discover a v české mutaci tedy po české instalaci KDE Neon se mně jeví pojmenovaný jako Objevit. Jeho používání je silně, když se rozhlédnu po webech, tak nedoporučeno! Nedoporučeno!
Na zvláště pokusničení a které ty nahoře popisuješ je asi téměř povinností okamžitě tj. po instalaci systému doinstalovat osvědčený Synaptic! A používat ten.

Na rozdíl od KDE Neon, který až otrocky nekriticky přejímá/nabízí téměř vše od KDE, tak jiné významné distribuce a které se KDE vážněji zabývají tak to KDE jakoby sobě vytřiďují a někde i drobně upravují/doučesávají: a to právě platí i pro případ funkce správce programů, kde má své vlastní řešení třeba OpenSUSE nebo i ROSA Linux (rodina Mandrake/Mandriva). Já na praktickou vachrlatost až nepoužitelnost toho Discover/Objevit přišel už daleko dříve sám a není to jen případ distribuce KDE Neon. Takže na toto dát bacha!

Tudíž ano a je to příklad takového protikladu a tím i neustálého hledání kompromisu: pro nejnovější balíčky KDE asi dnes z těch významnějších distribucí splňuje toto KDE Neon ovšem už s tím, že se nedívá nalevo napravo, potom jsou distribuce které to KDE ještě dál sobě doučesávají a případně nahrazují některé slabší funkčnosti KDE osvědčenější konkurencí ... tak logicky vzato ty balíčky KDE budou mít téměř vždy tyto distribuce starší.
Proto já až dosud upřednostňoval to druhé řešení, tj. kde v distribuci je ještě pro to KDE významný vklad správců distribuce jako viz výše v OpenSUSE no a kdyby mne nevypekl po několika spokojených letech ROSA Linux se znefunkčením tiskárny, tak se KDE Neon a krom mé zvědavosti příliš nezabývám.

*** Je také možné, že tebou výše popisované nastalo za použití Synapticu. Na to není od stolu jednoduchá odpověď, zvláště když něco prošlo a najednou něco ne. Tím to nechci já zlehčovat, ale Minecraft asi není nosným programem pro nějak průměrné využití počítače a který není určen na hraní ale je na práci, potom tady jsem já zatím nějaké zádrhele (zatím) neobjevil (standardní prohlížeč a kancelářský balík, napojený foťák a mobil a úprava do PC nahraných fotek atp.).
Také jsem si všiml, letmým nákukem do toho co se aktualizuje kolem KDE a neplatí jen pro KDE Neon, že se už začínají objevovat jména částí a které v sobě mají i slovo "wayland" a tady, jako opět příklad, si říkám že možné zádrhele "z nových věcí" až "to opravdu přijde" budou v první linii vidět právě třeba v tom KDE Neon. A u nějak více starších programů natož těch, které se do Linuxu roubují z Windows, to možná bude platit ještě víc. Ale já nejsem nějaký expert, je to jen má intuice :P

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: KDE Neon

#6 Příspěvek od juhele2014 »

Já se toho nebojim, du do toho prsama, víme ? Co se může stát? Maximálně to nebude fungovat, což se stalo, ale to mě neodradí :) Blbci jsou docela vynalézaví, tudíž udělat systém odolnej proti BFU je obtížný úkol. To je jasná věc ... Ještě se programátoři linuxu budou muset hodně učit, aby udělali něco blbuvzdornýho, to je skoro nemožná věc ... :lol:

Uživatelský avatar
Sian
Příspěvky: 32
Registrován: 25 led 2019, 11:29
Bydliště: Děčín

Re: KDE Neon

#7 Příspěvek od Sian »

Též jsem krom Mintu KDE Neoňák. Krom výše zmíněného Discoveru naprostá spokojenost. Jen se mi vždycky pletou ruce při aktualizaci systému. Kdo si má pořád to dist-upgrade pamatovat :D
Linux Mint 19.3 Tricia (64 bit, Xfce)

AMD A10-7800 Radeon R7, 16 GB RAM, ASROCK Radeon RX 570 Phantom Gaming D 8G OC

Zamčeno