Prolomená víza na MZV - ostuda

Témata mimo Linux, o dění okolo světa PC a o moderních technologiích

Moderátor: Ventero1

Pravidla fóra
Tato sekce obsahuje témata, která se nemusí týkat distribuce Linux Mint. I zde ale dodržujte pravidla fóra.
Zamčeno
Zpráva
Autor
juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Prolomená víza na MZV - ostuda

#1 Příspěvek od juhele2014 »

Přečetl jsem si tyto dva zajímavé články https://www.seznamzpravy.cz/clanek/hack ... ionu-83204 https://kechlibar.net/2019/11/26/hacknu ... cke-volby/ a mám k tomu pár poznámek z pozice laika. Ano, je to ostuda. Na MZV dělaj ještě větší lamy v oboru IT, než se tady scházíme na foru, a to je co říct ... :) Nechápu, jak během 6. let nepřišli na bordel ve svých počítačích, laicky řečeno. Hlodá červíček - nejelo v tom uplácení více lidí? Ale jinak, kam se hrabou např. někteří naši dobře placení sportovci - dva ruský hackeři si údajně přišli na pěknou sumu 763 000 000 .- kč. To není marný, ale do ťurmy půjdou tak jako tak ... 8-) Na webu MZV konkr. tady https://1url.cz/hMyHb se píše: Dle IT odborníků MZV ČR však systém Visapoint nebyl nikdy úspěšně napaden ze strany hackerů a tudíž nedošlo k obejití elektronicky generovaného pořadníku. Jo jo, co dodat ... Až budou na MZV hledat ajťáky, tak se jim přihlásim, myslím, že jako IT lama mám pěknou šanci ... :mrgreen:

vlasta21
Příspěvky: 37
Registrován: 25 dub 2017, 11:47

Re: Prolomená víza na MZV - ostuda

#2 Příspěvek od vlasta21 »

Pokud si vzpomínám, tak pan Michálek (Piráti) se proslavil také výrokem, že v době Masaryka už byl internet. Jiný bývalý poslanec je označován za etalon blbosti. Tihle lidé si k sobě nikdy nevyberou odborníky a lidi chytřejší než jsou oni. To udělají jen ti osvícení a rozumní. Ale kolik takových je? Aby je člověk za dne se svíčkou hledal. Kdyby měl někdo kompetentní rozum, dávno by byl na školách Linux! Ale to by se v podstatě ztenčil tok peněz ze kterých je možno odklonit. Takže jsou tam Windows, nic proti, a spousta učitelek, které ví mnohem méně než ti, které učí. Takže se není opravdu čemu divit.
Když se učíte bruslit, také hned neskočíte trojitého Axela!

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Prolomená víza na MZV - ostuda

#3 Příspěvek od Ventero1 »

Ono to s tím zavedením Linuxu není jednoduché - zkoušel to Mnichov a zkolabovalo to na tom, že kvůli kompatibilitě se stejně museli udržovat systémy s Windows a nakonec se k němu vrací. Je to bohužel typický problém vývojářů, kde pořád něco chybí do ucelenosti v užívání systémů a také se na tom podílejí někteří výrobci HW, kteří to maj na háku. No a taky se v Mnichově nejspíš objevil nějaký šlendrijánek, kde to někdo koordinoval nejspíš dost kostrbatě, jak už to bývá na úřadech zvykem. No a pak tam také určitě zahrálo roli nějaké to lobováníčko a možná i úplatečky od MS přímo či nějakého významného distribučního partnera.
Každopádně viry na Linux budou přibývat tak jak tak - zrovna se zase něco objevilo - a až Čína přejde komplet na Linux ve státní správě (jsou tam takové plány), tak počítám, že raketově ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Wochozka
Příspěvky: 10
Registrován: 23 kvě 2016, 14:30

Re: Prolomená víza na MZV - ostuda

#4 Příspěvek od Wochozka »

O přechodu školy na Linux můžu vyprávět. Jako správce sítě na dvou školách jsem se o to pokusil. Nevím, jestli ten dokonavý vid je tam správně, protože se o to stále pokouším. Ale opravdu to není jednoduché. Posílám jen bodový výčet uplynulého roku 2019:
* při výběru výukového SW pro běžné předměty jako je zeměpis, fyzika je velký problém; tam to mají skutečně vývojáři na háku; elektronické atlasy ani neplánují nikdy ve výhledu rozšířit o podporu aspoň Wine,
* jediný obecný předmět, který je v Linuxu bezproblémový je matematika (a částečně chemie),
* výběr nových tiskových řešení zkolaboval na nedostatečné podpoře tiskových strojů v Linuxu (např. absence PPD souborů),
* veleslavný projekt "jazykové laboratoře", který mám pod svým interním pseudonymem "AV Media manipuluje", je kompletní balíček na klíč - celá počítačová učebna, která potřebuje pro svůj chod Windows Server a celá je komplet na Windows,
* při výběrovém řízení pro "rekonstrukci sítě" nelze napsat konkrétní požadavky, ale musí se to zobecňovat a zobecňovat a zobecňovat jak destilace irské whisky, až vám to vyhraje "IT firma", která řekne, že "Linux neumí" a celé to provede ve Windows proti vůli správce sítě,
* a samozřejmě uživatel je problém: "Doma jsem si připravila prezentace v PowerPointu a ty Tvoje linuxy to zase rozházely." "Proč si je teda nepřineseš v PDF nebo aspoň v PPS/PPSX, proč PPT/PPTX???" "Protože jsem tak zvyklá a a a .... a a a vůbec."
* nákup prakticky jakéhokoli měřícího HW pro fyziku, chemii, laborky, semináře (pokud to není IT), má podporu hlavně ve Windows
* tiskárny čárových kódů rozchodit v Linuxu lze, ale aby to bylo pohodlné, na to klidně zapomeňte,
* GDPR a flashdisky s HW podporou šifrování mají aplikaci, která HW zpřístupní šifrovanou číst disku, pracující pouze ve Windows; asi mé největší zklamání Kingstonu, jaké jsem zažil.

Jsem fanda Linuxu a otevřeného SW vůbec, nepřestanu se snažit prosadit na školách Linux, jako hlavní OS. Na jedné ze škol, kde působím a kde mám podobně odhodlanou a schopnou kolegyni vyučující informatiku také v Linuxu, což je neuvěřitelnou výhodou, se mi povedlo prosadit Linux Mint jako hlavní OS počítačové učebny, dualboot s prioritou Linuxu do ostatních učeben a jako jediný OS do 90 % školních notebooků.
S příchodem a postupným odladěním Windows 10 ale musím uznat, že se správa některých částí stává složitější v Linuxu než ve Windows, kde je vidět, že se Microsoft od Linuxu hodně naučil a okopíroval. Ale skriptování a přehlednost, která je postavená na tom, že na všechno máme jeden sonický šroubovák, který lze použít na vše, to Linuxu bude asi ještě dlouho výhodou oproti Windows, kde člověk musí mít pomalu atlas map, aby věděl kde co je a jak se co dělá (mimochodem nejmarkantnější to shledávám při porovnání IIS vs. nginx nebo i Apache).

Takže vydržme, jednou se snad dopracujeme k tomu, že budeme mít vychované IT odborníky i na MZV. :-)
Vycházím ze zkušeností. Pokud se mýlím, prosím, opravte mě, poučte, budu rád.
„Lidské je mýliti se, ale bláznovství v omylu setrvávat.“ (Cicero)

LinuxMint 20.1 Cinnamon, GNOME (64bit)
HP EliteBook 840 G5 i5-8250U, 8GB,

math29
Příspěvky: 89
Registrován: 03 úno 2013, 01:31

Re: Prolomená víza na MZV - ostuda

#5 Příspěvek od math29 »

Pobavilo 🙂
Linux vo verejnej správe.. Akurát rozmýšľam či sa v Linuxe bude dať rozbehať čítačka občianskeho preukazu s čipom a elektronickým podpisom.

Uživatelský avatar
SuperUser
Příspěvky: 152
Registrován: 26 zář 2015, 20:26

Re: Prolomená víza na MZV - ostuda

#6 Příspěvek od SuperUser »

math29 píše: 30 pro 2019, 09:37 Pobavilo 🙂
Linux vo verejnej správe.. Akurát rozmýšľam či sa v Linuxe bude dať rozbehať čítačka občianskeho preukazu s čipom a elektronickým podpisom.
Jde to.

math29
Příspěvky: 89
Registrován: 03 úno 2013, 01:31

Re: Prolomená víza na MZV - ostuda

#7 Příspěvek od math29 »

Díky, uložil som si to. Kým to vyskúšam snáď to nezmizne ako doteraz z netu zmizlo kvantum návodov.

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Prolomená víza na MZV - ostuda

#8 Příspěvek od juhele2014 »

Pánové, já vás docela nechápu. Na co vám tohle bude? Chcete čip pod kůži, jako to maj psi? Co si od této technologie vlastně slibujete? El. občanka je karta, která má jedinečné ID, a teprve v programu, který to spravuje, se ukážou příslušná data - jméno, adresa, datum narození, a pod. Za mě palec dolů - Orwell tento systém popsal v románu 1984. Jakmile vám občanku zablokujou, ste nahraný. Trochu do toho vidim, takže nikomu bych tuhle srandu v žádném případě nedoporučoval ...

math29
Příspěvky: 89
Registrován: 03 úno 2013, 01:31

Re: Prolomená víza na MZV - ostuda

#9 Příspěvek od math29 »

juhele2014 píše: 04 led 2020, 11:52 Na co vám tohle bude?
To nie je čip pod kožu ale občiansky preukaz s čipom (normálna ID karta akú má každý akurát je na nej aktivovaný čip). Na nej sa dá cez čítačku ktorú som k tomu občianskemu dostal aktivovať elektronický podpis.
V Čechách neviem ale na Slovensku je to všetko potrebné pre živnostníkov na komunikáciu s daňovým úradom - komunikácia pre živnostníkov funguje už rok iba elektronicky. Takže buď to urobím z domu sám, alebo kvôli potvrdeniu elektronického podpisu musím aspoň raz osobne zájsť na daňový úrad alebo si to budem musieť u niekoho platiť ako služby ktoré už podnikavci ponúkajú.
Čo je najvýhodnejšie? Pre mňa strčiť občiansky do čítačky a vybaviť to z gauča od televízora s pivom v ruke 🙂
Zatiaľ som na to využíval nie môj NTB s Windows ale keď to funguje aj pod Linuxom a podarí sa to rozbehať tak prečo nie?

Edit: zabudol som dopísať súvislosť tých platených služieb čo sa týka elektronického podpisu. Je k tomu potrebná tretia strana ktorá bude mať súhlas s využívaním vašeho elektronického podpisu pre daňový úrad a tam je asi najväčšia bezpečnostná hrozba - zlyhanie ľudského faktoru. Preto radšej sám a nikto nemá prístup k môjmu el. podpisu ani k mojej čítačke občianskeho preukazu ani k mojim kódom.

Zamčeno