Kopírování instalací

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zpráva
Autor
klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Kopírování instalací

#11 Příspěvek od klocek »

Nicméně mám jeden problém. Původní disk byl 20GB(oddíl ext4 na 2TB HDD 5400ot/min - zbytek NTFS jako úložný prostor pro Win7 na druhém HDD. Prázdné místo je 1.7GB.

Získal jsem HDD 60GB a to je ten 7200. Obraz disku má 20GB. Ten jsem nahrál na 60GB HDD, jenže z nějakého důvodu má oddíl jen těch 20GB a tedy volných jen 1.7GB. Zbytek je neviditelných. Nicméně v GParted je vidět, že SDA má zaplněno jen těch necelých 20 a zbytek je volných.
Jak tedy uvolnit zbývající místo?

Je tam varování. Mám zkusit Oddíl ->Zkontrolovat. Ale Zkontrolovat je zašedlé a nejde zvolit.

děkuji
Přílohy
Výběr_049.png
Výběr_048.png

vxmery
Příspěvky: 563
Registrován: 24 úno 2014, 13:39
Bydliště: Čeklís

Re: Kopírování instalací

#12 Příspěvek od vxmery »

Na jednom PC mám nainstalován mint mate 19.1
Najnovšia verzia je 19.3, pred upgrade sa doporučuje čistá inštalácia. Urobil by som si LiveUSB, nainštaloval na ten rýchlejší disk, potom prekopíroval dáta a mám vymalované. Za hodinku s prstom v nose nemám čo robiť (aj s aktualizáciami).
Linux Mint 21.3 Cinnamon 64b
Dobrá nálada naserie toľko ľudí, že je dobré si ju zachovať

klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Kopírování instalací

#13 Příspěvek od klocek »

heh, tak jsem to vyřešil. Nabutovalem z usb a opravil to v gparted z usb. Pak jsem musel ovšem opravit znovu grub.

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Kopírování instalací

#14 Příspěvek od Ventero1 »

To je právě asi důsledek použití obrazu. Jestli ten obraz máš ještě uložený, tak není důvod to nezkusit.
Jinak pro Juhele - DD je super a opravdu je tam hodně zajímavý ten parametr pro nezahrnutí volného místa - zkusím ho najít. Ještě se tam často používá parametr pro velikost sektoru "bs" a "count" myslím kvůli rychlosti, ale nejsem si jist. "bs=2048" "count=1"
Hard drives or USB mass storage devices are either 512 or 4096 (newer) bytes. Optical and direct access flash media is 2048 bytes. Can't go wrong with 4096 bytes.
Tak snad tohle?
If you are copying sda to sdb, an entire drive with a single partition, sdb being smaller than sda, then you have to do:

Kód: Vybrat vše

dd if=/dev/sda skip=2 of=/dev/sdb seek=2 bs=4k conv=noerror
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Some_dd_examples
Naposledy upravil(a) Ventero1 dne 13 led 2020, 19:52, celkem upraveno 2 x.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Kopírování instalací

#15 Příspěvek od juhele2014 »

Jestli je to nealokovaný, tak utvořit nový oddíl a pak spojit. S LM 19.3 spěchat nebudu, denně čtu hlášky, že to nebo tamto funguje nekorektně, takže si nebudu přidělávat starosti ...
Jo jo, za pár dní jdu do Suntechu pro disk, takže budu klonovat. Ostatně - to už jsem dělal před mnoha léty s ručním TRX ... ;)

klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Kopírování instalací

#16 Příspěvek od klocek »

Nechci tu vyvolat plamen, ale 19.3 nebude o moc lepší než 19.1. Pokud 19.1 jede, není důvod přecházet. Oni ti vývojáři ty verze sází do placu jen proto, aby měli robotu. Někdo je za to platí a asi ne špatně. Výsledek je ten, že kdo je méně zdatný příkazové řádky, tak se po přechodu může uhledat řešení nových problémů. Mint používám už jen na tomto stroji. Zkusil jsem ho provozovat na dalších třech NB. Na dvou je zpátky Win7- rok a třičtvrtě běží bez jediného problému a na třetím je W10-rovněž bez problému. Problém je v tom, že ty NB nejsou moje a neprovozuju je. Jsou rodinných příslušníků. A co chvilu jsem jim musel něco opravovat, předělávat, hledat řešení... Od W7 o jejich NB nevím.

kamowski

Re: Kopírování instalací

#17 Příspěvek od kamowski »

vývoj stále beží a v lm19.3 je niekoľko noviniek, čo je a čo nie je lepšie je vec názoru, chybovosť alebo neodladenosť je iná pesnička, ako všetko, čo stvoril človek aj OS a sw môže mať poruchy, o tom sú aktualizácie, v podstate na dennej báze
lm19.1 má podporu do apríla 2023, nemáš sa kam ponáhľať :)

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 756
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Kopírování instalací

#18 Příspěvek od labeent »

klocek píše: 13 led 2020, 19:14 Nechci tu vyvolat plamen, ale 19.3 nebude o moc lepší než 19.1. Pokud 19.1 jede, není důvod přecházet. Oni ti vývojáři ty verze sází do placu jen proto, aby měli robotu. Někdo je za to platí a asi ne špatně. Výsledek je ten, že kdo je méně zdatný příkazové řádky, tak se po přechodu může uhledat řešení nových problémů. Mint používám už jen na tomto stroji. Zkusil jsem ho provozovat na dalších třech NB. Na dvou je zpátky Win7- rok a třičtvrtě běží bez jediného problému a na třetím je W10-rovněž bez problému. Problém je v tom, že ty NB nejsou moje a neprovozuju je. Jsou rodinných příslušníků. A co chvilu jsem jim musel něco opravovat, předělávat, hledat řešení... Od W7 o jejich NB nevím.
Ahoj,
mě by dost zajímalo, co máš nebo jsi měl za problém?
Co jsi musel tak složitě odlaďovat. Rozdílů mezi 19 - 19.3 je spousta, samozřejmě nemám vše nastudováno, ale například 19.3 bylo pár větších změn ať už v Cinnamonu, tak v programech apod.
Já velmi často místo povýšení (které nemám moc rád) dělám raději čistou instalaci a pak obnovení některých uživatelských dat.
Kompletní instalace + doplnění programů, co chci apod. trvá tak kolem 1 - 1,5 hodiny. Kdybych si uměl přizpůsobit instalační médium tak, abych si tam mohl doplnit ty programy, tak bych byl hotov během pár minut (na SSD) a tak do 30 minut na HDD. To by byla paráda při aktualizaci ostatních pc ...
Jinak ještě zpět k tomu, co popisuješ. Jasně, že je to i na uživatelích, ale jestli si má někdo zvyknout na mírně odlišné ovládání systému (z pohledu běžného uživatele), tak je to dost podobné jako přechod na vyšší verzi Windows. Také je většina věcí jinde než v té verzi, kterou jsi doteď používal. Což se u Linuxu zase tak často neděje. Takže by mě zajímal důvod přechodu zpět na Win místo například dualbootu?
Díky za info.
Obrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Kopírování instalací

#19 Příspěvek od Ventero1 »

Na to udelani vlastni instalack ma myslim aplikaci MX rovnou v sobe. Treba by bezel i na LM apod. - musel by nekdo odvazny zkusit.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

klocek
Příspěvky: 164
Registrován: 07 úno 2016, 08:45

Re: Kopírování instalací

#20 Příspěvek od klocek »

Labeente, většinu věcí jsem vyřišel. Tady je dřívější výčet.
1.Z ničeho nic musím zase při bootu, po té co zvolím OS (L.M.17.3) z nabídky, a po té, co se mi zobrazí zelené logo LM, zmačknout pro náběh systému písmenko "S"(skip) na klávesnici. Prostě se nějaký disk nepřipojil či co. To mi už dělá asi 2 měsíce...

2. Po náběhu prostředí musím odemknout nějakou klíčenku pro skype. Do pole musím zadat heslo správce. Nechápu proč.

3. Chci zapnout Thunderbird a otevře se mi prázdný. Bez mejlů. Prostě nový profil. Musím ho vypnout a nastartovat znovu a pak se mi otevře jak má. Před pár dny to nedělalo.

4. zapnu počítač a síťové připojení je nečinné. Musím u hodin zakázat síťová připojení a pak jej znova spustit.

5.otevře se Firefox a rámek okna je místo přes celou obrazovku, tak nějak přes půlku, ale chová se to, jako kdyby to bylo přes celou. Dělá to jen po restartu.

6.celkově špatná správa s paměti.

7.další problémy větší či menší s firefoxem, rhythmboxem, voip klienty...

Kompletní instalace, tedy OS+programy+ nastavení programů, lišty se spouštěči programů, přesměrování Tunderbirdu mezi HDD(ukládám na druhý HDD), změnit práva u některých souborů a složek a další věci, není rozhodně na hodinu a půl. Tedy pokud umíš tyto věci rychle zpracovat, pak ano. Ale běžný franta, jaký jsem já, musí ty příkazy hledat, kopírovat... Všechny programy nejsou stejné v různých verzích OS. Je třeba pátrat, co tam je a co ne... A pak to nainstaluju a vyskytne se mi kupa problémů, které u starší verze prostě nebyly, nebo jsem je vyřešil, nebo úplně nové.

Dualboot používám na svém stolním pc. Linux mám pro serfování na síti. W7 kvůli některým programům, které pod Linuxem nejsou tak dobré. Mint co mám teď je odladěný a musím říct, že asi rok a půl nemám problém.

Na svém NB používám originál W7, kterému včera skončila podpora. Nicméně žádný problém do teď nebyl. U něho jsem se s Mintem ani nesnažil.

NB od mojí baby - problém se zvukem.
NB od mojí mamy - problem se zvukovkou, starší tiskárnou. Taky ji bylo těžko s těmi pošahanými právy v extX. Ale tak nějak ten Linux trpěla. Pak si koupila nový NB Lenovo bez OS a tam ji mrzla furt Caja a vůbec prostředí, když ho chtěla vypnout. Lenovo moc linux nepodporuje. Koupila si tedy Dell s W10. Nemá problém s ničím.
Netbuk mojeho taty - zkusili jsme Mint 13?(už přesně nevím), ale měl problém se zvukem a skypem. Tak jsem mu tam nahodil zpátky W7(originál)-za 7let neměl jediný problém.Netbuk je pouze neskutečně pomalý, ale to není problém žádného OS.


Podíl Linuxu na trhu je +- za 12let, co se točím kolem Linuxu furt stejný. Už tehdy na Ubuntu foru se říkalo, že "teď už je Linux odladěný a že ten podíl na trhu poroste". Proč neroste? Protože Linux není pro běžné lidi přívětivý. Umí sice většinu věcí co Windows, ale problémy s právy k vlastním souborům odradí spolehlivě i pokročilejší uživatele. Vždyt dnes má každý několik svých pc a sdílí mezi ními soubory(fotky/videa). Ale s těmi pak nemůže pracovat.
Dále - platnost OS je pouze 4 roky. U jiných dister snad jen 18měsíců. To i ty Widle mají výdrž 10let.
Dále- Win v oblasti bezpečnosti udělaly mílové kroky od dob XP.
Dále - NB s Lin není nijak levnější, než NB s Win, přestože je Lin zdarma.

Pro běžného uživatele je experiment s Linuxem asi jako zkušenost s Fernetem Citrus/pomereanč, nebo různými příchutěmi Kofoly. Zkusí, ocení, ale vrátí se k původnímu...

Zamčeno