UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zpráva
Autor
jardala1
Příspěvky: 2
Registrován: 16 led 2020, 19:40

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#21 Příspěvek od jardala1 »

Také mně přestal druhý lednový týden fungovat Horizon Go v Chromu na Linuxu Mint 17.3 Rosa.
Vše načte, ale při spuštění nahlásí, že video nelze přehrát.
V zaměstnání mám PC s W7 a jako prohížeč používám Firefox. Tak jsem dnes stáhl Chrome a na první dobrou v něm Horizon Go funguje.
Takže, kde je chyba? Po šestým lednu se něco někde stalo. :-(

Mně to zatím nijak játra netrhá, a když to jinak nepůjde, tak to doufám rozchodím přes uspané W7 na druhém HD.
Mnoho štěstí.

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#22 Příspěvek od juhele2014 »

Pánové, díky za info (funkymark + jardala1), vážíme si každýho fundovanýho příspěvku, každopádně pokud ten oříšek někdo rozlouskne, tak sem pak napište. :idea:

Atila
Příspěvky: 29
Registrován: 27 črc 2018, 06:29

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#23 Příspěvek od Atila »

Tak vidím, že s podobným problémem se setkávají i jiní. Uživatel Funkymark je možná na správné stopě. Moje vědomosti však nejsou tak fundované, abych si vzal něco z toho co napsal. To DRM mám samozřejmě zaškrtlé. Zkoušel všechno možné, co jsem našel jako návod na rozchození. Nejdřív jsem si myslel, že to je problém ryze na mém počítači. Pak jsem myslel, že to je novější verzí Mintu nebo downgradem jádra. Problém bude ale jinde. No pokud se problém nevyřeší na Linuxu, tak si hold budu muset koupit TV nebo to sledovat na Win7 :-(

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#24 Příspěvek od Ventero1 »

To ne se tomu podvolit - chce to kovat do nich - ted uz je k dispozici datum, kdy se to stalo, nekolik technickych udaju - da se uz tedy vznest relevantni dotaz na UPC a dalsi subjekty, co v tom case menily. A tim se urci, u ceho je z te trojice problem a v cem.
Ja bych to udelal sam, ale nemam od UPC telku a nemuzu to zkouset a tak se relevantne s nekym bavit - jen se zakaznikem, se budou bavit.
Kdyby nebyli moc ochotni, tak pohrozit odchodem k jinemu poskytovateli.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Atila
Příspěvky: 29
Registrován: 27 črc 2018, 06:29

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#25 Příspěvek od Atila »

Na jednom maďarským linuxovým fóru jsem narazil na diskuzi, kde řešili stejný problém. Přestal fungovat Horizon Go. Jeden z uživatelů dokonce tento termín stanovil na 7.1.2020. Píše, že 6.1. vše fungovalo a 7.1. již nic nepřehrál.

Zjistili, že problém je ve VMP. V nejnovější verzi CDM (Content Decryption Module) se prý změnilo chování VMP. Došlo ke změně ověřování práv. VMP ověří, že software, který přehráváte je licencovaný. Linux prý nepodporuje VMP ( Windows a MAC ano ).

Závěr diskuze byl ten, že chybu může vyřešit UPC, pokud však bude vyvinut dostatečný tlak ze strany linuxových uživatelů. Problém je tedy mezinárodní a vyřešení asi nebude okamžité.

Odkaz na diskuzi:
https://hup.hu/comment/2424654

funkymark
Příspěvky: 4
Registrován: 16 led 2020, 18:11

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#26 Příspěvek od funkymark »

Dík moc všem za reakce, na základě vašich info jsem si pročetl to maďarské fórum, novinky ve Widevine a další relevantní věci. Skutečně jde o vynucení VMP (Verified Media Path) v nové verzi Widevine a jak tam píšou (https://www.widevine.com/news): "Desktop Linux platform does not support VMP by default.". Dle nějakých dalších fór Google plánoval podporu VMP do Linuxu na druhou polovinu 2018, ale pak to poslali k ledu, že je to příliš malá uživatelská základna, a tak je to doteď. Přesto do nové verze svého Widevine DRM v defaultu vynutili VMP, čímž odřízli všechny Linuxové uživatele od streamování obsahu zabezpečeného touto technologií. Teoreticky to UPC dokáže vyřešit úpravou konfigurace na serveru ("Note: The override must be enabled to issue a license to a Linux desktop."), tak jak to například udělalo Disney, byť tedy bez VMP dávají nižší kvalitu ("VMP is different to Widevine Levels (L1, L3) Disney allows L3 devices (Kodi, lots of android devices) but gives lower resolution. Disney does not enforce VMP as that would break Linux browsers."). Nicméně UPC podporuje Horizon Go oficiálně jen na Windows a Mac OS, takže by to chtělo dost velký tlak, aby to pro Linuxovou komunitu upravili. Aspoň, že je to globální problém, jak píše Atila, kromě Maďarska se s tím potýkají např. i v Holandsku. Každopádně čím víc nás to nahlásí na UPC, tím větší šance, že se to změní. Anebo Google doprgá VMP i pro Linux, to by bylo ještě lepší, protože by to vyřešilo tento problém jednou provždy a pro všechny služby, které Widevine používají.

funkymark
Příspěvky: 4
Registrován: 16 led 2020, 18:11

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#27 Příspěvek od funkymark »

Ha, tak Google nějak reaguje viz https://www.widevine.com/news:

VMP Status Clarification
The Widevine Cloud License Service returns the platform verification status (Verified Media Path) for supported platforms only (browsers).
For non-VMP platforms such as Android and living room devices, the status returned is PLATFORM_NO_VERIFICATION.
Please see the updated Proxy Integration document for further details.

Nicméně Horizon Go pod Linuxem zatím stále nejde, uvidíme, jestli se dočkáme.

jardala1
Příspěvky: 2
Registrován: 16 led 2020, 19:40

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#28 Příspěvek od jardala1 »

Tak jsem se dnes přihlásil do svého profilu u UPC a na chatu vznesl dotaz:
"Dobrý večer, kdy umožníte opět fungování Horizon Go pod Linuxem? Od 6.ledna to nejde."
Odpovědi technické podpory:
"Bohužel zatím nemáme přesně informaci, kdy bude Horizon GO funkční na OS Linux a na rovinu upřímně ani nevím zda-li bude tato služba podporována do budoucna."
Následovala moje otázka:
"Co myslíte tím, "nevím zda-li bude tato služba podporována do budoucna"?"
Odpověď TP:
"Konzultovali jsme tento problém s vyšším technickým oddělením, které nám dalo jasné informace, že služba je podporována pouze na OS Microsoft Windows a IOS a neví se zda-li se povede obnovit službu na Linuxu."
Moje reakce:
"OK. Díky. Nezbývá než přejít ke konkurenci."

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#29 Příspěvek od juhele2014 »

Čeká se na sloučení UPC + Vodafone.
https://www.zive.cz/clanky/upc-konci-k- ... fault.aspx
Co z toho bude, to je otázka ...? V diskuzi je pár info, tady https://www.idnes.cz/mobil/mobilni-oper ... jm/diskuse radši diskuzi hned zamázli, vemena. Inu demokracie ... :?

Atila
Příspěvky: 29
Registrován: 27 črc 2018, 06:29

Re: UPC Horizon Go - přestal fungovat v prohlížeči

#30 Příspěvek od Atila »

Během řady let jsem měl několik poskytovatelů internetu. A musím říct, že jsem byl s UPC maximálně spokojený. Předtím jsem byl u O2 a to byla katastrofa. Každodenní výpadky připojení. Běžně nešel internet několikrát týdně večer třeba hodinu dvě. Na dotaz mi pak řekli, že v té lokalitě technici něco řešili. Když už jsem toho měl dost, tak jsem přešel na UPC a během 4 let jsem neměl jediný neohlášený výpadek připojení! Pokud byl, vždy to předem oznámili.
A Teď? Jak UPC přešlo pod Vodafone, výpadky jsou zpět.

Zamčeno