Wifi fleška na prd - Tenda U1

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zpráva
Autor
juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Wifi fleška na prd - Tenda U1

#1 Příspěvek od juhele2014 »

Naprostá tragedie - tak bych zhodnotil tento kus hardware. Dnes jsem byl v Suntechu pro nějakou drobotinu, pár kaček jsem vyhodil i za tento Bezdrátový Wi-Fi USB adaptér ... Chyba. Hlavně, pokud máte porovnání s jinými wifi fleškami, pak se docela podivíte. Ale - kdo provozuje wifi na pár metrů (co hůř - decimetrů), tam to bude asi jedno. Žel, to není náš případ. Při měření nastal propad, fleška je méně citlivá, měření jsem provedl např. na dsl.cz, nebo programem iwScanner (doporučuji https://kuthulu.com/iwscanner/). Necitlivá fleška = pomalejší načítání stránek, a pokud jste na hranici signálu, či máte velké okolní rušení, tak net prostě nefunguje. Žel, už není na trhu fleška CONNECT IT CI-88 Obrázek to je ono, ta je vynikající, ale špatně se shání. Takže lepší než Tenda bude prakticky cokoliv, např i TP-LINK za 240.- ,který nyní používám ... ps: víte, co znamená Brno pozpátku ? (taky nic ...) :lol: Jen tak pro vaší informaci - tento šmejd (Tenda U1) dováží firma INTELEK spol. sro z BRNA ... :roll:

kamowski

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#2 Příspěvek od kamowski »

:lol: :lol: :lol: :lol:
za túto recenziu asi nebudeš visieť na tabuli cti pri vchode do fabriky
ale dobre sa to číta takto skoro ráno
len si človek nesmie akurát upíjať horúcej kávy, tá ľahko skončí na monitore :mrgreen: :mrgreen:

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2789
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#3 Příspěvek od Ventero1 »

Muze to byt ne flashkou, ale driverem. Zel Bohu na Linuxe je vetsina wifi mene citliva a nekdy je to az o 60% propad oproti provozu pod Win (legendarni karta od Texas Instruments dosahla u me tohoto smutneho rekordu - tenkrat jsem ji za to rozlamal a dal do elektrosrotu) :D Jeste muzes zkusit vypnout usporny rezim pro wifi:
v souboru:
/etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf
zmenit hodnotu z defaultního wifi.powersave = 3 na 2 a pak restartovat. Jestli to tedy je tak i v Mintu.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

menom
Příspěvky: 2775
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#4 Příspěvek od menom »

.

Dozvedeli sme sa, ze nefunguje okamzite bez problemov.
Este to moze byt otazka nastavenia, v ramci ovladaca.

Chce to viac info a hledat .
Napriklad vypis lsusb kde je videt konkretny typ , mozno este ovladac
z inxi a lspci -v

.
.

West
Příspěvky: 323
Registrován: 20 kvě 2017, 11:02

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#5 Příspěvek od West »

To, ako funguje hardware je bytostne závisle na ovládači. Kvalitne napísaný ovládač je alfa & omgega fungovania hardware. Používam mnohými mizerne hodnotený adaptér Archer T2UH (AC600) a u mňa funguje na jedničku. Je ovšem pravda, že ovládač som si z veľkej časti upravil aby to fungovalo perfektne.

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#6 Příspěvek od juhele2014 »

Pánové, díky všem za info, vezmu to popořadě. Zkoušel jsem přepsat hodnotu 3 na 2 v souboru default-wifi-powersave-on.conf, sam. pod rootem, restartoval jsem PC, ale ke znatelnému zlepšení nedošlo. Pomocí různých příkazů jsem Tendu identifikoval jako usb wifinu Realtek, viz :

Kód: Vybrat vše

Bus 001 Device 004: ID 0bda:818b Realtek Semiconductor Corp. 
Couldn't open device, some information will be missing
, kompletní výpis z lsusb -v je vcelku o ničem ... Co je ale zajímavé, jsou fotky, vzal sem nožík a opatrně to rozlousknul.
tenda2.jpg
a
tenda1.jpg
Pokud mě zrak neklame, na tišťáku chybí pár součástek. Když pominu, že sice na prvním snímku (tenda2) :) je sice vidět vlevo nahoře u SMA konektoru malá ledka, která teda si zatím ani jednou neblikla, tak hned v signálové cestě na začátku jsou neosazené pozice. Patrně to bude nějaký LC filtr, nevim, možná proto ten propad citlivosti. Pouze ale fabuluju. Chybějící součástky odhalíte i na spodní straně tišťáku. Nehodlám se pouštět do spekulací, co způsobuje zhoršenou citlivost, to by to muselo jít na měřáky, který sice v práci máme, ale máme i jiný úkoly ... A kdybych kolegovi položil na stůl tento šmejd za dvě stovky, ať to proměří na digit osciloskopu, tak vám sem ani nebudu psát ty slovíčka, který bych od něj slyšel ... :D Opakované "měření" na webu http://www.dsl.cz/ ukázalo přibl. zhoršní rychlosti o cca 1/3 nahoru i dolu oproti
flešce TP link, takže bych tento raport raději ukončil a jdem se projít s přítulkyní radši někam do mlhy, je přeci neděle, ne ... ? ;)

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2789
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#7 Příspěvek od Ventero1 »

Take tam chybi jakekoliv stineni. Jinak jsem koupil za cca 130,- Kc wifi kolicek Netis a sice ma delsi nabeh, kdyz je dele neaktivni (rizeni vykonu), ale slape lip, nez karta Broadcom v HP EliteBook 745 G2 ...
... jo jinak novejsi chipy realteku maji nejake horsi drivery pro linux.
Zacina to taky byt zda se byt vetsi problem, nez pred par lety - asi si tady u kolegy zapadaka zaplatim skoleni, aby me naucil, jak prekopat drivery na wifi ...
Jestli ledka neledkuje, tak mozna i vadny kus ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West
Příspěvky: 323
Registrován: 20 kvě 2017, 11:02

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#8 Příspěvek od West »

Citlivosť adaptéru je možné ovlivniť nastavením útlmu LNA zosilovača, často označovaný aj LNA gain. Ju a Hele je určite o tejto veci informovaný. V súčasných driveroch je to nastavené fixne na nejakú programátorom optimalizovanú hodnotu. Voľakedy dávno bolo možné u niektorých adaptérov túto hodnotu meniť príkazom "iwconfig wlan0 sens". Bohužiaľ každý driver má túto hodnotu nastavenú inak, preto sa zdá, že jeden je citlivejši ako iný. Je to ovšem o hodne zložitejšie. Pre správne fungovanie sú na adaptér kladené protichodné požiadavky. Veľká citlivosť pri scanningu a necitlivosť na rušenie pri normálnej činnosti.
Scanning potrebuje iné nastavenie útlmu ako normálna prevádzka a to druhé sa ešte delí do skupín podľa signálu. Ako to funguje môžem demonštrovať na obrázkoch.
Obr.č.1:
Obr1.png
V pravej časti obr.popisuje nastavenie útlmu pri scanningu kedy je adaptér nastavený ako najcitlivejší. LnaAtt je na hodnote -99 dBm. Dramaticky ovšem stúpa chybovosť a parameter Cca (odhadu voľného kanálu).

Obr.č.2:
Obr2.png
Popisuje nastavenie optimálnej hodnoty útlmu pri normálnej činnosti kedy klesá počet chybne prijatých framov na hodnotu blízku nule (viď.hodnota LnaAtt vs.RxPER)

Nezriedka býva hodnota útlmu nastavená kompromisne, tak aby vyhovovala pre scanning, ale aj pre normálnu činnosť. Vtedy sa adaptér javí ako málo citlivý a pri normálnej činnosti je pre zmenu zase citlivý na rušenie. Rušenie sa dá eliminovať práve správne nastaveným útlmom. Súčasné drivery pre bezdrát boli kompletne prepísané pre fungovanie na novom stacku mac80211 niekedy od jadra 2.6.31 a nastavenie sens u nich vypadlo, pretože nebolo možné zaručiť fungovanie pre každý chipset.

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#9 Příspěvek od juhele2014 »

Mám další poznatky. S tou ledkou, která nebliká, se to již srovnalo - bliká. Ale ve widlích ... Mám dualboot na noťasu , kde mám tedy nepopulární OS, widle 7, tak jsem tendu zkusil zde. Stáhnul jsem ovladače, bo na miniCD, které jsem hned vyhodil, asi něco bylo, ale to je už v popelnici ... :) Zkrátka - na widlích se to chová mravně, i rychlost byla jakž takž ... Ledka bliká. Takže zpět na linux. Mám jádro 5.4.2, tak si říkám, že to bude redy, i v návodu na instalaci linuxovýho ovladače se píše, že je pro verzi kernelu 2.6.18 až 4.5. Takže zkusím ouplně poslední kernel, ukuu mě nabízí 5.4.13, a nechám se překvapit. Nic moc si ale neslibuji ...
ReleaseNotes.pdf.7z
(218.02 KiB) Staženo 138 x

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Wifi fleška na prd - Tenda U1

#10 Příspěvek od juhele2014 »

Takže v pětkový řadě nejsou drajvry, ok, ale i tak díky. Mrknu se na to v týdnu. Co je pozitivní, je kernel 5.4.13, ten je fakt rychlej, takže moje pokusničení má alespoň drobné úspěchy ... :roll:

Zamčeno