Antivír

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zpráva
Autor
takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Antivír

#21 Příspěvek od takyradejianonymne »

Ventero1: přesně tak nějak a s tím souhlasím 8-)
Ještě pod Windows a shodou okolností a i při mé předem sobě deklarované pozornosti, právě jsem čekal zásilku a jako příklad, tak odkliknul jsem mailovou poštu s podvodným e-mailem co se za Českou poštu a její doručení zásilky vydával a nasadil jsem si vira a speciálně na vykrádání bankovních účtů, žádný antivir co jsem potom odzkušoval včetně od Microsoft to neodhalil, až ten co mně doporučila banka (a myslím že to byl právě ESET), závěr že už tehdy a kdybych byl pod Linuxem tak na 99,9% by ten vir byl pod Linuxem bezzubý i po mém pitomém odkliknutí.
Další fór je v tom, že to mé pitomé odkliknutí jsem provedl i přes varování (Chrome a používám i jeho poštu) protože jak jsem už napsal, právě jsem čekal od České pošty hlášku o zásilce na cestě a o asi době doručení ... a já bloud si myslel, že ta varovná hláška je chyba tedy že hláška je falešná tak jako falešně někdy hlásí i antivirové programy ... no nebyla a píšu to sem proto, že se důvodně domnívám že některá tato rizika hlídá i sám slušný webový prohlížeč s poštovním klientem a že je dobré tomu věřit.
Už pod Linuxem a asi dvakrát mne dostihl policejní vir a je to dávno, no tak a jak je psáno stačilo natáhnout systém a bylo to vyřešený. Na rozdíl od Windows. Jo, zpytovat svědomí které že rizikové webové stránky jsem to před tím ehm prohlížel, že a možná jsem na ně vlezl také přes varování, já nebo asi na mém počítači někdo jiný cha, chááá.
Tudíž můžeme snižovat rizika ale nikdy se asi nedobereme zcela 100% jistoty tj. že jsem mimo nebezpečí.

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Antivír

#22 Příspěvek od Ventero1 »

No jestli se vir natahne uz pouhym otevrenim toho mailu, tak to potes - driv stacilo nerozkliknout prilohu, tad aby clovek hned hlidal adresy - coz je nejjistejsi, ale jak potvrzujes - udrzet neustale stoprocentni pozornost neni fyziognomicky mozne. Lidsky mozek bezneho cloveka je schopen udrzet plnou koncentraci max. 20 minut :D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Antivír

#23 Příspěvek od takyradejianonymne »

Ventero1: klídek, ono to už je delší doba a já si detaily nepamatuji a je možné, že jsem tam odkliknul něco dál, spíše ano, to protože jsem umanutě chtěl vědět ty informace k zásilce na kterou jsem právě tolik moc a moc čekal. Také jsem to tu nechtěl dál už rozepisovat a omlouvám se proto. Důležité je, na tomto příkladu a za shody okolností, že i já a který si byl vědom rizik ... tak jsem na to ... no naletěl.

To další a případně i pro Ramonku je potom poučné v tom, že pro klid duše a věda toho že jsem udělal co jsem asi neměl tak jsem začal (na Windows a protože počítač byl určený i pro práci v kanceláři) tak testovat případné napadení mně dostupnými antiviry ... pozor ... zhusta právě i těmi a zdarma a co tu Ramonka vyjmenovala na začátku. Plus to od Microsoftu ... a ono nic! :shock:

Protože mně to přece jen nedalo zjistil jsem při surfování o jaký vir by se mělo asi jednat, dost se o tom psalo a byla to bankovní záležitost a zhusta prý pro Turecko ale jak vidět na neturecké České poště a česky psaném mailu tak hranice tady nejsou, no a s tímto podezřením jsem se obrátil potom na banku ... a výsledek jsem už napsal ... měl jsem tu breberku tam u sebe. Otestoval jsem to tím co mně jejich bankovní bezpečáci doporučili resp. myslím, že mně v příloze přímo i poslali.

Tady je možné, důležité a už jsem to tu Ramonce nějak jinak napsal, že třeba za 1/4 roku by tu breberku našel třeba i některý z těch zdarma antivirů ... a to by bylo ale už pozdě! :shock:
Takže pokud ano paranoia a hledat a vybírat případný antivir, tak musí to být ten dlouhodobě nejlepší co se týče detekce (ovládání a barvičky dát stranou), no opravuji z těch 2 nebo 3 nejlepších a aby to bylo od někoho známého s renomé. To ostatní, ten zbytek antivirů a dál až na samý chvost, nemá význam.
Tady potom nepřekvapí asi zjištění, že tyto opravdu použitelné antiviry (dle detekce) jsou obvykle na nějak komerční bázi a že zdarma asi nebudou.

No a další věc je ta, že i když autoři některých antivirů v prvé řadě pro Windows v minulosti nabízeli i variantu (obvykle nějak očesanou) i pro Linux, tak od toho začali odcházet.
No a tady pozor, další zhovadilost kterou možno tu a tam pozorovat v diskuzích, tak někteří hledají (a žel nacházejí) tu a tam ty z posledních ale starých verzí antivirů ještě pro Linux, instalují si je potom ... a myslí si bláhově že jsou za vodou, hlavně že to tam mají nainstalovaný :shock:

Další problém je, že ty některé antiviry pro Linux jsou také závislé na jádru no a když se změní jádro (což bývá za čas obvyklé, že) tak se hledají a z různých podstatou anonymních zdrojů stahují utilitky které to řeší, ono navenek to i nějak potom funguje a může být spokojenost že mně bliká někde nějaká dioda od HDD, že, ale ve skutečnosti a u vědomí si možných rizik ... tak obracet oči v sloup, hrůůůza! :shock:
Končím :lol:

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Antivír

#24 Příspěvek od Ventero1 »

... no a takhle tady zijem ... ;)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Antivír

#25 Příspěvek od takyradejianonymne »

Ventero1: ano ano ano ale žijem, sláva, žijem a to jsem tu už ani před tím raději proto nenapsal o dalším možném průůůůůůšvihu, tím průšvihem u antivirů jsou jejich možné ... falešné hlášky! :shock:

A jak jsem já při testech antivirů tehdy srovnával, ano na svých právě datech a systémech Windows a Linux, tak některé antiviry v tom mají zvláštní zálibu! Někdy falešných hlášek bylo/je i na několik pomyslných stránek.
Co potom udělá takové obvykle nabídnuté "léčení" těchto falešných hlášek a zvláště ve Windows je nabíledni ... končí to raději novou instalací systému. Když je po ruce z čeho.
Takže průšvih je jak nenalezená opravdová breberka ale to samé a někdy ještě záludnější je falešná hláška takové breberky! :shock:

Takže za sebe a pro sebe jsem učinil závěr, že nejúčinnějším "antivirem" pro mne je fakt a jako předpoklad to že jsem utekl z Windows pod Linux.
Za dalšího předpokladu, že i nadále budu tu a tam číst stále ty stejné nářky tj. jak je na tom desktop Linuxu procentně v nasazení proti Windows prý bídně. Vím že je to provokativní ale ať to tak vydrží, že, atraktivita Linuxu a pro nájezdníky je tím pádem velmi nízká.
Když to doplním opatrností a také že nebudu stahovat a instalovat z všelikých zdrojů všeliké blbosti (a u všelikých webových prohlížečů všeliká rozšíření jako také příklad) tak snad snad snad budu mít klidnější spaní ... a to bych takto doporučil i Ramonce, fakt už ode mne na závěr 8-)

Ramonka
Příspěvky: 36
Registrován: 17 led 2020, 19:49

Re: Antivír

#26 Příspěvek od Ramonka »

Ten článek byl 8 nebo 9 let starý. Za tak dlouhou dobu se toho může sakra hodně změnit.
A šance, že by někdo reagoval na můj dotaz pod oním článkem, je mizivá.

Je zábavné, že mě hned ze začátku někdo ztotožní s jinou dámou jen na základě pohlaví.
Galantní. :lol:


takyradejianonymne píše: 19 led 2020, 12:25 Asi jedině významné z Ramonkou zde vybuzené a jak se dle mne ukazuje zcela zbytečné diskuze je její zde podivné pochlubení, to že nováčkem na diskuzních fórech ona není a i když jako nová se zde sama uvádí. Následuje už opakované vymezování toho co ona slyšet prý chce a doplněno nejapným jejím odmítáním tj. od koho to slyšet zase prý nechce :roll:

Připomenulo mně to docela stále ještě nedávno jiný tady na fóru podobný a žel až limitně identický(!) způsob jednoho trollingu v sukních a na jiném tady téma. Na tento trolling ale žádný důvod naskakovat není. Protože na odiv sebevědomá a tentokrát prý Ramonka si jistě (a tak jako vždy) poradí přece sama. Popsaných věcí kolem tohoto vskutku trollího téma ... je už po webech na celé vagóny!
Netřeba tím opakovaně plnit další přistavený pomyslný vagón, konkrétně zdejší stránky. Tady. Tam, kde případné znalosti cizího jazyka (již napsané články a názory) selhávají, je možno využít nabídky překladače.
Lze také dohledat na toto téma a na tomto webu minimálně jeden už zdejší článek a kde se potom v následné diskuzi (paranoia ano a paranoia ne a případný antivir pro Linux) to celé zopakovalo ... a bylo toho už potom na metry! Ramonka si to tam může a při své šikovnosti přece dohledat ;) Já to za ni dohledávat a při její šikovnosti nemíním, nebudu tím už ztrácet zbytečně čas.
Naposledy upravil(a) Ramonka dne 19 led 2020, 21:04, celkem upraveno 1 x.

Ramonka
Příspěvky: 36
Registrován: 17 led 2020, 19:49

Re: Antivír

#27 Příspěvek od Ramonka »

To byl samozřejmě vtip - neznáš závadové skupiny za minulého režimu a závadové weby za současného režimu?
V tomhle směru jsem raději trochu paranoidní, i když prý pro odborníky je Tor jenom taková sranda...
juhele2014 píše: 18 led 2020, 21:02 Akorát by mě teda zajímalo, co značí to slovo závadový, to jako že máš závadu?

Ramonka
Příspěvky: 36
Registrován: 17 led 2020, 19:49

Re: Antivír

#28 Příspěvek od Ramonka »

Myslela jsem jiný článek (na těchto stránkách).

Vidím, že bych měla hlavně nastudovat nějakou základní příručku pro nelinuxáky - nevíš o nějaké vlídné?
(Velice rychle jsem zjistila, že tu jaksi nejdou psát ve winech běžné znaky, a nevím, jak v mapě znaků změnit klávesovou kombinaci, abych při psaní uvozovek nemusela mačkat sedm kláves, ale třeba jen dvě...)

Firewall - jsem myslela, že je vždy pouze jako součást antiviru.
Snad to najdu v Sophosu.

***
A ještě k tomu bankovnictví - nevím už, kdo to přesně psal, ale jde taky o placení kartou.
Už jsem se potkala s hackery, takže nejsem tak lehkomyslná, a vím, že to není moc k smíchu, když se vám někdo někam vlomí.


horstfuchs píše: 19 led 2020, 21:08
Ramonka píše: 19 led 2020, 20:56 Ten článek byl 8 nebo 9 let starý. Za tak dlouhou dobu toho může sakra hodně změnit.
A šance, že by někdo reagoval na můj dotaz v takové diskusi, je mizivá.
ten clanek je 11/2019 na MUO
Redhawkuv nevim ze ktereho leta je.
Ne nebude reagovat.
Ale reseni je nekolik:
1. Pouzit AV Sophos nebo ClamAV/ClamTK - jsou v kominite overeny a doporucovany
2. Pouzivat sandbox pro internetbanking a ne TOR browser kterej je odchytitelnej
3. Pouzivat normalni nastaveni: root ucet a user ucet, pouzivat nejakej browser (Brave, Chrome, Opera, Firefox atd), mit zaplej firewall, neklikat na nezname prilohy a podobne

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Antivír

#29 Příspěvek od Ventero1 »

To me vede k dotazu - je vlastne firewall v Mintu ci Ubu defaulrne zapnuty jako ve Win nebo je treba nejaky instalovat, zapnout a nekde dohledat optimalni nastaveni?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ramonka
Příspěvky: 36
Registrován: 17 led 2020, 19:49

Re: Antivír

#30 Příspěvek od Ramonka »

Tak to mě taky zajímá...
Ventero1 píše: 19 led 2020, 22:40 To me vede k dotazu - je vlastne firewall v Mintu ci Ubu defaulrne zapnuty jako ve Win nebo je treba nejaky instalovat, zapnout a nekde dohledat optimalni nastaveni?
***

Dívala jsem se na stránky Sophos a mají tam, že podporovaná distribuce je Ubuntu 16/18 LTS - tzn. je to i pro Linux Mint?
https://community.sophos.com/kb/en-us/1 ... Linux%2010

Zamčeno