Zamrznutí počítače

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Zamrznutí počítače

#41 Příspěvek od Ventero1 »

Tak chlazeni neni spatny napad - muze byt uz problem ve spatne nanesene paste pri montazi chladice, ci je chladic uplne zacpany prachem. Vubec se kontrolne zamerit na stav HW neni na skodu.
Jibak tusim, ze lepsi CPU by mohl mit i lepsi integr. grafiku - nekoukal jsem, co je to za patici a jakou ma podporu deska - jen moznost ke zvazeni...
Taky muze mit desku, ktera ma v zakladu mirny overclocking - treba desky MSI jsou na tohle expertni. A vubec - nemas tam nastaveny OC? Tyhle Gecka se casto pretaktovavaly nebot tak mohly dosahnout podobnyxh vykonu jako i3 za polovicni cenu ..,
Ale hlavne trvam, ze ten PC, tak jak je je plne dostacujici na kancl i media. Mozna he problem (a to byva casto) v odladeni Mintu - doba 17.3 je davno pryc a Clem je jeden z prikladu tvrdosijne pychy.
Pokud probehne test a reoas HW, bude se to opakovat, tak klidne vyzkouset jine prostredi (xfce) nebo jine podobne distro - Ubu Mate - trva-li se na Mate, Xubuntu a nebo zabrousit do MX treba - pokud umis anglicky - ceska komunitni podpora neni ani pro Antix na kterem je postaven. Cinnamonu se vyhni, mas-li uz ted potize s Mint Mate.
Mimochodem to, co zminuje Takyradejianonyme (nechces si zmenit nika na kratsi ?) s pribyvajici zravosti i Linuxu je pravda - a zasadni zlom prisel se systemd - chvili pred nim byly paradne vyladena distra jako treba Xubuntu 14.04, Mint 17.3 apod. - behem toho prisel systemd a taky choroba nedohlizivosti a nepeclivosti vyvojaru a je v Linuxu - hlavne Ubu-based vse slozitejsi, poruchovejsi a hure fungujici ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Zamrznutí počítače

#42 Příspěvek od takyradejianonymne »

Cha, chááá, já na Mintu také už a jako hlavní systém nejedu. Takže vše je i v tomto směru možné: třeba i v tom, že proto prověřit ten linuxový intelácký ovladač grafiky a který byl Mintem přidělený, jestli je to opravdu to pravé ořechové. Ale to je pro někoho se zkušenostmi, já to vzdal a protože s inteláckou grafikou jsem se setkal jen u známých.
Pro potvrzení nebo vyloučení možných problémů s dýchavičnou grafikou jsem proto navrhl Ramonce co má nejdříve ona odzkoušet ... a bez spuštěných dalších testů což by asi bylo pro Ramonku složité. Tohle by měla ona zvládnout za 1/4 hodiny v tom základu, půjde to nepůjde to a vidím to a slyším to :P
V tom dalším souhlasím s vámi co jste tu až dosud napsali. Ramonko, tak jak jsi s tím youtube na 720p HD dopadla?

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Zamrznutí počítače

#43 Příspěvek od Ventero1 »

Naprosty souhlas s tim, ze klicove je, aby probehla co nejpresnejsi rekonstrukce predchoziho zatizeni a zjistilo se, zda se to opakuje. Kazdopadne zasekany prohlizec a tim i cele PC kvuli dementnimu skriptu je bezna vec - a zde to nelezi na HW PC, ale na hlave webmakera - a to jsou taky cimdalvetsi pablbove ... Reklamy a vsechny ty googleanalytics, ruzny trackingy a spoustu takovych zhuverilosti , o kterych tvrdi, ze bez toho ty stranky nemuzou fungovat, pricemz je zajimave ze bez toho fungovalo vse lepe, rychleji a nezralo to data z fup.
To je jako s vyrobci uzeni - bez vsech tech fosforecnanu, dusitanu, draselnanu apod. to prece nejde vyrobit - zajimave, ze 150 let pred nimi, se tyto vyrobky vyrabely a tyto latky vubec nebyly objeveny ....
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Zamrznutí počítače

#44 Příspěvek od juhele2014 »

Tak kde je ta ženská, já už sem celej zamrzlej, jak čekám na odpověď ... :lol:

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Zamrznutí počítače

#45 Příspěvek od Ventero1 »

Problem se nejspise neopakuje ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Zamrznutí počítače

#46 Příspěvek od takyradejianonymne »

Jsou dětské prázdniny, tak proto? Také řádí chřipky. Nebo to Ramonku přestalo jednoduše už bavit, tedy myslím to tak že zábavu si našla zase někde jinde :lol:

Já jsem si ještě dneska ráno, při tom marném čekání na její výsledky a kterých se nedostalo, stáhl manuál k té její základní desce H61M-DS2V a mj. nahlédl do BIOS.
Jsou tam některé věci které by bylo záhodno v BIOS odkontrolovat a prověřit i s případným odzkoušením právě kolem nastavení té integrované grafiky. Také se v tom mohl někdo už hrabat. Jde o to právě vymezení pamětí a tím chování v případech vyšší zátěže a což se může stát nakonec hraniční. Že se to nakonec kousne. Jak bylo popisováno.

Také jsem si zvědavě v Chrome spustil (z uloženého oddílu záložek) najednou 26 všelijakých karet/stránek kde 3 z nich byly s živou webovou kamerou. Tedy asi 1/2 toho s čím (tj. počet 50 a prý běžně) pracuje Ramonka.
K tomu jsem potom na další kartě spustil youtube video písničku v 720p HD. Jo doplním, monitor mám širokoúhlý 1920 x 1080 a Ramonka má menší klasiku 1280 x 1024 a což by teoreticky mělo být ku prospěchu menšího zatížení systému právě u Ramonky.
Takže já z nějak obsazení paměti na začátku asi 0,6 GB se s otevřenými 26 kartami v Chrome vyhoupl na asi 2,1 GB, tedy přes palec rozdíl je 1,5 GB ... potom s další otevřenou kartou (stránkou) a kde jelo youtube video jsem se pohyboval mezi 2,1 GB až 2,2 GB ale sem tam si to při delším sledování střelilo (nevím a nepátral jsem proč třeba načítání do vyrovnávacích oblastí? nezapomínejme že jsem měl také aktivní ještě ty ostatní stránky s živými kamerami) i na 2,4 GB.
Pominu-li režii paměti pro samotné Chrome jako program tak přes palec kdybych otevřel dalších 25 karet (stránek) a tedy bych se dostal na Ramončin normál tj. mít otevřených na kancelářském počítači karet 50 (i víc) tak potom 2,4 + dalších asi 1,5 = 3,9 GB ... ale paměť na počítači u Ramonky je celkem jen 3,74 GB a protože 256 MB je (asi?) vyhraženo pro grafiku.
Vím že to je počítání plus mínus autobus, to vůbec nevadí, protože Ramonka k Chrome může k těm 50 a více otevřený kartám/stránkám mít spuštěný třeba LibreOffice a jak prozradila, tak měla přece spuštěný další(!) webový prohlížeč, byly tedy spuštěné 2 prohlížeče, a na tom druhém jelo asi to youtube video!?

Každopádně při tomto chování a na podstatou parametry kancelářském počítači docházím k závěru, stranou dávám dnes už morálně silnou dýchavičnost jen integrované grafiky, že ta celková paměť 4 GB (a věc jako swap stranou) je na hraně: takže jeden z logických závěrů je a pro všechny případy rozšířit paměť :roll: :shock:
Teď jde o to, na základní desce jsou jen 2 pozice, tak co tam Ramonka dneska má. Jestli 2 x 2GB nebo 1 x 4GB, Kdyby 1 x 4GB tak do prázdné pozice něco může doplnit a když se paměti obě sejdou. Tedy stará s novou.

Uživatelský avatar
alojz
Příspěvky: 1384
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Zamrznutí počítače

#47 Příspěvek od alojz »

...alebooo nainstalovala Wécén...a ono sa este vzdy aktualizuje...
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Zamrznutí počítače

#48 Příspěvek od takyradejianonymne »

Koukám že stále nic, ona Ramonka třeba jede závody na Jizerské 50? :? :lol:
Protože mne to také zajímá osobně zvědavě tak jsem se ještě (asi naposledy tady na toto téma) podíval co s případným rozšířením grafiky a když Ramonka má prý také hlouběji do kapsy, ale to já mívám také.
Ta její základní deska má prý umět už PCI-E 3.0 takže proč toho nevyužít. Ale to si musí Ramonka ověřit sama v manuálu, třeba já mám vlčí mlhu, že?
Za sebe bych byl věrný nVidia, protože jednak mne v minulosti konkurenční AMD/Radeon asi už navždy zklamal neurvalým způsobem tj. jak přestal podporovat v ovladačích jádro v mé a tehdy ještě slušné a pro mne výkonné grafické kartě, tak a především a pokud by se zkoušel Linux: pořád já více věřím těm nesvobodným (firemním) ovladačům nVidia, ono se svobodnými linuxovými bývá někde a někdy potíž včetně obvykle nižších výkonů, potom nižších výkonů v porovnání také s Windows, čest případným výjimkám :P

:arrow: V roce 2020 bych Ramonce třeba tu moji kartu GeForce GT 730 už nedoporučil, GeForce GT 710 a co je stále nabízená už vůbec ne. Jednak už má karta výběhové jádro a za druhé je ještě PCI-E 2.0, tak jedině kdyby byla opravdu někde výhodná koupě (GT 730) a prý málo jetá.
:arrow: Já za sebe pro Ramonku (tj. hlouběji do kapsy a také nízké zatížení 30 W a předpokládám že nic moc zdroje u kancl počítače) bych zkusil generačně novější GeForce GT 1030: výkon pořád o něco převyšuje výkon těch současných(!) a lepších(!) interních grafik u současných nabízených procesorů, myslím z levného segmentu. Tato karta je místy v diskuzích (jak jsem si přečetl) sice haněna že má jen 64 bit sběrnici a nikoli x16 ale jen x4 ovšem výkon je i přes to asi 11 x vyšší, než to co má Ramonka v současnosti.
:arrow: Pokud by nebyly peníze tolik problémem a v bedně byl slušný zdroj a bedna byla i dobře chlazená průvanem, tak bych se třeba i práskl přes kapsu a hledal GeForce GTX 1050.

Karty pochopitelně s pamětmi DDR5, ty některé "levné" nabídky s DDR3 nebo DDR4 tak dát si pozor a vyřadit!
Jak jsem se díval na Bazos a Aukro tak cena GT 1030 do (kolem) 1500,- Kč ale je třeba vybírat, pokud s větráčkem tak s tím velkým a ne malým, to kvůli (i budoucí) hlučnosti. Nová GT 1030 a třeba u Mironet je něco málo přes 2000,- Kč, ta výkonnější GTX 1050 o 1000,- Kč dál dražší, ale některé bazarovky se blíží bazarové ceně GT 1030 ovšem je zde to riziko, že karta byla přetaktovávána apod. atp. a protože to je karta už braná jako na také hraní her.
:arrow: Možnou zradou u Ramonky a jak jsem se díval na to Geforce GT 1030 (GTX 1050) je to že výstup z karty už nezná to tradiční tj. staré D-SUB ale má DVI-D a HDMI. Takže pokud Ramonka má nějaký starší až starý monitor a jen s D-SUB, tak jak jsem si přečetl nestačí nějaká redukce ale musí být převodník a letmo jsem zahlédl že asi za 300, Kč - zkušenost s tím ale nemám a spíše bych byl skeptický že budou možná komplikace s obrazem. Asi by Ramonce více potom slušelo, kdyby sáhla dál do kasičky a pořídila sobě současnější a také širokoúhlý monitor a co umí alespoň těch 1920 x 1080. Také by se jí a při těch 50 otevřených kartách v prohlížeči lépe pracovalo, že? ;)

Takže ta legrácka tj. grafická karta a možná i nový monitor, ejhle a pokud by nebyly další komplikace, tak náklad také asi až 4000,- Kč (s monitorem) nebo méně (ať tak nebo tak) při koupě z bazaru.
Pro připomenutí, současná grafika u Ramonky dle udávaného benchmarku má hodnotu ... 213 :oops:
grafika pro Ramonku.JPG

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Zamrznutí počítače

#49 Příspěvek od takyradejianonymne »

procesor.JPG
grafika.JPG
... takový ještě dodatek k zamyšlení pro ostatní případné čtenáře na téma rozhodování co se starším počítačem alias vykopávkou :P když se objeví někde možné úzké místo. Příklad. Je hlouběji navíc do kapsy. Když příkladem pokulhává grafika.

To Intel Pentium G620 má pro procesor CPU Mark benchmark 2285 a pro grafiku HD 2000 tak 3D benchmark pouze 213 a viz obě tabulky nahoře.
Po mé první a zatím poslední zkušenosti s Intel já, co se týče procesorů, tak dávám více než 20 let šanci konkurenci tj. AMD.
Zvědavě jsem se proto podíval co současného(!?) a zcela cenově na spodku je nabízeno a s také integrovanou grafikou: AMD Athlon 3000G a o něco málo starší a levnější Athlon 200G, interní grafika je tam stejná Radeon Vega 3, cenově jako nové jsou pod 1500 Kč ( tj. asi 1400 Kč a 1200 a jak kde) a ten starší prý nerozbalený na Bazoš za právě co to píšu 900 Kč.
Intel Pentium G620 (starší počítač) má a jako už použitý procesor toto dnes (i morální) ocenění v bazáááru že za 130 až 150 Kč.

Rozšíření staršího počítače o grafickou kartu a pokud bude nová (novější jádro) Geforce GTX 1030 (s 3D benchmarkem 2322) bude stát asi 2000 Kč a možné komplikace se starým monitorem stranou, rizikovější bazarové provedení asi 1500 Kč. Se starším výběhovým jádrem karta GeForce GT 730 (3D benchmark je 922) má bazarovou cenu asi 900 Kč, jako novou se ji dnes nevyplatí kupovat protože cena se může blížit té GTX 1030 s výkonem už dvojnásobným a přitom o polovic je úsporná, nehledě na další pokročilé vlastnosti dle popisu.

Z výše uvedených tabulek je zřejmé, že dnes při koupi těch nejnižších (nejlevnějších) procesorů AMD s interní grafikou za cenu pod 1500 Kč dostanu proti starému Pentiu G620 více než dvojnásobný výkon procesoru a pětinásobný výkon interní grafiky, tj. na úrovni asi té karty Geforce GT730. Navíc, u grafiky Radeon (procesory AMD) mám v Linuxu přece jen větší naději na vyšší výkon a v případě použití uzavřeného (firemního) ovladače (bude se více blížit výkonu ve Windows) než pro tu grafiku Intel a je to můj názor.

Proto a také, pokud bych rozšiřoval starší počítač s Pentiem G620, tak alespoň o tu výkonnější kartu GerForce GTX 1030 (3D benchmark je 2322) a s tím, že ten starší počítač nebude věčný (základní deska, procesor, paměti) a že tu kartu potom použiji i do nové skládanky, dneska třeba s těmi nejlevnějšími procesory AMD (cena kolem 1000 Kč). A grafiku budu mít o něco výkonnější (asi 2x) než je ta případná interní.
Disky, klávesnici, myš, případnou mechaniku DVD, zdroj, skříň atd. atp., monitor, tak použiji ze starého počítače, náklad budu asi mít s novou základní deskou a s paměťmi protože to bude o generace (kvůli novějšímu procesoru) výš než ve starém počítači. Píšu to z pohledu toho, že mám hlouběji do kapsy a novější hry nehraju takže si tak nějak zatím vystačím :lol:

Ještě jinak: než kupovat prý repasovaný starý počítač tak raději si nechat poskládat počítač nový a z generačně současných součástek tj. komponent, i když cenově jaksi hodně vespod!

Uživatelský avatar
alojz
Příspěvky: 1384
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Zamrznutí počítače

#50 Příspěvek od alojz »

než kupovat prý repasovaný starý počítač tak raději si nechat poskládat počítač nový a z generačně současných součástek tj. komponent, i když cenově jaksi hodně vespod!
...suhlasim,tiez som dal poskladat...vyslo to okolo 500 káčées...vyhrada bola len,ze tam musi byt ryzen...a maksimalna spokojnost...
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual

Zamčeno