Jaký program pro *.pdf ?

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 756
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#11 Příspěvek od labeent »

uleva píše: 02 bře 2020, 19:25
takyradejianonymnetaké rád blábolí a píše a píše a zbytečnosti mimo téma píše:
...a ta papírová, pochůzková a propisková korespondence je opravdu hodna občana 21ho století. (I moje babička má digi podpis a DS.)
No vidíš a já to v době, kdy jsem ještě podnikal a začaly různé požadavky na podpisy apod. vyřešil následovně:

1) Zřízení datové schránky (na rozdíl od podpisů zdarma)
2) Použití Abra Flexibee na účetnictví včetně výstupů pro Daňovou správu (DPH apod.)
3) Pokud nebyl na něco formulář, tak si v Inkscape vyplnit ten, co nebyl interaktivní
4) Odeslání přes Datovou schránku

Dnes zejména se dají sehnat různé šablony, pak to samo počítá apod. Nebo nainstalovat něco přes Wine, nebo pokuď jsi stále závislá na více programech pro Win a není za ně Linuxová náhrada, tak si prostě nainstaluj Windows do Virtuálu a použij to tam.
Obrázek

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 756
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#12 Příspěvek od labeent »

uleva píše: 02 bře 2020, 19:25
takyradejianonymnetaké rád blábolí a píše a píše a zbytečnosti mimo téma píše:
...a ta papírová, pochůzková a propisková korespondence je opravdu hodna občana 21ho století. (I moje babička má digi podpis a DS.)
Jinak k téhle otázce.
Ne, není to hodno 21. století a JE TO VINA STÁTNÍ SPRÁVY, že nepodporuje něco tak, aby to běželo všude. Tedy i pod Windows, Linux, Mac, Android apod.

Rozhodně za to nemůže Linux potažmo Mint.
Obrázek

Uživatelský avatar
uleva
Příspěvky: 63
Registrován: 15 črc 2018, 17:53

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#13 Příspěvek od uleva »

... není hodno ... jako že nepodporuje aby to běželo také v romštině, angličtině, slovenštině, esperantu, vietnamštině, pro nevidící a neslyšící... ard, atd, atd. .... je to o většině a menšinách vč. těch co chodí na poštu s papírem.
Heh, ale to jsem si zase naběhla na troling mimo téma :D
Obrázeka takéObrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#14 Příspěvek od Ventero1 »

Trochu - Takyradeji se trochu nechal zavest tim, co se tu resilo ohledne pdf minule - to jest interaktivni formulare, ktere ovsem zde v zadani nebyly. Nicmene i tak Labeent navazal na mou zminku, ze se to da obejit a tentokrat nabidl graficky program s doplnenim textu. A opet - konecny obrazek se da pripojit na dalsi stranku treba v libre office a vysledne z toho udelat pdf. Popr. dat obr. bez textu na pozadi stranky a prekryt textovym polem. Tedy jde o to, ze pokud se nenajde plnohodnotny pdf editor - nevidim tu zminku, ze by uz neco Uleva zkusila z tech tipu (master pdf treba) ci neco vystrachala sama via vyhledavac - tak se to da udelat kolem rybnika, kdyz to nejde lesem. Pravda trochu delsi cesta, ale pokud clovek nedela denne takove skadane dokumenty, jaky byl predestren, tak je to cesta ...

Mimochodem chci v nejblizsi dobe vyzkouset WPS ci Free Office - Libre je fakt docela tezkopadnej a dost chybovej ... U WPS (Kingsoft) vim, ze nemival ceske rozhrani - u Free zatim nevim - ale to se prezit da pro beznou praci ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#15 Příspěvek od takyradejianonymne »

uleva: nezbývá než opakovaně tobě napsat to, že Linux a v jeho rámci nějaká ta distribuce (Linuxu a třeba Mint) není Windows zdarma (a přejmenované na Linux) ale je to snaha mít k dispozici svobodný software (a jeho částí operační systém) k alternativě vzniklého monopolu komerčního Windows ... a tak si nastuduj proč :!: a z jakého důvodu :!: To jsi měla udělat hned na začátku. Místo tady teď tvého provokování. K menšinám.

K téma státní správa a Linux a protože otázka na soubory .pdf a jejich podepisování je toho součást. A státní daňová správa je toho názorným příkladem. Ještě jsem tomu včera asi hodinku dvě zvědavě věnoval jaký je asi současný stav:
Krom interaktivních tiskopisů .pdf na webu nabízejí možnost zpracovaní třeba onoho daňové přiznání k dani z příjmů skrze interaktivní on-line tiskopis (EPO) a sám jsem toho asi jednou využil. Místo interaktivního tiskopisu .pdf. Dle toho co právě k tomu píší (ve smyslu) je možno jim takto on-line vyplněný tiskopis poslat (odmáčknout) i nepodepsaný, ovšem do x dnů nutno prý na daňovou správu doručit další - průvodní lejstro.

Ovšem celé se to točí (k podepisování) kolem onoho testu resp. splnění technických podmínek tj. nastavení počítače. Žel, jak to vypadá, tak jimi popisovaná alternativa pro jiné operační systémy v případě Linuxu už neplatí a protože je zastaralá, z důvodu právě bezpečnosti, protože předpokládá to co platilo ale dnes už ne: tj. aby webový prohlížeč spolupracoval s Java a včetně (skrze) příslušného pluginu.
:arrow: Přitom a jak lze dohledat, právě z bezpečnostních důvodů tuto spolupráci s Java současné webové prohlížeče neumožňují! Ani už ten na webu státní správy uváděný Firefox (esr)! Jak je to možné, že? Že státní správa vůbec nesleduje vývoj a s ním i požadavek bezpečnosti uživatelů a současně daňových poplatníků?
Jediné co jsem zatím večer objevil tak je prý odzkoušet webový prohlížeč Palemoon (Newmoon), doinstalovat Java JDK a k tomu IcedTea případně dál hledat a zkoušet (Java JRE a otázka pluginu). To ale je, pokud by zafungovalo, jen řešení z nouze.

Základní otázka je, kdo a proč ze strany státní správy rozhodl o tom, že interaktivní tiskopisy mají být řešeny na základě komerčního uzavřeného řešení? K němuž není v podstatě náhrada.
V Linuxu, i když už tiskopis vyplním skrze PlayOnLinux a Acrobat Reader, tak ho ale potom těžko už (asi i) podepíšu no a skrze LibreOffice ho také nepodepíšu, protože tento interaktivní soubor .pdf ani já neotevřu?
Tady příkladem je přece jiná nabízející se možnost a kterou jsem také já dříve používal. Že ty interaktivní tiskopisy (k daním, zdrávka a důchod) nebyly dělaný pomocí interaktivního .pdf ale přes Micosoft Office a pokud nebyly nějak zamčené nebo zhovadile nestandardní tak v pohodě jsem je dříve vyplňoval (a tehdy tisknul a ručně podepisoval) skrze docela dobře kompatibilní LibreOffice ... no a tady by přece potom problém s dnešním podepisováním už být neměl.

Lze také dohledat (tak do i jen 10 minut) na webu vícero téma na různých fórech kde se tímto problémem (kolem podepisování a v Linuxu) zabývají a kde lze si i přečíst že provozují (a i příkladem ve firmě) s konečným úspěchem. I když cesta k tomu může být nikoli přímá a krátká. Ovšem podmíněno (tyto texty) časem tj. asi platností a protože (jak jsem už jinde a po mých zkušenostech napsal) tak věci se stále tady mění.
Tak lze také dohledat, že pokud budu podepisovat soubory (až na interaktivní .pdf) skrze LibreOffice a také budu chtít podepisovat e-maily tak skrze Thunderbird, tam mít uloženy certifikáty, ovšem lze dohledat další dotazy a odpovědi ve smyslu že zde mohou nastat i tak další potíže a co dalšího je třeba (pro důvěryhodnost příkladem takové České pošty) dál tam doinstalovat.

:arrow: Takže pro toho kdo chce a potřebuje, já to právě nepotřebuji a jen jsem zvědavý, tak má možnost jít kupředu cestičkami i neprošlapanými a potom, o svém úspěchu, napsat na nějakém tom fóru ostatním. Nejenom tedy brát (čas těm ostatním co odpovídají) ale také i dávat, že ulefko?
:arrow: Také by dotyčný/dotyčná měl/měla ostatním potom napsat co na to státní daňová správa a když je upozornil/upozornila na to, že na úředním webu je pro uživatele (a daňového poplatníka) jiných operačních systému stanovena podmínka, která je v roce 2020 už ale prakticky nesplnitelná a protože je z bezpečnostních důvodů už zastaralá.
Naposledy upravil(a) takyradejianonymne dne 03 bře 2020, 12:10, celkem upraveno 4 x.

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#16 Příspěvek od takyradejianonymne »

Ventero1 píše: 03 bře 2020, 10:09 ... Mimochodem chci v nejblizsi dobe vyzkouset WPS ci Free Office - Libre je fakt docela tezkopadnej a dost chybovej ... U WPS (Kingsoft) vim, ze nemival ceske rozhrani - u Free zatim nevim - ale to se prezit da pro beznou praci ...
No schválně, já to před časem zvědavě prohlížel tedy zkoušel. Krátce protože jsem se rád k Libre nebo OpenOffice zase vrátil. Těžkopádnost dávám stranu protože jsem si uvědomil, že tyhle kancelářský věci už vlastně ani nepoužívám. Vlastně jsem je dříve používal právě na to daňové přiznání jednou za rok, pro sebe a pro mého tátu. Vyplňování šablon. Texty dnes obvykle píšu v textovém editoru už on-line, tedy tím co je mně právě podstrčeno, a třeba právě teď tady na fóru 8-)

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#17 Příspěvek od Ventero1 »

Tak na moji praci jsem si vystacil s Abiword a Gnumeric, ale ted potrebuji neco trochu pokrocilejsiho a taky trochu resim prezentace - tam se to projevuje hodne, kdyz se vytvori prezentace v LO a pak spusti v MSO - v LO je nejaky bug ohledne velikosti pisma. Nesedi udana velikost se skutecnou a v MSO to potom ten text zvetsi tak hodne, ze je uplne mimo citelny zaber vse mimo dvou pismen ...
Jestli to tedy neni nejaka pripitomela automatika (umysl) typu fit to window - to bych rad potom vypnul - chci si velikost pisma doladit podle sebe a ne si tam zadat 40 a pismo mit mensi, nez kdyz zadam 32 a pak zadavat cisla kolem 80, aby pismo melo velikost odpovidajici 36 - to je pak nejspise to, ze MSO pak zobrazi tech skutecnych 80 a je v okne videt jen par znaku ...
Dalsi bug je tam ohledne volby jazyka pro kontrolu - taky nejakapitoma automatika, kde clovek nejprve musi napsat v danem jinem, nez defaultnin jazyce na ktery ma slovnik nekolik spravne napsanych a spisovnych slov v tom jazyce a pak mu ho teprve nabidne k prepnuti - do te doby tam nabizi pouze nejaky jiny jazyk, ktery ani nema stazeny slovnik a neni mi jasne podle jakeho vyberu, kdyz tam jeste clovek nema ani pismeno. Dale vkladani kombinace textu a obrazku z webu v celku - obrazky v tomto pripade vzdy vklada jako internetovou adresu umisteni obrazku, kterou nasledne zobrazuje. Takze clovek musi tyto smazat a dovkladat grafiku po jednom - no proste dalsi ergonomicka stupidita vyvojaru. A to je jen to co me ted momentalne zaskocilo v posledni dobe - vytvari to u me dojem, ze horsi uz to snad byt nemuze a touhu zkusit alternativy ... :D
Naposledy upravil(a) Ventero1 dne 03 bře 2020, 12:52, celkem upraveno 2 x.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

vlasta21
Příspěvky: 37
Registrován: 25 dub 2017, 11:47

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#18 Příspěvek od vlasta21 »

Pro opravdovou úlevu. Parádní program pro práci s pdf existuje. Jmenuje se Master PDF Editor5. Pro nekomerční použití je zdarma. Nyní už má i novější verzi, tu jsem nezkoušel. Ta, o které se zmiňuji, má tolik možností, že je nebudete všechny využívat. Umožňuje i tu grafiku, šipky, písma, zvýraznění, přímo pracuje se skenerem, umí udělat snímek obrazovky. Pokud jsem cokoliv potřeboval z různých zdrojů, prostě jsem to otevřel většinou v Libre Office, nechal uložit do pdf a klidně jsem to složil do vícestránkového dokumentu v pdf. trpkost nad tím, že se hned nedovíte za pár vteřin co potřebujete, tu nechte stranou. Každý něco ví a všechny hlavy ví všechno. Pište, publikujte na fóru i zdánlivé prkotiny, pořád někdo začíná a potřebuje vědět mnohé, obohacujte jeden druhého a nebrečte v koutě do kapesníku. Přeji všem prima den.
Snímek obrazovky pořízený 2020-03-03 12-47-31.png
Když se učíte bruslit, také hned neskočíte trojitého Axela!

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2763
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#19 Příspěvek od Ventero1 »

Takyradeji: Jinak, jestli budes ochotny, tak napis treba do sekce pro tipy nejake pojednani, jake alternativy jsi ohledne office vyzkousel s jakymy dojmy, upozornenimi na rozdily, zvlastnosti ci problematicke funkce/desfunkce a treba z toho Labeent udela kratky clanek ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

takyradejianonymne
Příspěvky: 154
Registrován: 30 črc 2018, 13:39

Re: Jaký program pro *.pdf ?

#20 Příspěvek od takyradejianonymne »

vlasta21: cha, chááá, jak tak se právě dívám Master PDF Editor je v 2 kapitolách popsán na českém webu (Libre) OpenOffice:
https://www.openoffice.cz/recenze/maste ... ro-linux-1
no a v té 1. kapitole navíc čtu na začátku, jedu na KDE5 a mimo Mint, že je hlavně určený právě pro prostředí KDE a proto také potřebuje mít (platí zvláště pro uživatele Mintu který na to KDE a Qt ale hodil před časem bobek) nainstalované knihovny Qt, ty by se ale měly dotahat i v tom Mintu při instalaci a pokud tam už stejně nejsou. Takže čistě u mne zatím teoreticky, stranou dám interaktivní tiskopisy .pdf, by tento program asi dle popisu nejlépe vyhovoval otázce na začátku? A jak se dívám, mám ho v repozitáři (verze 5.4.38) připravený i na ruském ROSA Linux R11, takže až bude čas odzkouším :)

Zamčeno