monitor (Vyřešeno)
Re: monitor
Vyladit vzhled nového systému si pak můžeš například podle seriálu: https://www.linux-mint-czech.cz/2020/05 ... vzhled-01/

labeent moc děkuji za vyčerpávající odpověď a odkazy. Jen mi není jasné jestli to co jsme stáhl mi k instalaci stačí a dám jen otevřít a ono se to spustí, nebo musím to přehrát na flešku, nebo "CD" a z toho to instalovat a ještě jedna věc na disku mám ještě i Windows, takže na jedné cca. půlce Linux na druhé Windows. Jestli tomu dobře rozumím, tak ty "W" tam zůstanou a přeinstaluje se ten současný Linux. A s těma daty. To znamená, že veškeré dokumenty, fotky....budou ztraceny?
Takže popořádku:Salus píše: 18 lis 2020, 22:52 labeent moc děkuji za vyčerpávající odpověď a odkazy. Jen mi není jasné jestli to co jsme stáhl mi k instalaci stačí a dám jen otevřít a ono se to spustí, nebo musím to přehrát na flešku, nebo "CD" a z toho to instalovat a ještě jedna věc na disku mám ještě i Windows, takže na jedné cca. půlce Linux na druhé Windows. Jestli tomu dobře rozumím, tak ty "W" tam zůstanou a přeinstaluje se ten současný Linux. A s těma daty. To znamená, že veškeré dokumenty, fotky....budou ztraceny?
1) Stažený image instalačního disku musíš "Vypálit" na médium. Tím může být flash disk (min. 2GB) nebo DVD.
Jelikož už máš Mint, tak nejjednodušší je klepnout na MENU, tam do vyhledávacího pole napsat USB. Objeví se výsledky a jedním bude "Nástroj pro zápis USB obrazů". V předchozích Mintech se to jmenovalo USB zapisovač obrazů.
Tam pak vybereš jako jednotku připojený flash disk (Pozor vše se smaže) a na druhém místě nalistuješ ten stažený Mint. Spustíš, potvrdíš zadáním hesla a počkáš až se obraz vypálí. Pak restartuješ pc a spustíš instalaci.
Nebo použiješ DVD. Pak musíš spustit nějaký vypalovací software (já používám K3B), vybereš možnost vypálení disku z image a vypálíš tak, jak jsi zvyklý.
PŘEDTÍM VŠE ZAZÁLOHUJ!!!!!!!!!!!!!!
2) ANO, je lépe si zazálohovat vše, obzvláště foto a dokumenty. Pokud bys o ně nějakou chybou přišel, už bys je nesehnal.
Pokud nemáš (a to zjevně asi nemáš) rozdělený systém na jádro / a na uživatelskou část /Home, tak musíš dát formátovat obě nově vzniklé části a tím vše z Linuxu smažeš. V žádném případě nemaž nic ze systému Windows.
3) Pokud bys chtěl třeba udělat novou instalaci Windows, tak teď je ideální čas (Vyšel Windows 10 2020/10). Má označení tuším Win 10 20H2 https://www.neowin.net/news/windows-10- ... ed-to-know.
Při instalaci Win jim nedávej možnost instalace na celý disk, ale nech je vytvořit část disku o vhodné velikosti (například 60 - 100GB). Přeinstalaci Windows je totiž nejlépe dělat před instalací Linuxu. Vyhneš se pak nefunkčnosti bootu Linuxu a oprav tohoto spouštěcího článku. A po odzkoušení nových Win pak v klidu instaluj Linux Mint. Ten pak instaluj dle návodu a tím si vytvoříš samostatné jádro / a samostatný uživatelský prostor /Home. V budoucnu pak tento prostor /Home nebudeš muset formátovat a tedy nebudeš muset zálohovat tolik dat.
4) Pokud bys to takto udělal i včetně těch windows, tak si ty disky můžeš připravit už ve Windows dle článku "Příprava na instalaci ...".
PŘEDTÍM VŠE ZAZÁLOHUJ!!!!!!!!!!!!!!

Jinak ty velikosti pokud nejsi nějak velikostně omezen bych v klidu udělal 30GB pro jádro / a 50 GB pro osobní data /Home a 1.5x násobek Ram pro Swap.
U toho Swapu platí, co napsala Lombardo:
Ja mám napríklad na mojich všetkých strojoch /root 19GB. Na desktope inštalácia zaberá momentálne 6.6GB. Aj s balíčkami. Používam Arch, starostlivo čistený pomocou aliasov.
Hlavný laptop už taký minimalistický nie je, nakoľko je cestovný. Tam je /root partícia až 9.5GB. Opäť s Archom a aliasmi.
A k tomu swapu. Ak je RAMka pod alebo rovná 1GB, tak bez hibernácie je potrebné taká veľkosť aká je veľkosť RAMky. S hibernáciou 2x toľko.
Veľkosť RAM: 1GB
Veľkosť SWAP bez hibernácie: 1GB
Veľkosť SWAP s hibernáciou: 2GB
Pri 2GB RAMky sa dá použiť schéme pre 1GB. Alebo sa veľkosť SWAPu môže znížiť o 1GB pri oboch možnostiach.
Pri 3GB sa opäť môže použiť schéma pre 1GB. No veľkosť pre obe varianty sa môže znížiť o 1GB.
Pri 4GB sa odporúča táto schéma:
Veľkosť SWAP bez hibernácie: 2GB
Veľkosť SWAP s hibernáciou: 6GB
Pri 8GB sa odporúča táto schéma:
Veľkosť SWAP bez hibernácie: 2 až 3GB
Veľkosť SWAP s hibernáciou: 10 až 11GB
Popravde, ja mám na utb so 4GB RAM iba 2GB. Aj keď hibernáciu prakticky nevyužívam (regulárne sa mi zapne za cca 2 až 3 sekundy, takže nevidím pre ňu dôvod), no ak som tak urobila, nebol problém. Treba si len uvedomiť, že sa „hibernuje“ obsah pamäte. A ak je menší ako veľkosť SWAP, tak no problémo.
Veľkosť SWAPu závisí aj o toho, aké programy sa budú používať. Väčšinou veľké pri svojom štarte vytvoria veľké množstvo stránok, ktoré potom systém odloží, aby uvoľnil miesto v pamäti.
Inak SWAP sa viac využíva pri hibernácii.
U toho Swapu platí, co napsala Lombardo:
Ja mám napríklad na mojich všetkých strojoch /root 19GB. Na desktope inštalácia zaberá momentálne 6.6GB. Aj s balíčkami. Používam Arch, starostlivo čistený pomocou aliasov.
Hlavný laptop už taký minimalistický nie je, nakoľko je cestovný. Tam je /root partícia až 9.5GB. Opäť s Archom a aliasmi.
A k tomu swapu. Ak je RAMka pod alebo rovná 1GB, tak bez hibernácie je potrebné taká veľkosť aká je veľkosť RAMky. S hibernáciou 2x toľko.
Veľkosť RAM: 1GB
Veľkosť SWAP bez hibernácie: 1GB
Veľkosť SWAP s hibernáciou: 2GB
Pri 2GB RAMky sa dá použiť schéme pre 1GB. Alebo sa veľkosť SWAPu môže znížiť o 1GB pri oboch možnostiach.
Pri 3GB sa opäť môže použiť schéma pre 1GB. No veľkosť pre obe varianty sa môže znížiť o 1GB.
Pri 4GB sa odporúča táto schéma:
Veľkosť SWAP bez hibernácie: 2GB
Veľkosť SWAP s hibernáciou: 6GB
Pri 8GB sa odporúča táto schéma:
Veľkosť SWAP bez hibernácie: 2 až 3GB
Veľkosť SWAP s hibernáciou: 10 až 11GB
Popravde, ja mám na utb so 4GB RAM iba 2GB. Aj keď hibernáciu prakticky nevyužívam (regulárne sa mi zapne za cca 2 až 3 sekundy, takže nevidím pre ňu dôvod), no ak som tak urobila, nebol problém. Treba si len uvedomiť, že sa „hibernuje“ obsah pamäte. A ak je menší ako veľkosť SWAP, tak no problémo.
Veľkosť SWAPu závisí aj o toho, aké programy sa budú používať. Väčšinou veľké pri svojom štarte vytvoria veľké množstvo stránok, ktoré potom systém odloží, aby uvoľnil miesto v pamäti.
Inak SWAP sa viac využíva pri hibernácii.

labeent, moc děkuji za vyčerpávající odpověď a pomoc si toho vážím. Jen ještě jedna technická. Mám tam Win 7, co myslíš mám je tam nechat, nebo je radši přeinstalovat na ty Win 10.
Salus
Salus
To hodně záleží na tom, co chceš dělat.
Já jsem osobně na Windows 10 odmítal přejít dlouho, ale v okamžiku, kdy skončila jeich podpora, tak jsem se skřípěním zubů na 10 přešel i na posledním pc, kde byly 7. Protože nepodporovaný systém je velké bezpečnostní riziko, v případě Widlí obzvlášť.
Pokud je máš legálně (7), tak je možné nainstalovat 10 a použít číslo ze sedmiček. Takže bych to asi udělal, ať to máš vyřešené i do budoucna. Nainstaluj si 64 bitové 10, Tvůj hw je na to stavěný.
A až to nainstaluješ a řádně odzkoušíš, tak pak teprve nainstaluj ten Mint.
Pokud bys potřeboval poradit s instalačkou 10, tak bychom to také dali nějak dohromady, doufám.
Já jsem osobně na Windows 10 odmítal přejít dlouho, ale v okamžiku, kdy skončila jeich podpora, tak jsem se skřípěním zubů na 10 přešel i na posledním pc, kde byly 7. Protože nepodporovaný systém je velké bezpečnostní riziko, v případě Widlí obzvlášť.
Pokud je máš legálně (7), tak je možné nainstalovat 10 a použít číslo ze sedmiček. Takže bych to asi udělal, ať to máš vyřešené i do budoucna. Nainstaluj si 64 bitové 10, Tvůj hw je na to stavěný.
A až to nainstaluješ a řádně odzkoušíš, tak pak teprve nainstaluj ten Mint.
Pokud bys potřeboval poradit s instalačkou 10, tak bychom to také dali nějak dohromady, doufám.

Jako takový začátek je možno vzít info o stažení a vytvoření média odsud:
https://www.spajk.cz/nainstalovat-windo ... ne-zdarma/
https://www.alza.cz/jak-nainstalovat-wi ... toChange=1
Pokud budeš instalovat oboje, existuje ještě jiná skvělá možnost.
1) Vezmi si velkou flash (alespoň 16GB)
2) Nainstaluj ve Win 7 (umí i Linux, ale tam jsem to nezkoušel) Ventoy https://www.ventoy.net/en/doc_start.html
Tahle kouzelná aplikace umí udělat speciální disk z Tvého Flash disku, kam je možno nakopírovat instalační image, ze kterých se dá spustit instalace (může jich být více) a pak vytvoří i druhou část, kterou můžeš používat jako flash disk (tam nakopíruješ například ovladače, programy apod.).
Pak se při spuštění z flashdisku objeví menu, kde si zvolíš, který systém z disku chceš nainstalovat. Zrovna jsem to teď použil u jednoho pc pro kamaráda. Ty stažené image se tam jen nakopírují ...
https://www.spajk.cz/nainstalovat-windo ... ne-zdarma/
https://www.alza.cz/jak-nainstalovat-wi ... toChange=1
Pokud budeš instalovat oboje, existuje ještě jiná skvělá možnost.
1) Vezmi si velkou flash (alespoň 16GB)
2) Nainstaluj ve Win 7 (umí i Linux, ale tam jsem to nezkoušel) Ventoy https://www.ventoy.net/en/doc_start.html
Tahle kouzelná aplikace umí udělat speciální disk z Tvého Flash disku, kam je možno nakopírovat instalační image, ze kterých se dá spustit instalace (může jich být více) a pak vytvoří i druhou část, kterou můžeš používat jako flash disk (tam nakopíruješ například ovladače, programy apod.).
Pak se při spuštění z flashdisku objeví menu, kde si zvolíš, který systém z disku chceš nainstalovat. Zrovna jsem to teď použil u jednoho pc pro kamaráda. Ty stažené image se tam jen nakopírují ...
Naposledy upravil(a) labeent dne 19 lis 2020, 13:21, celkem upraveno 1 x.

U instalace Win 10 https://cdn.alza.cz/Foto/ImgGalery/Imag ... lace-5.png dle tohoto obrázku zvolíš "Vlastní", vybereš disk, smažeš na něm vše, vytvoříš novou partition 60 - 100GB a do ní dáš instalovat Windows. Hlavně nepoužívej celý disk. Instalátor pak zahlásí, že musí vytvořit ještě nějaké partitions, to mu odsouhlasíš a spustí se instalace.
Zbytek prostoru na disku pak po instalaci použiješ na datový disk a na Linux ...
Jinak pokud tam máš jen ten 120 GB disk, tak Windows víc než 60 GB nedávej, pak Ti zbyde 60 GB pro Linux. 25 -30 GB pro jádro / a 30 GB pro data /Home. Zbytek na Swap.
Kdybys měl ještě jiný disk, tak bych ty oddíly zvětšil na 100 GB pro Widle, 30 GB jádro linuxu / , 40 GB pro Data /Home, pak Swap a pak bych si udělal jeden společný datový oddíl DATA pro Linux i Widle (ten musí být NTFS) a tam bych si ukládal hudbu, filmy, foto, tam bych nasměroval i stahování z obou systémů (Downloads), aby mi to zbytečně neplnilo systémové disky. Zároveň bych si tam pak mohl ukládat nějaké zálohy.
POZOR!!!
Jen, aby Ti to bylo jasné. Při těchto instalacích se kompletně formátuje disk v PC. Je tedy nutno si data jak z Linuxu, tak i z Windows ZAZÁLOHOVAT!!!! Jinak o všechna data, fotky, programy, videa apod. přijdeš.
Po nainstalování systémů pak zazálohovaná data do obou systémů obnovíš.
Samozřejmě ve Windows je nutné nově nainstalovat programy apod. To je ale zároveň výhodou, protože pak budeš mít aktuální verze. Jako první instaluj antivirový software a firewall, zbytek až poté. Pokud nevíš jaký, tak mohu doporučit z těch zdarma například Avast antivirus a Comodo firewall. Společně s CCleanerem zabezpečují Windows docela dobře.
Zbytek prostoru na disku pak po instalaci použiješ na datový disk a na Linux ...
Jinak pokud tam máš jen ten 120 GB disk, tak Windows víc než 60 GB nedávej, pak Ti zbyde 60 GB pro Linux. 25 -30 GB pro jádro / a 30 GB pro data /Home. Zbytek na Swap.
Kdybys měl ještě jiný disk, tak bych ty oddíly zvětšil na 100 GB pro Widle, 30 GB jádro linuxu / , 40 GB pro Data /Home, pak Swap a pak bych si udělal jeden společný datový oddíl DATA pro Linux i Widle (ten musí být NTFS) a tam bych si ukládal hudbu, filmy, foto, tam bych nasměroval i stahování z obou systémů (Downloads), aby mi to zbytečně neplnilo systémové disky. Zároveň bych si tam pak mohl ukládat nějaké zálohy.
POZOR!!!
Jen, aby Ti to bylo jasné. Při těchto instalacích se kompletně formátuje disk v PC. Je tedy nutno si data jak z Linuxu, tak i z Windows ZAZÁLOHOVAT!!!! Jinak o všechna data, fotky, programy, videa apod. přijdeš.
Po nainstalování systémů pak zazálohovaná data do obou systémů obnovíš.
Samozřejmě ve Windows je nutné nově nainstalovat programy apod. To je ale zároveň výhodou, protože pak budeš mít aktuální verze. Jako první instaluj antivirový software a firewall, zbytek až poté. Pokud nevíš jaký, tak mohu doporučit z těch zdarma například Avast antivirus a Comodo firewall. Společně s CCleanerem zabezpečují Windows docela dobře.

labeent jsi fakt super, ale začíná mít problém s tolika informacemi. Nějak se v tom začínám ztrácet. Nejsem žádný "PC" odborník, jsem jen uživatel, tak to vypadá, že to asi nebudu komplikovat a prostě tam jen nainstaluji ten Linux 20 a hotovo a snad to bude fungovat jak má. A nebo se obrátím na odborníka, abych něco nepokazil. Nerad bych tam něco zkazil a následně by to pak nefungovalo a já musel řešit nějaký problém, který bych neuměl vyřešit a zase bych musel tady někoho otravovat s pomocí.
Takže ještě jednou za všecko moc děkuji.
Salus
Takže ještě jednou za všecko moc děkuji.
Salus
Neboj se toho, je to ve skutečnosti jednoduché.
Základ je si vše zazálohovat.
Pak spustíš instalaci Windows.
Pak instalace Linuxu dle návodu.
Máš to tam obrázek po obrázku, neměl bys nic zkazit ...
Základ je si vše zazálohovat.
Pak spustíš instalaci Windows.
Pak instalace Linuxu dle návodu.
Máš to tam obrázek po obrázku, neměl bys nic zkazit ...