notebook pro Linux

Problémy s instalací nebo spouštěním systému Linux Mint
Zpráva
Autor
Livan
Poradce Mintu
Příspěvky: 236
Registrován: 16 kvě 2014, 21:15

Re: notebook pro Linux

#21 Příspěvek od Livan »

Ntb má zrejme ryzen a bežný Mint ryzeny nepodporuje, treba použiť linux s vyšším kernelom (5,6 a viac), než má LM. Teda MX Linux AHS alebo manjaro. Tie by si s Ryzenom mali poradiť

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 2188
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: notebook pro Linux

#22 Příspěvek od Ventero1 »

To je prave to, co jeste nevime - jakou ma ntb HW konfiguraci. Jak to budeme vedet, tak se od toho tez da odpichnout ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
alojz
Velkovezír Mintu
Příspěvky: 1086
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: notebook pro Linux

#23 Příspěvek od alojz »

...livan-vidis...
Snímka obrazovky 2022-01-13 14-28-06.png
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge
AMD Ryzen 3 3200U Raven Ridge

Uživatelský avatar
zeleno
Poradce Mintu
Příspěvky: 329
Registrován: 09 úno 2020, 09:04

Re: notebook pro Linux

#24 Příspěvek od zeleno »

Ventero1 píše: 13 led 2022, 13:40 To je prave to, co jeste nevime - jakou ma ntb HW konfiguraci. Jak to budeme vedet, tak se od toho tez da odpichnout ...
Linda dala štítok z notebooku download/file.php?id=4329&mode=view a teda má túto konfiguráciu https://www.czc.cz/acer-aspire-3-a315-2 ... 52/produkt

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 2188
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: notebook pro Linux

#25 Příspěvek od Ventero1 »

Alojz: Na mém stroji Zotac s tímto CPU funkční Xubuntu 18.04.5.

Zelene: Aha - OK - tak tohle je o rok novější APU, než u mě a Alojze, takže pořád by tam mělo jít něco na bázi 18.04.5 nebo 20.04. Otázka jsou spíše další periferie, jako touchpad, wifi apod.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juhele2014
Guru Mintu
Příspěvky: 2860
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: notebook pro Linux

#26 Příspěvek od juhele2014 »

Tak je to dycky. Pánové si tady vesele diskutujou, a Linda je v prachu ... :(

Uživatelský avatar
Ventero1
Guru Mintu
Příspěvky: 2188
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: notebook pro Linux

#27 Příspěvek od Ventero1 »

Neni - komunikujeme via SZ, at to tu neplevelime a sem prijde az vysledek.
I kdyz to tu plevelime aj tak :D
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Linda
Příspěvky: 38
Registrován: 11 úno 2019, 18:58

Re: notebook pro Linux

#28 Příspěvek od Linda »

Tak chlapi - jsem tady u Lindy (Ventero) a problém je, že Linux vůbec nedetekuje ten disk. S tím jsem se ještě nesetkal.
Zatím jsem dohledal jen přepnutí s RAID na AHCI, ale to v UEFI nejni.
Hledám dál, ale kdyby někdo věděl, jak docílit toho, aby byl disk detekován ...
Zatím zkouším Xubuntu 18.04.

Uživatelský avatar
zeleno
Poradce Mintu
Příspěvky: 329
Registrován: 09 úno 2020, 09:04

Re: notebook pro Linux

#29 Příspěvek od zeleno »

Aby linux detekoval SSD, treba v live pred spustením inštalácie zavrieť veko na uspanie počítača a opetovné prebudenie. Potom by mala inštalácia prebehnúť normálne. Ak by sa nezapísal grub, treba z live spustiť boot repair. Problém to ale nevyrieši, hoci grub aj s menu je v poriadku, windows nabehne, ale linux nie, nebude vidieť disk a treba šachy s vekom. Riešením je pridanie test_suspend=mem a suspend.pm_test_delay=2 do možností zavádzania jadra. Tieto možnosti testujú pozastavenie pamäte RAM a prebudia ju po 2 sekundách v čase zavádzania. Ide však o to, že väčšina produkčných jadier zvyčajne nemá zakompilované možnosti. Bude treba skompilovať vlastné jadro alebo "uspať a prebudiť", kým sa počítač pripojí k koreňovému adresáru/oddielu.
Jednému maníkovi pomohlo riešenie: Stiahol som si starý Windows 10 ISO z oficiálnej webovej stránky Windows. Verzia 1507, aby som bol presný.
Preinštaloval som Windows v režime AHCI. Po inštalácii systému Windows a po prvom spustení som okamžite prešiel na inštaláciu Linuxu (Manjaro Linux). Namiesto Dual Booting som nainštaloval Manjaro na celý pevný disk.
Skontroluj aj toto
Snímka obrazovky-5.png

Linda
Příspěvky: 38
Registrován: 11 úno 2019, 18:58

Re: notebook pro Linux

#30 Příspěvek od Linda »

To je nejčastější rada - přepnout RAID na AHCI, ale tento NTB touto volbou nedisponuje.

S tím víkem to může být zajímavý fígl - zkusím někdy jindy - zatím jsem se posunul tímto - vidí to disk a proběhla instalace:
1. V zaváděcí nabídce GRUB stiskněte tlačítko e a upravte parametr spouštění. Za konec "quiet splash" přidejte nvme_core.default_ps_max_latency_us=5500.
Ctrl-x pro spuštění, instalátor by měl tento disk detekovat v kroku rozdělení disku.
2. Po dokončení dokončete instalaci, stiskněte při zapnutí shift, abyste znovu vstoupili do GRUBu, přidejte stejný parametr jádra nvme_core.default_ps_max_latency_us=5500, Ctrl-x pro spuštění.
3. Uvidíte, že Ubuntu úspěšně naběhlo, upravte /etc/default/grub, přidejte opět parametr nvme_core.default_ps_max_latency_us=5500, spusťte sudo update-grub, aby při každém startu obsahoval tento parametr v grubu automaticky, další ruční editace není nutná.
Teď jdu bojovat s bootem nainstalovaného Linuxu.

Tak bohužel - instalace naběhla, ale po chvíli prostředí zamrzne - asi se disk zase odpojí - viz foto, které dodám za chvíli od sebe.
Asi to bude o tom nastavit to permanentně - ten parametr to dělá jen dočasně počítám.

Odpovědět