Co se slabým NTB

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2427
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Co se slabým NTB

#1 Příspěvek od Ventero1 »

Dostal se mi jako kompenzace do ruky HP 655 s AMD E1-1200, Radeon HD 7310 (passmark 380 a 174) s 2GB RAM. Zkusil jsem tam Xubu 18.04.5 a Xubu 14.04.5 - tak nějak to šlape, ale Firefox (verze implicitní) teda dost pomalý - seznam.cz se jakžtakž načetl, ale pokus s Youtube skončil naprostým zasekáním OS nejpozději několik vteřin po spuštění videa.
Otázka, jestli je příčina CPU, GPU nebo RAM - poslední zobrazená hodnota, před reisub, ve sledování úloh byla kolem 60%, ale to není směrodatné.

S W7 jakštakš ještě šlapal - překvapilo mě, že dříve jsem dával Xubu 14.04 tam, kde už W7 mi přišel pomalý a pomohlo a teď mám pocit spíše opaku.

A hlavní otázka - zda je vůbec šance takovýto strojek na ten YT, alespoň v malém rozlišení použít pod nějakým distrem - třeba když navýším RAM na 4GB.

A otázka nejdůležitější, zda má smysl do toho investovat?
Musel bych tu 2GB přikoupit, to je max 200,-, dále je nutná nová klávesnice, cca 400,- a starší SSD 120GB tak 300,- - to jsem v tom za 900,- a otázka je zda bych to prodal, alespoň za 1300,-. Obávám se, když na tom nepojede ani YT, zda by to někdo koupil. Možná nějaký automechanik na diagnostiku nebo někdo do dílny na plány, hudbu, film z disku a na faktury, ale nevim nevim ...

Nebo za kolik ho můžu tak prodat s tím, že tam nechám HDD 320GB a klávesnice prostě externí?

Aby mi to zaplatilo ty 2 dny práce, co jsem se s tím babral - byl hodně moc znečištěnej - to ste jentak neviděl nikdo takovej hegeš - každej kousek jsem musel čistit zvlášť - padlo na to přes deci isopropylu a půl balení ubrousků z Lidlu :roll: ...

Názory? Zkušenosti? Redhawk? - vítej opět doma :)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2427
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Co se slabým NTB

#2 Příspěvek od Ventero1 »

Ve 14.04.5 je FF verze myslím 52 nebo 53 a v 18.04.5 něco kolem 70 - takže jakoby ESR?
Zkoušel jsem to v Live - je možné, že v instalovaném OS by to přeci jen to video rozběhlo aspoň na minimum?

Ono totiž video na YT začíná reklamu, ta hrála tak 3 - 4 sekundy a pak to zamrzlo. Myš se hýbala, ale na nic to nereagovalo, popř. jsem neměl tolik trpělivosti - víc jak 2 min. jsem nečekal ..

Jako, že největší známý nenažranec Chrome snese víc, než SlimJet?

Co domácí server na sdílení souborů a třeba i stream filmů z lokálního úložiště - je to reálné - zvládl by to?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2427
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Co se slabým NTB

#3 Příspěvek od Ventero1 »

Koukal jsem, tak OpenElec jsem našel poslední 8.0.4 z 2017
https://linux.softpedia.com/get/System/ ... 8055.shtml
a pak jsem našel LibreElec - pokračující projekt nebo ?
https://libreelec.tv/downloads/generic/

Tady dost rozsáhlé shrnutí, ale bez praxe z toho člověk moc moudrý nebude ...
https://www.techolac.com/osmc-vs-libreelec/
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

menom
Příspěvky: 2455
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Co se slabým NTB

#4 Příspěvek od menom »

.

To sa mi nechce verit, ze by neprehral YT.
Mam stary hp s 2GB ram, teraz je tam MX 19.4 xfce.
Medzi FF a FF ESR nevidim rozdiel, v pouziti, treba do neho instalovat uBlock origin.
Najlahsie ide palemoon.
Niektore stranky strasne vyzeru procesor na 100% tam je dobre zakazat javaskript.
Pre YT vsak musi byt javaskript povoleny, budem to musiet znova vyskusat.
A swappines upravit je nutne.

.
.

menom
Příspěvky: 2455
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Co se slabým NTB

#5 Příspěvek od menom »

.

Na tejto stranke je vlozene video z YT a ide mi aj 720p na tom starom hp s 2GB ram
https://cz24.news/ako-dokazali-rusi-v-k ... -komplexy/
.
Snímka obrazovky_2022-01-15_03-13-30.png

.
Snímka obrazovky_2022-01-15_03-15-25.png

.
Snímka obrazovky_2022-01-15_03-21-09.png


.
.

menom
Příspěvky: 2455
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Co se slabým NTB

#6 Příspěvek od menom »

.

Po aktualizacii najlepsie ide Palemoon 29.4.3:
.
palemoon-29.4.3.png

.
Firefox ESR 91.5.0esr na pocit najhorsie z tychto troch:
FF-ESR-91.5.0esr.png

.
Firefox 96.0 asi rovnako ako predchadzajuca verzia 95.0.2:
FF-96.0.png


.
.

Uživatelský avatar
alojz
Příspěvky: 1221
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Co se slabým NTB

#7 Příspěvek od alojz »

...jednoduchy odpoved na otazku...RECYKLOVAT...potom bude novy komp...
551e87d4c2443.jpg
AMD Ryzen 5 5500U Lucienne
AMD Ryzen 5 2400G Raven Ridge

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Co se slabým NTB

#8 Příspěvek od juhele2014 »

Tak trochu souzním s alojzem, bo časem se notebuk rozhodně zrychlovat nebude ... :) Spíš naopak. Pokud bych měl tendence to "rozchodit", čistě jednoúčelově, web + youtube, asi bych rezignoval na distra založené na debianu, ale něco fest odlehčeného. Puppy, a pod. Tip: https://www.techradar.com/news/best-lig ... nux-distro Žel, u strýho NTB je zvýšené riziko poruchy hardware, a vůbec, je s tím dost práce ... Hřeje se to furt a větráček furt sviští, když koukáš na video ... Dal bych to do tomboly hasičům, co s tím jinýho ... ;)

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2427
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Co se slabým NTB

#9 Příspěvek od Ventero1 »

Napadlo mě, jestli to není thermal throttling (jestli jsem tam nedal málo pasty nebo jestli tam původně nebyl termopad), tak jsem najel Live Xubu 14.04.5 - instaloval via apt FF 66 (poslední v repu) a Psensor.
Světe div se - Youtube s Adel (první video namátkového kliku) se rouzjel na 480p - včera se to seklo už při reklamě. Možná je rozdíl, když je FF instalován v RAM a když jede z té flashky - i když po spuštění by se měl též načíst do RAM.
No CPU trvale na 90-100%, teploty však nepřesáhly 58°C.
Je možné, že by čidlo bylo někde po cestě chlazení a nikoliv hned v CPU nebo hned u něj nebo, kde vlastně je a tím by měřilo teplotu nižší při špatném odvodu? Ale to by bylo hodně horké místo na PCB hned pod APU a to rozhodně nebylo ... Asi to možné není, že?

A co ta možnost toho serveru na sdílení souborů via internet - je to reálné využití? Má tu s tím někdo zkušenost a poradil by mi s tím kdyžtak?

Ta úprava swappines - na kolik a jak?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

menom
Příspěvky: 2455
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Co se slabým NTB

#10 Příspěvek od menom »

.
Ta úprava swappines - na kolik a jak?

Ako pisal horstfuchs :
viewtopic.php?p=35406&hilit=swappines#p35406

.
.

Zamčeno