Gqrx -z dvbt flešky širokopásmový přijímač 25-1150Mhz

Zkušenosti, tipy a zlepšováky, které jsou příliš malé pro článek na webu.
Nehledejte zde odpovědi na obecné dotazy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Gqrx -z dvbt flešky širokopásmový přijímač 25-1150Mhz

#201 Příspěvek od juhele2014 »

CB hotspotovým nadšencům https://www.cbhotspot.cz/o-nas nelze upřít vervu, s jakou se pustili do řešení komunikačního oříšku na občanském pásmu, a sice - jak se dovolat z Aše až do Ostravy základním výkonem, tj. 4W. Napřímo to nejde, hotspoty to umožní.
pic2.jpg
Celý projekt si financují sami, na webu se dozvíte zákl. info. Je to založené na dobrovolnosti, komunikace je pro uživatele zdarma, žádný SIM karty, nic. Jen vhodná anténa a CB vysílačka. CB bylo na ústupu, největší rozmach byl patrný na začátku 90. let. S nástupem mobilů a internetu (skype) zájem postupně opadal. Hotspoty ale pásmo CB opět trochu oživily. Ale - stane se, že se něco splaší, vymkne z kontroly, zkrátka - něco se podělá, a pak to vypadá v éteru takto:
chyba.jpg
Nevím tedy jak kdo, ale v dobré kvalitě zde slyším hotspot Ďáblice, tj. 26635 MHz. Ale - zapnuté SDR ukázalo další parazitní příjem, který tedy "coural", to je ta divná čára kolem 28,023 MHz, je to poměrně silné, zesílení, resp. zeslabení, bo nemám laděnou ant. na CB, ale pouze dipol 1.5m, je 0dB, a přesto beru hotspot v amatérském pásmu naprosto srozumitelně, s trochou šumu. Křížová modulace to není, to je vidět. To kdyby slyšel Kratoška, že mu síbíčkáři lezou do pásma, to by ho asi ranila mrtvice. Takže nebuďte překvapení, že uslyšíte CB i v amatérském pásmu, je to sice fopa, ale vcelku věřím tomu, že si toho některá zodpovědná figura všimne a signál z CW segmentu zmizí. Myslete pánové na Martinovo zdraví ... ;)

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Gqrx -z dvbt flešky širokopásmový přijímač 25-1150Mhz

#202 Příspěvek od juhele2014 »

Dobré příjmové podmínky na horních pásmech KV trvají, dnes to na 10m na FT8 vypadalo nějak takto:
ft8-17-3-2022.jpg
Opět škála stanic od východu na západ. Jestli na to má vliv i velká koncentrace prachu a aerosolu v ovzduší, to přesně nevím, ale možný to je. Satelitní snímky (Eumetsat) https://eumetview.eumetsat.int/static-i ... RALEUROPE/ ukazují intenzitu nad naším územím. Co která barvička znamená, už není bohužel k dispozici. Ale neva. SDR poslouchá od cca 24,9 MHz, a pokud pozorně koukáte na CB pásmo, jsou vidět i ruský radary, nebo rušičky, což by měly být pulzující signály na jednom fleku, stále se opakující. Zaslechl jsem včera hovor CB hotspotových nadšenců, že jim pásmo ruší nějaká zářivka :) Ano, od Aše po Ostravu, je ale ku.evsky silná. Radary mění FRQ, je to každý den trochu jinde. Mimo jiné, mohlo by to být i tohle divný cvrdlikání: https://uloz.to/file/EmnD4L522UuM/vokos ... -35-17-mkv Jelikož nad Polskem AWACS prokazatelně lítá, nebo lítal, a tady https://www.armadninoviny.cz/ruske-syst ... oje-1.html píšou:

1L269 'Krasucha-2' je určen k rušení radarové techniky letadel protivníka, především amerického E-3 AWACS. Krasucha-2 navazuje na konstrukční linii Pelena a Pelena-1 z 80. let minulého století. Podle ruské společnosti KRET Krasucha-2 ruší radar letadla AWACS až na vzdálenost několik stovek kilometrů. Vývoj Krasucha-2 začal v roce 1996 a skončil v roce 2011.

Obrázek , tak je klidně možný, že se signály dostanou až na naše území, není to právě slabé, spíš naopak. Ale jestli to tady čte nějaký odborník, což tedy pochybuju, tak bych uvítal upřesnění, přeci jen, už jsem z vojny nějaký pátek doma a za nás se ještě válčilo palcátama ... ;)

juhele2014
Příspěvky: 2940
Registrován: 19 kvě 2014, 17:47

Re: Gqrx -z dvbt flešky širokopásmový přijímač 25-1150Mhz

#203 Příspěvek od juhele2014 »

Třetí harmonická od základního kmitočtu 26,635 MHz je 79,905 MHz. Právě tady jsem překvapivě zaslechl CB hotspotový nadšence, vypadalo to nějak takto : https://uloz.to/file/KKF0itF4zsGV/tretiharmonika-mkv Každej trancívr (vysílačka) má potlačení na harmonických kmitočtech několik desítek dB. Pakliže má CB pouze 4W výkonu, a naše antény na sebe nevidí, tak o nějakým 3. harm. kmitočtu nemám ani páru. Ale přesto jsem z nodu Ďáblice relaci v šumu pobral. :) Zázrak. Ale ty se nedějí. Může to mít několik příčin: abnormální citlivost SDR bázmeku spolu s dvěma filtry od Terozu, a "zázračná" anténa na balkoně. Jestli je dipol 1,5m zázrak, to si teda nemyslím. Mapa hotspotů je tady https://sedimuradia.cz/mapa/ , mám to k nodu několik km. Leda že by se v Ďáblicích trochu "zatopilo", to by pak bylo jiný kafe. Ale to bych předjímal, jak často hovoří politici. Co se tam děje, to ví jen VO, nebo-li vedoucí operátor :) Každopádně - kdo věříte svojí aparatůře a máte anténu na střeše či balkonu, můžete otestovat hotspot (y), na harmonické kmitočty. Zákl. kmitočet x2, nebo x3, nic to není. Nedělám si iluze, že by se něco změnilo, ale je to sranda, jak je vidět na GQRX ve vodopádu, jak se cvičí s vf výkonem. Hotspotů beru ceklem 5 na různých kmitočtech, 3 slušně, dva slabě. Sem zvědavej, kolik jich zase za rok přibude ... ;)
hotspoty.jpg

Zamčeno