Boot svazek plný při prvním dnu používání Vyřešeno

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
lurkingoo
Příspěvky: 2
Registrován: 05 srp 2022, 15:45

Boot svazek plný při prvním dnu používání

#1 Příspěvek od lurkingoo »

Zdravím,

dnes je první den co jsem nainstaloval LM Cinnamon 21 vedle čerstvé instalace Windows 10 na notebooku Thinkpad T440p, první systémové aktualizace se ale nedokončily, dostal jsem error s nastavením balíku linux-firmware. V tu dobu jsem problém ještě nechal být, chtěl jsem vědět jestli se chyby vyskytnou i jinde.

Přes synaptic jsem poté zkusil nainstalovat mscorefonts, který se taktéž nedokončil, nyní mi ale vyskočilo že /boot je plný(z 250 mb co jsem přiřadil při instalaci mi zbylo volných asi jen 10 mb, na disku mám volných ještě 35 gb které jsem přidělil z 500 gb HDD úložiště)

Problém jsem si problém zkusil vyhledat ale našel jsem jediné diskuze o tom jak vyřešit /boot plný starých verzí kernelu, což u mě si myslím že to tak není, ve složce mám pouze nejnovější 5.15.0-41 a 5.15.0-43.

Po chvilce jsem zjistil že nemůžu nainstalovat, ani smazat JAKÝKOLIV software. Například, pokud se snažím odinstalovat Hexchat, jelikož bych ho nevyužil, jen jsem zase dostal error že akci nebylo možné dokončit, jelikož nemám místo.(na konec příspěvku přikládám celý výpis z terminálu)


Pokud bude potřeba k řešení poskytnu další informace o zařízení.
Předem děkuji za pomoc, s linuxem mám nulové zkušenosti a tak jsem se obrátil sem, jedině mě napadá kompletně přeinstalovat systém.

Pastebin: https://pastebin.com/0cL0qsZQ

Uživatelský avatar
labeent
Příspěvky: 756
Registrován: 14 lis 2012, 22:57

Re: Boot svazek plný při prvním dnu používání

#2 Příspěvek od labeent »

No, pokud jsi přidělil jen 250MB , tak je chyba tam.
Hlavně by bylo dobré napsat, jak jsi přesně rozdělil disk. A proč jsi dělal samostatný /boot? Důležité je také jak velké je jádro / a jak velký je /Home.
Ideální velikosti se stále mění, nové systémy jsou náročnější, ale já nastavuji, pokud nejsem limitován místem, 40-50GB na / a 50-60 GB na /Home. Windows už dnes taky neinstalujete na 5GB disk.
Obrázek

Uživatelský avatar
Ventero1
Příspěvky: 2756
Registrován: 31 říj 2016, 14:17
Bydliště: Sokolov, Olomouc

Re: Boot svazek plný při prvním dnu používání

#3 Příspěvek od Ventero1 »

To je opravdu malo 250MB - kde jsi vzal, ze to bude stacit?
A spravne - proc samostatny /boot
Nezbyde, nez (v pripade potreby) zalohovat /home a udelat novou instalaci s rozumnym rozvrzenim.
Jsou i metody s rosadama se svazky a nastavenim fstab apod., ale to nema vubec smysl, dle popisu situace - reinstal je efektivnejsi.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

lurkingoo
Příspěvky: 2
Registrován: 05 srp 2022, 15:45

Re: Boot svazek plný při prvním dnu používání

#4 Příspěvek od lurkingoo »

Dobře děkuji,
dnes už mám flash připravený na přeinstalování LM, pokud jsem se dočetl správně ze zahraničního LM fóra tak jen stačí spustit instalaci a v nastavení ,,něco jiného'' zformátuju nebo přetvořím předchozí svazky?

/ má 20GB, včera jsem ještě vyhradil 30GB volného místa z disku, takže pokud by to nestačilo tak bych svazek vytvořil nový, starý smazal.

swapu jsem podle podle video návodu, stejně jako jsem postupoval při celé instalaci, dal 8GB což se rovná mojí ram paměti, což mi bylo řečeno že tam mám udělat. V tipech a návodech na instalaci jsem se ale dozvěděl že je dobré mít o polovinu z ram paměti víc, takže celkem má swap mít 12GB?

/home původně dostal všechen zbytek, takže měl 40GB.

No a co se týká toho /bootu, i v komentářích pod videem bylo uvedeno že je zvláštní vytvářet 4 svazky když ve většině návodů se vytváří 3, nikde jsem to tady ale nečetl že by se vytvářel vlastní boot svazek, přikloním se tedy jen k těm 3 základním rozdělením.

Dám sem ještě odkaz na video se kterým jsem postupoval, jen kromě problému s /boot se mi celá instalace zdá v pořádku, všechno fungovalo už při live bootu, jen se mi nezobrazovalo grub menu což ale problém nebyl, stačí F12 a můžu si vybrat systém.
https://www.youtube.com/watch?v=JeDyhTDJ7J0&t=938s

Uživatelský avatar
alojz
Příspěvky: 1382
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Boot svazek plný při prvním dnu používání

#5 Příspěvek od alojz »

...keby si postupoval-instalovat vedla win-tak nemas problemy...... :roll: :roll: :roll:
...a pri instalacii kuknut,kde sa instaluje zavadzac... :oops: :oops: :oops:
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual

Zamčeno