To musí ísť na ňom. Asi potrebuje vychytať Mint ešte nejaké muchy alebo čo, lebo Mint 20.3 mi ide a aj iné distrá mne šli. Ubuntu 22.04 LTS - tam my nejde pripojenie cez kábel. Čiže Ethernet, ale inak ide. Debian 11 - ide a podobne. Možno tak o mesiac pôjde Mint 21. Možno aj skôr
Linux Mint 20.3-upgrade na Linux Mint 21
Re: Linux Mint 20.3-upgrade na Linux Mint 21
To musí ísť na ňom. Asi potrebuje vychytať Mint ešte nejaké muchy alebo čo, lebo Mint 20.3 mi ide a aj iné distrá mne šli. Ubuntu 22.04 LTS - tam my nejde pripojenie cez kábel. Čiže Ethernet, ale inak ide. Debian 11 - ide a podobne. Možno tak o mesiac pôjde Mint 21. Možno aj skôr
No já mám evidentně problém se zaváděčem systému.
Když naBootuji z live distribuce, tak jde vidět, že nová verze je nainstalována.
Při pokusu o přeinstalaci se mi to i nabídne jestli chci tuto stejnou verzi nainstalovat vedle.
Jinak kdo by nevěděl, tak VU+UNO 4K SE, je linuxový set-top-box, který běží na Enigma 2.
Jinak propojení mezi dvěma PC LAN kabelem s různými OS. Byl taky oříšek.
Na jednom notebooku Linux mint 20.3 Mate a na druhém Windows 10 Home. Při správném nastavení IP adres, Firewallu, smb.conf a hlavně práv pro uživatele, skupiny, adresáře a pro podadresáře, soubory a programy. Se sdílení podařilo.
S Wi-Fi, byl zpočátku taky problém.
Musel jsem si stáhnout nějaký atypický ovladač, po té se wi-fi rozjela.
Linuxmint mi vnucoval nějaký originální, který byl na dvě věci.
Jinak kdo by nevěděl, tak VU+UNO 4K SE, je linuxový set-top-box, který běží na Enigma 2.
Jinak propojení mezi dvěma PC LAN kabelem s různými OS. Byl taky oříšek.
To nejspíše nebude problém se zavaděčem - problém bude spíše nové jádro, které už nemá modul ovladače pro něco v tak starém stroji nebo něco kolem toho - prostě kompatibilita se starým HW. Jak jsem psal - to vůbec není vhodný okruh distribucí a verzí na tento stroj.
Pokud je VU+ set-top-box s vlastním OS, tak co to má společného s tím notebookem?
Pokud je VU+ set-top-box s vlastním OS, tak co to má společného s tím notebookem?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
ja som pozrel iný príspevok a zle som to sem napísal...
,,,iný notebook som pozrel.Ešte že som pozrel že Ventero napísal,že to je starý PC. Lebo on keď napíše že starý tak to je starý. A Alojz tiež písal,že starý..Asi to robí to teplo, alebo tá kočka čo som včera videl
,moja chyba. Zle som to napísal....Sorry..PC bude staré...
.na prepojenie medzi pocitacmi je program v minte,ten isty program som doinstaloval do ubuntu,potom som nastavoval firewall,a islo to...ale v jednom stroji som firewall musel vypnut,aby sa spojili...atakdalej,niekde som to pisal...v minulosti...
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
RADEON RX 6400 dual
Ako že, čierna mačka prešla cez noťasa - to je smola, hovorí sa 
Išla sa zohriať, možno ..
Išla sa zohriať, možno ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
no jo,jo tak je...
,keď mu nejde PC tak fakt asi nový kúpiť. Ale ja po mojich skúsenostiach už do notebooku nepôjdem. Nahovoria ťa v obchodoch na hocičo. Už viem čo to je integovaná grafická karta, dve grafické karty... čisté šmejdy.... 
.
A tak to aj vypada, naco je tam oddil /dev/sda2
Ten je pre instalaciu v UEFI mode.
Pre instalaciu v Legacy na disk s tabulkou (dos, msdos) a zavadzacom v MBR je nutne vytvorit a spustit usb flashku v tom Legacy (CSM)
Nie v UEFI, to vytvorilo ten oddil sda2 EFI.
Sam pises, ze vies, ze disk potrebuje MBR, co vsak musi mat aj tabulku rozdelenia (dos, msdos), napriek tomu mas tabulku GPT:
Dalsia vec je, preco je pouzity suborovy system zfs ?
Akoze robme veci zlozitejsie ? Pre Linux Mint 20.x bol nedavno zfs len experimentana zalezitost:
.
Na tvojom mieste by som spustil instalacku ako Live system a cez program GParted dal vytvorit novu tabulku rozdelenia disku msdos alebo dos byva oznacena v tom programe.
Tym sa vymaze vsetko na disku, predtym treba zalohovat, ak tam je nieco o co nechces prist.
No a potom vytvorit oddil(y) podla zelania, ukoncit GParted a instalovat .....
.
Robius píše:Popravde jsem tech instalaci provedl nekolik s ruznymi nastavenimi.
A tak to aj vypada, naco je tam oddil /dev/sda2
Kód: Vybrat vše
2:2097kB:540MB:538MB:fat32:EFI System Partition:boot, esp;Ten je pre instalaciu v UEFI mode.
Robius píše:Jen bych chtel jeste podotknout, ze muj SSD musi byt MBR, jako GTP by ho notebook nevidel
Pre instalaciu v Legacy na disk s tabulkou (dos, msdos) a zavadzacom v MBR je nutne vytvorit a spustit usb flashku v tom Legacy (CSM)
Nie v UEFI, to vytvorilo ten oddil sda2 EFI.
Sam pises, ze vies, ze disk potrebuje MBR, co vsak musi mat aj tabulku rozdelenia (dos, msdos), napriek tomu mas tabulku GPT:
Kód: Vybrat vše
parted -lm (filtered): _________________________________________________________
sda:120GB:scsi:512:512:gpt:ATA Samsung SSD 850:;Dalsia vec je, preco je pouzity suborovy system zfs ?
Akoze robme veci zlozitejsie ? Pre Linux Mint 20.x bol nedavno zfs len experimentana zalezitost:
.
Na tvojom mieste by som spustil instalacku ako Live system a cez program GParted dal vytvorit novu tabulku rozdelenia disku msdos alebo dos byva oznacena v tom programe.
Tym sa vymaze vsetko na disku, predtym treba zalohovat, ak tam je nieco o co nechces prist.
No a potom vytvorit oddil(y) podla zelania, ukoncit GParted a instalovat .....
.
.
najčistejšia možnosť keď je v PC len jedna distribúcia OS. Len Linux a nič viac
Pepestar:To je ale tvrdenie podmienene urovnou znalosti. Takze si dovolim nesuhlasit.