mint 21 nespavost
Re: mint 21 nespavost
je to dost jiným, mnohem míň voleb. Jediný, kdy PC někdy usne, je nastavit uspání do RAM. Tam mi ale vadí poměrně dlouhá doba po probuzení, než je k dipozici síť a pod (dlouhou dobou myslím cca 5s...) A i tak, když třeba zapomenu na pozadí puštěný radio přes firefox, tak to neusne ani do paměti, systém to vyhodnocuje jako stále běžící přehrávání média. Nebude nějaká finta ještě v biosu? nějký ty S3 a podobný úrovně power managementu, co se kdysi řešily?
Tak to jsem myslel, že máš už prozkoumáno. To je určitě relevantní. A to je PC nebo NTB?
Osobně jsem měl problém s vypínáním monitoru, jen právě, když ještě byl v Xubu lightlocker - pak ho vyřadili. No a se spánkem jsem měl problémy snad pokaždé - mimo asi 2 nebo 3 PC se mi nikdy z Linuxu nechtěly probudit. Uspat se uspaly, ale pak nenaběhly. Takže jsem tohle vzdal a nakonec zjistil, že je lepší pro mne i pro systém (zpomalování a nefunkční wifi či audio po probuzení jsou poměrně často řešené věci) a naučil jsem se ukládat, zavírat a vypínat.
Zhasínaní monitoru mám ale pořád zapsáno, jako důležité, přestože u dnešních led-lcd to vlastně také akutné a zlé nie.
Osobně jsem měl problém s vypínáním monitoru, jen právě, když ještě byl v Xubu lightlocker - pak ho vyřadili. No a se spánkem jsem měl problémy snad pokaždé - mimo asi 2 nebo 3 PC se mi nikdy z Linuxu nechtěly probudit. Uspat se uspaly, ale pak nenaběhly. Takže jsem tohle vzdal a nakonec zjistil, že je lepší pro mne i pro systém (zpomalování a nefunkční wifi či audio po probuzení jsou poměrně často řešené věci) a naučil jsem se ukládat, zavírat a vypínat.
Zhasínaní monitoru mám ale pořád zapsáno, jako důležité, přestože u dnešních led-lcd to vlastně také akutné a zlé nie.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
.
Cinnamon je odvodeny od Gnome, tam mozno instalovat dconf-editor ukaze volby co nie su viditelne. Tam skusit
menit nastavenia o power management.
Cakat 5 sekund je nic, niekedy mi nefunguje pripojenie k sieti cez modem, a je potreba ho restartnut a trva to priblizne 10 az 13 sekund po zadani prikazu
do terminalu kym sa objavi v Network Manager.
Toto je len moj subjektivny nazor.
.
kodl píše:je to dost jiným, mnohem míň voleb.
Cinnamon je odvodeny od Gnome, tam mozno instalovat dconf-editor ukaze volby co nie su viditelne. Tam skusit
menit nastavenia o power management.
kodl píše:Tam mi ale vadí poměrně dlouhá doba po probuzení, než je k dipozici síť a pod (dlouhou dobou myslím cca 5s...)
Cakat 5 sekund je nic, niekedy mi nefunguje pripojenie k sieti cez modem, a je potreba ho restartnut a trva to priblizne 10 az 13 sekund po zadani prikazu
do terminalu kym sa objavi v Network Manager.
Kód: Vybrat vše
sudo systemctl restart ModemManager
Toto je len moj subjektivny nazor.
.
Ze zoufalství jsem nastavil uspávání do paměti. To nějak funguje, ale občas se stane, že k uspání nedojde. Mám podezření na nějakou aplikaci na pozadí, která je aktivní a tím pádem nedojde k uspání. Ale jak zjistit co to dělá?
V Mint 21 je skutečně problém s upsáním do paměti. Mám spíše problém PC ze spánku probudit, často se probere tak, že přes monitor jsou jen čáry a musím to restartovat tvrdě, tedy vypnout šťávu a vše od počátku. Fujitsu Siemens Scaleo P.
.
Aka je to verzia Linux Mint s akym prostredim, graficka karta a ovladace ?
Mozno skusit menit nastavenia pre Setric obrazovky a Spravu napajania.
.
Aka je to verzia Linux Mint s akym prostredim, graficka karta a ovladace ?
Mozno skusit menit nastavenia pre Setric obrazovky a Spravu napajania.
.
.
Skusil som Live system z USB LM 21.1 cinnamon, graficka karta nvidia, ovladac zakladny nouveau, uspanie, prebudenie asi po 3 hodinach - cierna obrazovka (black screen) klavesnica nereagovala dokonca ani sysrq system fn+Alt+sysrq+B , ani fn+Alt+sysrq+O. Len natvrdo vypnut tlacidlom napajania.
Na tom istom hardveri som minuly tyzden nainstaloval LM 21.1 xfce + vsetky aktualizacie + ovladac nvidia v: 525.85.05 (doporuceny).
Po niekolkych restartoch a beznych upravach uspanie, prebudenie - cierna obrazovka (black screen) klavesnica nereagovala dokonca ani sysrq system fn+Alt+sysrq+B , ani fn+Alt+sysrq+O. Len natvrdo vypnut tlacidlom napajania.
To iste sa stalo.
Potom som menil nastavenia Light-Locker tak ako na obrazku:
Nastavenia Spravcu napajania (power manager) takto:
Dalsie obrazky nizsie.
Skusil som Live system z USB LM 21.1 cinnamon, graficka karta nvidia, ovladac zakladny nouveau, uspanie, prebudenie asi po 3 hodinach - cierna obrazovka (black screen) klavesnica nereagovala dokonca ani sysrq system fn+Alt+sysrq+B , ani fn+Alt+sysrq+O. Len natvrdo vypnut tlacidlom napajania.
Na tom istom hardveri som minuly tyzden nainstaloval LM 21.1 xfce + vsetky aktualizacie + ovladac nvidia v: 525.85.05 (doporuceny).
Po niekolkych restartoch a beznych upravach uspanie, prebudenie - cierna obrazovka (black screen) klavesnica nereagovala dokonca ani sysrq system fn+Alt+sysrq+B , ani fn+Alt+sysrq+O. Len natvrdo vypnut tlacidlom napajania.
To iste sa stalo.
Potom som menil nastavenia Light-Locker tak ako na obrazku:
Nastavenia Spravcu napajania (power manager) takto:
Dalsie obrazky nizsie.
Naposledy upravil(a) menom dne 11 bře 2023, 11:20, celkem upraveno 1 x.
.
Dalsie karty nastavenia Spravca napajania (power manager) LM 21.1 xfce:
.
Po tychto nastaveniach sa to uspava a prebudza vporiadku aj po cca 8 hodinach spanku.
Obrazovka sa vypne po 5 minut necinnosti, ziadny setric.

Dalsie karty nastavenia Spravca napajania (power manager) LM 21.1 xfce:
.
Po tychto nastaveniach sa to uspava a prebudza vporiadku aj po cca 8 hodinach spanku.
Obrazovka sa vypne po 5 minut necinnosti, ziadny setric.

LightLocker byl vždycky problematickej a je to kravina k ničemu - oni v Xubuntu moc dobře vědí, proč se toho už před mnoha lety zbavili. Nevím, proč v Mintu ještě dnes straší. On totiž, podle mě, si moc nerozumí se systemd a také, co rozvinuli ten interní powermanager, tak se spolu třískají.
Nejlepší je LL odinstalovat a pak si myslím, že v xfce to bude fungovat dobře, což podkládá i Tvá ukázka, že po vybabrané konfogurační kombinaci to nakonec fachá.
U Cinnamon těch problému vždy bylo více a moc se to nemění. I když už to možná trochu lepší je.
Nejlepší je LL odinstalovat a pak si myslím, že v xfce to bude fungovat dobře, což podkládá i Tvá ukázka, že po vybabrané konfogurační kombinaci to nakonec fachá.
U Cinnamon těch problému vždy bylo více a moc se to nemění. I když už to možná trochu lepší je.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
.
U MX Linux 19.x, 20.x tieto problemy robil xfce4-screensaver, tak nakoniec ho uplne vyhodili, Light Locker, ked robil problemy, nechcel uplne vypnut obrazovku, tiez som ho odinstalovaval a nahradil.
Podobne na LM 20 som musel odinstalovat, teraz LM 21 nasiel kombinaciu nastaveni.
Chce to skusat rozne moznosti a tak je to zdlhavy postup.
Hlavne, ked to funguje zapisat si , odfotit ako je to nastavene.
.
U MX Linux 19.x, 20.x tieto problemy robil xfce4-screensaver, tak nakoniec ho uplne vyhodili, Light Locker, ked robil problemy, nechcel uplne vypnut obrazovku, tiez som ho odinstalovaval a nahradil.
Podobne na LM 20 som musel odinstalovat, teraz LM 21 nasiel kombinaciu nastaveni.
Chce to skusat rozne moznosti a tak je to zdlhavy postup.
Hlavne, ked to funguje zapisat si , odfotit ako je to nastavene.
.