Jak přeinstalovat LinuxMint na novou verzi ze zachováním nastavení starého

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Ales_Ulrych
Příspěvky: 7
Registrován: 17 pro 2014, 07:37

Jak přeinstalovat LinuxMint na novou verzi ze zachováním nastavení starého

#1 Příspěvek od Ales_Ulrych »

Zdravím,

rád bych se zeptal, jakým způsobem zálohovat stávající Linux Mint 20.3, který mi sice funguje, ale jsou na něm nějakým způsobem poškození repozitáře a nedokážu ho žádným způsobem donutit na upgrade. Jsou na něm nějakým způsobem poškozené repozitáře. Pokud deaktivuju dodatečné repozitáře, nejde odinstalovat aplikace, ani je ponížit na původní verze s LinuxMInt 19.3. Vždy skončím na chybě závislostí.

Tak mě napadlo, že až vyjde LinuxMint 21.3, tak bych si ho nainstaloval od nuly.
Problém je, že ve stávajícím mám nakonfigurované automatické připojení disků ze sítě (synology), vč. iscsi disku z Synology, který mám jako výchozí disk pro dokumenty. Toto se mi vše automaticky nastartuje při spouštění systému a už nemusím nic řešit.

No a právě aby to takto fungovalo, jsem před několika lety mohutně hledal všude na fórech, jak to nastavit a dost dlouho mi trvalo, než jsem to zprovoznil do funkčního a vyhovujícího stavu. Bohužel nyní už nevím, které konfigurační soubory jsem editoval, upravoval atd. A nerad bych to vše dělal znovu. Kdo ví, zda vůbec ty stránky a fóra, kde jsem čerpal, ještě existují. :(
Mám takový dojem, že Linux má všechny konfigurační soubory někde hezky pohromadě.
Proto sem vznáším dotaz, kde se ty konfigurační soubory nachází, zda je možné si nainstalovat čistý systém a pak tam jen dokopírovat ty upravené soubory. Případně, zda máte nějaký jiný nápad, jak to udělat.

Díky moc všem za pomoc.

Aleš

alfisko
Příspěvky: 333
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Jak přeinstalovat LinuxMint na novou verzi ze zachováním nastavení starého

#2 Příspěvek od alfisko »

Nastavenie pre usera sa zachovas ak mas /home na samostatnej particii a pri instalacii ju neformatujes a ponechas povodny nazov usera. Ostane nastavenia su vo velkej miere v /etc. Ked nieco naklikas tak sa to zapise do nejakeho konfiguraku. Pre buducnost je dobre urobit si nejaky textovy subor a tam si pisat nejake tie postupy alebo odkazy. To co je nad userom (pripajanie diskov) cistou instalaciou zmizne.

Uživatelský avatar
alojz
Příspěvky: 1395
Registrován: 14 pro 2016, 21:04

Re: Jak přeinstalovat LinuxMint na novou verzi ze zachováním nastavení starého

#3 Příspěvek od alojz »

...alebo zazálohovat user,a obnovit v novom systéme...asitak... :roll: :roll: :roll:
https://linuxos.sk/spravy/detail/zaloho ... gramu-tim/
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual

menom
Příspěvky: 2780
Registrován: 12 pro 2012, 15:10

Re: Jak přeinstalovat LinuxMint na novou verzi ze zachováním nastavení starého

#4 Příspěvek od menom »

Ales_Ulrych píše: 18 dub 2023, 10:55 Zdravím, rád bych se zeptal, jakým způsobem zálohovat stávající Linux Mint 20.3, který mi sice funguje, ale jsou na něm nějakým způsobem poškození repozitáře a nedokážu ho žádným způsobem donutit na upgrade. Jsou na něm nějakým způsobem poškozené repozitáře. Pokud deaktivuju dodatečné repozitáře, nejde odinstalovat aplikace, ani je ponížit na původní verze s LinuxMInt 19.3. Vždy skončím na chybě závislostí.
Mozno zalozit nove tema napriklad "Poškozené repozitáře" a tam to mozeme vyriesit. Potom ked to bude fungovat, sa da pouzit program Timeshift,
urobit zalohu funkcneho systemu.

LinuxMInt 19.3 uz konci a pouziva zakladnu bazu Ubuntu Bionic. Preto v Linux Mint 20.3 nemozu byt verzie pre LM 19.3, ktory pouziva zakladnu bazu Ubuntu Focal.

Ak to chces riesit, treba dat tie hlasky co pise o "poškozené repozitáře". Najlepsie kopirovat z terminalu do novej temy.

.
.

alfisko
Příspěvky: 333
Registrován: 28 črc 2018, 08:48

Re: Jak přeinstalovat LinuxMint na novou verzi ze zachováním nastavení starého

#5 Příspěvek od alfisko »

Oprava repozitov

Kód: Vybrat vše

sudo apt-get clean
sudo apt-get autoremove

Zamčeno