Druhý HDD jako home

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zpráva
Autor
Leoš

Druhý HDD jako home

#1 Příspěvek od Leoš »

Zdravím všechny. Prosím o radu. Byť jsem hledal, tak jsem nenašel polopatický návod. Mám volný HDD který bych chtěl využít pro dokumenty, obrázky aj. Vím že se to dá nějak přiřadit k home. Bohužel se mi nepodařilo najít jak. Když jsem našel nějaký článek o tomto problému , tak jsem se zpravidla dozvěděl že přiřadit HDD jako home nebo nastavit přesměrování, ale už jsem nedogůglil jak to udělat. V GParted jsem našel nastavit příznaky, ale /home tam není. Jsem jen uživatel a vše dělám víceméně pokus omyl dle toho co najdu různě na fórech. Tady však moje experimentování končí :-) Děkuji za rady.
alfisko

Re: Druhý HDD jako home

#2 Příspěvek od alfisko »

Najjednoduchsie je to pri instalacii linuxu. Da sa to aj potom ale je to trochu zlozitejsie. Pokial ten disk vidis tak staci naklikat linku do /home.
Ak nie tak potom :
Vsetko to robis ako root. Ak nemas v grafike zadefinovane heslo na roota, prax v terminali a v editore vi, tak na to zabudni.
menom

#3 Příspěvek od menom »

.

Ide o to zistit kam je ten disk presne pripojeny, dneska sa obvykle pripaja do /media/user/
Pretoze sa jedna o subory tohoto konkretneho uzivatela.
Napriklad /media/leos/
.
Potom je mozne na tom disku vytvorit zlozky s nazvami ako je potrebne a prepisat cesty k jednotlivym zlozkam
v skrytom subore /home/user/.config/user-dirs.dirs
Original:
XDG_DESKTOP_DIR=“$HOME/Plocha“
XDG_DOWNLOAD_DIR=“$HOME/Stiahnuté“
XDG_TEMPLATES_DIR=“$HOME/Šablóny“
XDG_PUBLICSHARE_DIR=“$HOME/“
XDG_DOCUMENTS_DIR=“$HOME/Dokumenty“
XDG_MUSIC_DIR=“$HOME/Hudba“
XDG_PICTURES_DIR=“$HOME/Obrázky“
XDG_VIDEOS_DIR=“$HOME/Video“

Po vlastnej uprave moze to vypadat takto, (ale kazdy si to da podla seba) cesty musia byt k skutocnym vytvorenym zlozkam na
tom pridanom disku:
Toto je len ako prikad:
XDG_DESKTOP_DIR=“$HOME/Plocha“
XDG_DOWNLOAD_DIR=“/home/sklad/Stiahnuté“
XDG_TEMPLATES_DIR=“$HOME/Šablóny“
XDG_PUBLICSHARE_DIR=“$HOME/“
XDG_DOCUMENTS_DIR=“/home/sklad/Dokumenty“
XDG_MUSIC_DIR=“/home/sklad/Hudba“
XDG_PICTURES_DIR=“/home/sklad/Obrázky“
XDG_VIDEOS_DIR=“/home/sklad/Video“

Navod mame na webe LM, v casti s nazvom XDG používateľské adresáre (XDG user directories), vdaka Kamowskemu:

https://www.linux-mint-czech.cz/2017/01 ... g-zalozky/
.

Edit: opravene /home/user na /media/user/

.
Naposledy upravil(a) menom dne 08 črc 2024, 21:48, celkem upraveno 1 x.
.
alfisko

#4 Příspěvek od alfisko »

Ja by som to riesil takto :

Vsetko to robis ako root.
Pri zapnuti pocitaca :
Ctrl+Alt+F1 a dostanes sa do terminalu. Prihlas sa pod svojim uctom.
Potom

Kód: Vybrat vše

sudo bash
cd 
mkdir /media/disk_hdd
chown -R janko:janko /media/disk_hdd

Zisti kde je dany HDD ( napriklad /dev/sdc )
V /etc/fstab si zadefinuj pripojenie HDD

/dev/sdc /media/disk_hdd ntfs defaults 1 1

kde ntfs je format disku, takze ak mas iny format, nahradis ntfs
Pripojis to prikazom mount -a
Na HDD urobis adresar pre usera a do /home urobis linku.

Premenuj povodneho usera

mv /home/janko /home/janko_orig

Potom

cd /media/disk_hdd
mkdir janko
chown -R janko:janko janko
cd /home
ln -s /media/disk_hdd/janko janko
cd /home/janko_orig 
cp -r * /home/janko
ked to nezabere vratis to prikazom mv /home/janko_orig /home/janko
Leoš

#5 Příspěvek od Leoš »

Ahoj jak jsem psal potřeboval bych vysvětlení trochu polopaticky :-) Když si otevřu app Disky tak tam vidím že ,,Připojeno v /media/leos/sklad Mám přepsat v user-dirs.dirs s touto cestou nebo musím ten disk připojit tak jak je popisované /home/leos? Pokud ano (teď otázka začátečníka) jak ho připojím do home? Dík za vysvětlení
menom

#6 Příspěvek od menom »

.

Ahoj, je potrebne tam napisat skutocnu cestu. V tej zlozke /sklad si vytvorit tie jednotlive zlozky, Dokumenty,Video ... atd.

A pisat tam /media/leos/sklad/Dokumenty

A pre dalsie zlozky podobne .....

Pozor na tie uvozovky a velkost pismen.

.
.
Leoš

#7 Příspěvek od Leoš »

Zdravím po menší odmlce. Po laborování a několika zkoušek jsem nakonec zvolil popisovanou cestu čisté instalace. Krok za krokem jsem vše udělal a došel jsem k bodu kdy jsem přepsal soubor user-dirs.dirs uložil a v terminálu zadal příkaz xdg-user-dirs-gtk-update. Restartoval jsem PC a otevřel soubory kde už sice vidím systémové ikony, ale když dám uložit obrázek do Obrázky tak se tváří že se stahuje, ale když si otevřu v Mozzile ikonku se staženýma souborama tak je soubor označen červenou poznámkou Ke stažení je potřeba oprávnění. Myslel jsem že se to bude automaticky ukládat do složek na druhém disku. V článku se popisuje ještě jeden krok s vytvořením odkazů. Toto když dám pravým u označených složek, tak se mi v nabídce možnost Vytvořit odkaz nezobrazí.
alfisko

#8 Příspěvek od alfisko »

Pokial si robil novu instalaciu tak si urcil ktory HDD bude /home. Po instalacii nabehne system a nic netreba prepisovat. Menom a ja sme ti radili ako to urobit uz v nainstalovanom systeme.
Leoš

#9 Příspěvek od Leoš »

Ano s tím jsem laboroval. Bohužel se mi nepodařilo dojít do cíle. Prostě jsem jen obyčejný uživatel a nedal jsem to. Toto je asi jediné co mne na Linuxu mrzí, že to není jednodušší. Ale nevzdávám se 😏 Nicméně menom v příspěvku dal odkaz a podle něj jsem postupoval. Kdyby jsem na prvním disku home nevytvářel a druhý disk dal celý jako home pak bych jak píšeš nemusel nic přepisovat. Líbila se mi varianta v tom odkaze, že stažené a jiný balast zůstane na prvním disku a na druhém budou jen důležitá data. Tak asi tak. Mám se ještě hodně co učit no 😂
menom

#10 Příspěvek od menom »

.

Pri novej instalacii si asi dal odlisne meno uzivatela a tak to nesedi s uzivatelom cez ktoreho si vytvoril tie zlozky na druhom disku.

Schvalne, aky je uzivatel a jaka cesta kam sa to pripaja pre tie jednotlive zlozky.

Dokonca moze byt aj uzivatel rovnaky, ale moze mat iny user id.

.
.
Zamčeno