Druhý HDD jako home

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Zpráva
Autor
Leoš

Re: Druhý HDD jako home

#11 Příspěvek od Leoš »

Nová instalace proběhla dle https://www.linux-mint-czech.cz/2017/01 ... g-zalozky/ jak jsem psal. Tedy čistá instalace v.č. druhého disku. Složky jsem vytvořil až po instalaci. Uživatel je ok2tl cesta je home/sklad. Šel jsem krok za krokem dle postupu v odkaze. Nevím kde bych ještě mohl udělat chybu :-(
menom

#12 Příspěvek od menom »

Leoš píše: 17 črc 2024, 17:03 Nová instalace proběhla dle https://www.linux-mint-czech.cz/2017/01 ... g-zalozky/ jak jsem psal. Tedy čistá instalace v.č. druhého disku. Složky jsem vytvořil až po instalaci. Uživatel je ok2tl cesta je home/sklad. Šel jsem krok za krokem dle postupu v odkaze. Nevím kde bych ještě mohl udělat chybu :-(
.

Zlozku /home vlastni uzivatel root

Mozes skusit prevziat vlastnictvo zlozky /sklad prikazom

Kód: Vybrat vše

sudo chown -R ok2tl:ok2tl /home/sklad
Potom skusit ci funguje.

.
.
Leoš

#13 Příspěvek od Leoš »

Tak teď se zdá je to o krok lepší. Když dám uložit obrázek nabídne mi to cestu. Zvolím klasicky Obrázky. V liště nahoře se mi ukáže cesta home/sklad/Obrázky. Tady je to správně. Když pak otevřu vlevo na liště ikonu Soubory a kliknu na Obrázky je to prázdné. Musím rozkliknout Souborový systém pak home a pak sklad. Tam ve složce Obrázky to najdu. Podle mně je chyba jak jsem psal dříve v těch odkazech. Podle příspěvku od kamowski je to popisované v bodě kdy mám zadat v terminálu příkaz xdg-user-dirs-gtk-update. Pod ním je pak postup na vytvoření odkazů které mám dát do home na prvním disku. Citace:

adresáre v /home/sklad by mali mať už systémové ikony, ak nie po reštarte určite budú
tieto adresáre si všetky označím, klik pravým a dám Vytvoriť odkazy (v niektorých súborových manažéroch treba ísť cez Súbor>Vytvoriť odkaz). Dostanem adresáre so šípkou a názvami:
Odkaz na Dokumenty
Odkaz na Hudba
Odkaz na Obrázky
Odkaz na Stiahnuté
Odkaz na Video
tieto odkazy vystrihnem (ctrl+x) a vložím do /home/mojemeno na SSD a hneď aj vymažem pôvodné adresáre Dokumenty, Hudba, Obrázky, Stiahnuté, Video. Aby som to nemal také škaredé, upravím si názvy týchto odkazov. Označím si ich, F2 – premenovať, a text „Odkaz na“ vymažem
funkčnosť odkazov v ľavom stĺpci v Správcovi súborov sa líši podľa prostredia (správcu) ktoré používate. V Thunare sú funkčné automaticky, v Caja treba pôvodné odstrániť a pridať tieto nové (otvoriť si ich a Ctrl+d)

U mně je problém když složky označím (ať klasicky nebo jako root) tak klik pravým mi nedá možnost vytvořit ten odkaz. Tady vidím jádro problému.
alfisko

#14 Příspěvek od alfisko »

Ked instalujes linux rucne nastavis rozdelenie diskov. Vacsinou cez gpatred. Tam vidis vsetky disky a vyberies si kam das /home. Pocas instalacie si zadefinujes usera a instalacia ho hodi do /home a da mu prava uzivatela.
Da sa to este zmenit v terminale prikazom sudo chown -R user:user /home/user
menom

#15 Příspěvek od menom »

.

Mozes este zadat prikaz, cim sa nastavia opravnenia rovnako ako ma byt pre zlozku Obrázky v domovskej zlozke.

Pre Obrázky co je v /home/sklad/

sudo chmod 0755 /home/sklad/Obrázky
.
.
Dufam, ze si kontroloval ci sedi velkost pismen a diakritika to dlhé malé á v nazve zlozky Obrázky napriklad.
Da sa zistit

ls /home/sklad/

.
.
Leoš

#16 Příspěvek od Leoš »

Tak ještě poslední pokus a pak to vzdám :lol: Na obrázku je zachycen stav když chci uložit obrázek z webu.
3.png
Na obrázku 2 je stav když otevřu obrázky. Složka je prázdná a ukazuje na ok2tl/Obrázky ne na home/sklad/Obrázky. Přitom je to klik vždy na stejnou složku, tak už fakt nevím :cry:
2.png
menom

#17 Příspěvek od menom »

.

Nic nevzdavaj, ved tam pise v navode, ze tie povodne zlozky Obrázky atd. je potrebne odstranit.

Teraz mi docvaklo, ze asi mas Cinnamon a ten spravca suborov Nemo nema v kontextovom menu tu moznost vytvorit odkaz.
To je jeho vlastnost, dôvody vedia len vyvojari - developeri Nemo.
.

Mozes tie odkazy urobit takto, otvoris 1 okno Nemo (domovska zlozka). Otvoris 2-he okno Nemo, kde sa preklikas k tomu /home/sklad

Potom oznacis napriklad zlozku Obrázky a vlavo hore Edit (Upravit) > Make link (Vytvorit odkaz), cim vznikne odkaz, das pravym tl. klik a cut (vystrihnut) a Paste (prilepit, vlozit)
do okna s domovskou zlozkou ok2tl.

No a tak so vsetkymi pozadovanymi zlozkami.

.
.
Leoš

#18 Příspěvek od Leoš »

Tak odkazy už fungují. Dobře že jsem to nevzdal :-D Dík všem za pomoc.
Zamčeno