Problém s DNS Vyřešeno
Problém s DNS
Zdravím všechny linuxačky a linuxáky, Objevil se mi takový problém - velmi dlouhou dobu jsem na Mint 21.1 jel na prohlížečích Brave a Firefox a úplně najednou se mi při pokusu zobrazit jakoukoli webovou stránku objeví hláška DNS_PROBE_ POSSIBLE a stránka se vůbec nezobrazí. K připojování používám domácí Wi-FI, a ta opravdu jede, protože se mi dokáže připojit stejný prohlížeč např. Brave na mobilu a pokud použiji drátové připojení tak někdy bez problémů a občas se stejnou hláškou bez zobrazení. takže jsem z toho tak trošku magor, minimálně více jak půl roku jsem jel na wifině bez problémů - jak jsem uvedl, prohlížeče jsou většinou Brave a Firefox a jsou nainstalovány do Mint 21.1 na noťasu Lenovo E460. V záloze mám na externím disku starší Winy 1 a tam vše funguje bez problémů .. jenže jsem už winy přestal používat a jedu jen výhradně přes Mint 21.1
Hledal jsem už pomoc na jiných stránkách jestli existuje nějaký návod apod .. našel jsem např. použít příkaz v příkazové řádce GRUB_cmdline_linux_default="IPV6.DISABLE=1", který prý pomohl, když se disablovala Ipv6 v grubu, ale nepomohlo to.
Má s tím někdo nějakou zkušenost a mohl by, pls, poradit? Předem děkuji
Hledal jsem už pomoc na jiných stránkách jestli existuje nějaký návod apod .. našel jsem např. použít příkaz v příkazové řádce GRUB_cmdline_linux_default="IPV6.DISABLE=1", který prý pomohl, když se disablovala Ipv6 v grubu, ale nepomohlo to.
Má s tím někdo nějakou zkušenost a mohl by, pls, poradit? Předem děkuji
Re: Problém s DNS
.
Zdar, ak sa jedna o Firefox ten dostal nove funkcie s DNS. Tu mozes vyskusat zmenit nastavenia
.
. .
Na windowse asi nepouzivas Firefox....
.
Zdar, ak sa jedna o Firefox ten dostal nove funkcie s DNS. Tu mozes vyskusat zmenit nastavenia
.
. .
Na windowse asi nepouzivas Firefox....
Ten prikaz si pouzil jak, mozes viac popisat?hostasta píše:našel jsem např. použít příkaz v příkazové řádce GRUB_cmdline_linux_default="IPV6.DISABLE=1", který prý pomohl, když se disablovala Ipv6 v grubu, ale nepomohlo to.
.
.
v příkazové řádce jsem zadal uvedený příkaz: GRUB_cmdline_linux_default="IPV6.DISABLE=1"
a následně jsem ho aktivoval příkazem: sudo update-grub
a následně jsem ho aktivoval příkazem: sudo update-grub
Ne, ne, to je nutne editovat subor s nastavenim /etc/default/grub
Napriklad cez editor xed zadanim prikazu v terminali
Kód: Vybrat vše
xed admin:///etc/default/grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="IPV6.DISABLE=1"
.
To IPV6.DISABLE=1 napisat, ci kopirovat mezi uvozovky, potom ulozit a zadat
sudo update-grub
.
.
Tak sem asi lama, prozatím jsem zkontroloval jen nastavení v souboru v /etc/default/grub a je tam nastaveno =0, samozřejmě nemám práva provést změnu na =1 a uložit to. Xed mám nainstalovaný, ale protože jsem s ním ještě nikdy nepracoval, tak nevím jak otevřít ten soubor grub s právy provést změnu a uložit nastavení, přičemž vůbec netuším, jestli ta změna na =1 bude stoprocentně funkční.
Ve Firefoxu jsem se pokoušel o změny nastavení, ale také jsem nenašel žádné funkční
Přitom v liště mi ukazuje plný signál wi-fi z routru, ale žádná z webových stránek se neotvírá ani ve Firefoxu ani v Brave (ten jsem používal nejčastěji). To že je síťový adaptér funkční - o tom svědčí, že ve starých winech adaptér funguje.
Mohl by jsi mi pls krok za krokem popsat jak vyeditovat ten soubor grub v xed s právy změnit nastavení na =1 a uložit to a celý proces pak aktivovat prostřednictvím sudo update-grub?
Ve Firefoxu jsem se pokoušel o změny nastavení, ale také jsem nenašel žádné funkční
Přitom v liště mi ukazuje plný signál wi-fi z routru, ale žádná z webových stránek se neotvírá ani ve Firefoxu ani v Brave (ten jsem používal nejčastěji). To že je síťový adaptér funkční - o tom svědčí, že ve starých winech adaptér funguje.
Mohl by jsi mi pls krok za krokem popsat jak vyeditovat ten soubor grub v xed s právy změnit nastavení na =1 a uložit to a celý proces pak aktivovat prostřednictvím sudo update-grub?
Z terminalu zkusit "sudo xed"
Sice je to prasarna, ale melo by to jit - v xfce to tak delam. Jestli to nepujde, tak se bude muset udelat vyjimka v policy.
Jinak se to spravne dela pres terminalove editory "nano" nebo "vi" (samozrejme se sudo) ..
Tez se da rovnou zapsat prikazem, ale to ani ja nedelam - nez bych ho sesmolil, tak mam editovano ..
Sice je to prasarna, ale melo by to jit - v xfce to tak delam. Jestli to nepujde, tak se bude muset udelat vyjimka v policy.
Jinak se to spravne dela pres terminalove editory "nano" nebo "vi" (samozrejme se sudo) ..
Tez se da rovnou zapsat prikazem, ale to ani ja nedelam - nez bych ho sesmolil, tak mam editovano ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
.
To je ten prvy prikaz, co vse obstara, keby to kopiroval slo by to. Za xed admin je dvoutecka (dvojbodka) a dve lomitka (lomky) a treti lomitko zacina cesta k souboru.
.
Inak ja to robim pomocou nano, to som predpokladal, ze xed je jednodussi pre uzivatele.
.
To je ten prvy prikaz, co vse obstara, keby to kopiroval slo by to. Za xed admin je dvoutecka (dvojbodka) a dve lomitka (lomky) a treti lomitko zacina cesta k souboru.
.
xed admin:///etc/default/grub
.
.
Promin - nekoukl jsem a rovnou reagoval ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
.
Vpohode, sudo xed funguje akurat vypisuje hluposti v terminali. Kedysi sme tiez startovali sudo gedit, ked
sa este pouzival v LM...
.
Vpohode, sudo xed funguje akurat vypisuje hluposti v terminali. Kedysi sme tiez startovali sudo gedit, ked
sa este pouzival v LM...
.
.
Ten atribut admin je pro mne novum - mel jsem za to, ze spravny postup je via pkexec ..