Problém s DNS Vyřešeno
Re: Problém s DNS
Ahojky, neomlouvej se, ted ta situace byla těžká - podařilo se mi pozměnit atribut u souboru grub na "1" pomocí sudo nano ještě před povodní, ale nepomohlo pořád stejná hláška s DNS a než jsem se vzpamatoval, tak přišel mrak Rumbura, přestala fungovat elektrika a tím i router a aby to bylo zajímavé, tak i všechny mobilní signály .. včera večer nás zase připojili. Situace je tedy taková, že ten odkaz na změnu nezafungoval a pokud by jsi něco nového věděl, tak mi pls dej vědět. Už začínám uvažovat o tom, že zkusím nějakou novou distribuci a když to tam bude fungovat, tak přeinstaluji stávající distribuci Mint 21.1 na novou, ale ted ještě musím přitoim i vysušit a vyklidit sklepy - doufám že u vás takový průser nebyl
- ikdyž prý v tomto případě pod distribucí s KDE funguje, vyzkouším a dám vědět
.
Pri podobnych problemoch s DNS je moznost upravit subor s nastavenim resolv.conf v /etc
Tam zmenit
Za gugla ci nejaky iny, napriklad:
Ulozit a vyskusat ako bude fungovat.
.
Pri podobnych problemoch s DNS je moznost upravit subor s nastavenim resolv.conf v /etc
Tam zmenit
Kód: Vybrat vše
nameserver 127.0.0.53
Za gugla ci nejaky iny, napriklad:
nameserver 8.8.8.8
.
.
Ja mam v resolv.com nastaveny ako nameserver router a funguje to.
tak jen ještě doplňující informac:
- změnil jsem parametr v souboru Grub zpět z "1" na parametr "0" ale stále mi prohlížeče hlásí problém se čtením DNS. Samozřejmě jsem vždy po změně provedl sudo update-grub. Prostě se v Linuxech nechytá čtění dns - zkoušel jsem celkově sudo apt-udate a pak sudo apt-upgrade ale dostával jsem hlášky, ře nešel přeložit např. Archiv Ubuntu a pak celá řada dalších.
- už mě napadlo,, jetli nedošlo snad k nějaké změně v UEFI, ale s tím si neporadím, protože nějaké UEFI mi nic neříkají (byl jsem zvyklý na dřívější normální BIOS)
- ještě mě napadlo, jestli by celý systém Linux nebylo možno opravvit z nějakého dřívějšího bodu obnovy, ale nevím, jestli by to bylo vůbec možné a kde ho také najít
ted je ta chyba pouze v dns_probe_possible.
- změnil jsem parametr v souboru Grub zpět z "1" na parametr "0" ale stále mi prohlížeče hlásí problém se čtením DNS. Samozřejmě jsem vždy po změně provedl sudo update-grub. Prostě se v Linuxech nechytá čtění dns - zkoušel jsem celkově sudo apt-udate a pak sudo apt-upgrade ale dostával jsem hlášky, ře nešel přeložit např. Archiv Ubuntu a pak celá řada dalších.
- už mě napadlo,, jetli nedošlo snad k nějaké změně v UEFI, ale s tím si neporadím, protože nějaké UEFI mi nic neříkají (byl jsem zvyklý na dřívější normální BIOS)
- ještě mě napadlo, jestli by celý systém Linux nebylo možno opravvit z nějakého dřívějšího bodu obnovy, ale nevím, jestli by to bylo vůbec možné a kde ho také najít
ted je ta chyba pouze v dns_probe_possible.
Ja si myslim ze grub nema s DNS nic spolocne. Co hovori prikaz
Alebo by som skusil v terminale nslookup s nazvom servra z prikazoveho riadku prehliadaca webu ze ci je chyba v nameserveri alebo v nastaveni prehliadaca.
priklad :
nslookup forum.linux-mint-czech.cz
Server: 192.168.110.1
Address: 192.168.110.1#53
Non-authoritative answer:
forum.linux-mint-czech.cz canonical name = pinda.openalt.org.
Name: pinda.openalt.org
Address: 37.205.10.170
Address: 2a03fe:4e::1
nslookup server
priklad :
nslookup forum.linux-mint-czech.cz
Server: 192.168.110.1
Address: 192.168.110.1#53
Non-authoritative answer:
forum.linux-mint-czech.cz canonical name = pinda.openalt.org.
Address: 37.205.10.170
Address: 2a03fe:4e::1
Přátelé linuxáci, určitě jste si přečetli popis problému s DNS. nakonec tenhle problém uzavřu SOLVED, ale ...
- věnoval jsem se po celý měsíc září tomu, abych ho odstranil, protože jsem tušil, že muselo dojít k nějakému přenastavení parametru zejména v Grub, grub2 (nebo bůhví ve kterých dalších souborech).
- použil jsem snad desítku rad, které se tímto problémem v distribuci Mint - jak jsem zjistil - velmi často objevují, ale žádný z návodů nezabral. Došlo tedy k tomu, že jsem zvolil nejschůdnější a účinnou cestu -otevřel jsem TimeShift, nalezl jsem poslední update systému ještě funkční před tím, než problém nastal a aplikoval stav do systému a... problém okamžitě zmizel a všechny web stránky se zobrazily!!!
- nenalezl jsem tedy to, co způsobilo změnu parametrů, ale zato je to rada, jak se vyhnout dlouhému pátrání.
Moje rada tedy zní alespoň jednou za měsíc provádějte otisk systému pomocí aplikace TimeShift, abyste se měli kam vrátit - znamená to velkou úsporu času a zdlouhavého hledání.
V neposlední řadě bych chtěl poděkovat všem, kdo projevil snahu tento problém vyřešit spolu se mnou.
- věnoval jsem se po celý měsíc září tomu, abych ho odstranil, protože jsem tušil, že muselo dojít k nějakému přenastavení parametru zejména v Grub, grub2 (nebo bůhví ve kterých dalších souborech).
- použil jsem snad desítku rad, které se tímto problémem v distribuci Mint - jak jsem zjistil - velmi často objevují, ale žádný z návodů nezabral. Došlo tedy k tomu, že jsem zvolil nejschůdnější a účinnou cestu -otevřel jsem TimeShift, nalezl jsem poslední update systému ještě funkční před tím, než problém nastal a aplikoval stav do systému a... problém okamžitě zmizel a všechny web stránky se zobrazily!!!
- nenalezl jsem tedy to, co způsobilo změnu parametrů, ale zato je to rada, jak se vyhnout dlouhému pátrání.
Moje rada tedy zní alespoň jednou za měsíc provádějte otisk systému pomocí aplikace TimeShift, abyste se měli kam vrátit - znamená to velkou úsporu času a zdlouhavého hledání.
V neposlední řadě bych chtěl poděkovat všem, kdo projevil snahu tento problém vyřešit spolu se mnou.
To je sice fajn, že se problém pomocí TimeShiftu vyřešil, avšak je možné, že při nejbližší aktualizaci se objeví znovu. Není totiž jasné, co problém zpúsobilo. Zda to byla nějaká aktualizace, nastavení nebo úplně něco jiného.