?... Mě ta Alibaba funguje normálně (Firefox).
Jasně, že si můžeš přes Alibabu objednat i jeden kus. Někde trvají na tom, že musíš uvézt název firmy (třeba i vlastní jméno), někde ne, někde stačí napsat že s nějakou firmou spolupracuješ, apod. Kdyby se někdo ptal (ale teď koukám, že je Alibaba už docela automatizovaná), tak si prostě chceš objednat zkušební vzorek.
Naposledy upravil(a) stani dne 25 říj 2024, 13:01, celkem upraveno 1 x.
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.stani.1blog.cz
Další zajímavý i3-N300 DDR5 mini pc - sestaví ho dle přání.
A tady se mě podařilo najít N300 s DDR5 a 2.5 SSD, a ještě tento, sice udávají N305 (ten už má bohužel 15W TDP), možná by tam dali i ten N300.
Kdyby někdo uvažoval o N305, pak je lepší při stejném TDP, 1315U. Tady jsem namátkou našel nějaké mini pc: 1, 2, 3.
Tyto nové AMD Ryzen AI 9 HX procesory jsou velmi efektivní a účinné. Konečně mini pc budou výkonnými, ovšem s aktivním chlazením (TDP od 15W) - vždy je něco za něco.
Naposledy upravil(a) stani dne 09 led 2025, 06:36, celkem upraveno 1 x.
nedavno som dostal novy MacBook Pro (pre mna novy, je to 2023 model) s procesorom M3 Pro a prechod z Intel Core i7 na novy Apple M3 Pro je masaker. Vsetko tam ide ovela rychlejsie a vobec sa to nehreje. Spotreba (ked je bateria na 100%) zo siete bola pred tym bezne 30-60 W a teraz je bezne 3-10W
nedavno som dostal novy MacBook Pro (pre mna novy, je to 2023 model) s procesorom M3 Pro a prechod z Intel Core i7 na novy Apple M3 Pro je masaker. Vsetko tam ide ovela rychlejsie a vobec sa to nehreje. Spotreba (ked je bateria na 100%) zo siete bola pred tym bezne 30-60 W a teraz je bezne 3-10W
a co na tom ARMe funguje?
1. nefunguju na tom uctovne programy co na mac os + intel isli
2. Photoshop vyzaduje 24GB ram....
3. stabilita GIMP biedna
4. Office iba 365
5. pada cisco web meeting aj MS Teams
1. kolko beznych userov pouziva uctovne programy? Mozno tak starsia generacia. Dnes uz ma vsetko online rozhranie cez lubovoly browser. To ale nemusi znamenat, ze to musi byt niekde na cloude, kludne to moze mat clovek rozbehane na vlastnom serveri - napr. doma na Raspberry Pi, NAS, ...
2. 24GB RAM? to fakt?! OMG.
- ja uz roky pouzivam photopea.com ako vybornu altenativu Photoshopu, samozrejme na zakladne upravy, dokonca to podporuje .psd format a vela dalsich formatov
3. netusim
4. Office bez problemov funguje, aj to mam nainstalovane na firemnom Macbooku, ale nepouzivam to. Rychlejsie vsetko otvorim priamo v browseri.
5. MS Teams pouzivam denne v browseri (MS Edge) a nikdy som nemal problem (ani na starsom MacBooku s Intelom)
dokonca aj Docker funguje. ARM je buducnost vraj
netvrdim, ze macOS / ARM je vo vsetkom lepsi, len pisem svoje skusenosti s macom (cca od roku 2018)
Pokud vse delas v browseru, tak absolutne nedava smysl kupovat Mac mini za 18k a uz uplne je sumak, co je tam za OS
Na to staci cokoliv za 3k z Ciny nebo za litr z bazaru.
ARM je budoucnost mozna na servery, ale pokud neprizpusobi vyrobci koncepci klasickemu FW rozhrani, jako je BIOS, tak to bude stat jako uzivatelsky PC za prd a bude to ta horsi volba pro uzivatele, co si rad instaluje vic OS a nastavuje chovani dle svych potreb.
U ARM je uplna sragora to, ze od zacatku jedou uzavrene koncepce po dementnim vzoru Apple.
Az prijde nekdo se strojem ARM (popr. RISC-V), kde se proste klavesovou zkratkou dostanes do GUI setupu se vsemi volbami alespon jako maji ty nejorezanejsi levne ntb, tak pak to teprve mohu prijmout jako alternativu. Zatim je to, z uzivatelskeho hlediska, cistokrevna blbost a nedava to smysl jinak, nez v rezimu vyvojar nebo geek.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...