pád systému

Obecné dotazy nebo názory k distribuci Linux Mint
Umístěním dotazu do vhodně zvoleného fóra níže urychlíte jeho řešení.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mahoma

pád systému

#1 Příspěvek od mahoma »

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jak je na tom teď linux mint ,linux se mi líbí ale cca. dva roky zpátky jsem ho naisntaloval (3x) a pokaždé po týdnu následoval pád systému a nejsem žádný počítačový guru a když se toto stane nedokážu tento systém opravit nebo cokoliv s tím udělat,vypadalo to spíše na nějaký problém hw,otázka tedy zní jesli to mám zkusit nebo jestli nové verze jsou aktualizované a toto by se ďít nemuselo.Naposledy jsem používal mint 17 a omlouvám se za můj amatérský dotaz .
menom

Re: pád systému

#2 Příspěvek od menom »

.

Linux je mozne vyskusat aj bez instalacie ako Live system z instalacky. Linux Mint vychadza zhruba kadeho pol roku nova, vylepsena verzia.

Urcite zalezi na jaky HW budes skusat. Novy HW vyzaduje novy system, napriklad. Neni vhodne to znasilnovat akoze na 2 GB RAM dat prostredi
cinnamon a tak...

To uz mas za sebou, takze vyskusat - Ano.

;)

.
.
alfisko

#3 Příspěvek od alfisko »

Nenáročný je xfce
labeent

#4 Příspěvek od labeent »

mahoma píše: 15 pro 2024, 21:46 Dobrý den chtěl jsem se zeptat jak je na tom teď linux mint ,linux se mi líbí ale cca. dva roky zpátky jsem ho naisntaloval (3x) a pokaždé po týdnu následoval pád systému a nejsem žádný počítačový guru a když se toto stane nedokážu tento systém opravit nebo cokoliv s tím udělat,vypadalo to spíše na nějaký problém hw,otázka tedy zní jesli to mám zkusit nebo jestli nové verze jsou aktualizované a toto by se ďít nemuselo.Naposledy jsem používal mint 17 a omlouvám se za můj amatérský dotaz .
Ahoj,
já bych sice doporučil dnes spíše MX linux, ale klidně i Mint.
Mint sice měl a má občas problémy (tak jako všichni - viz. Microsoft), ale to je spíše vyjímečné. Hlavní je otázka, proč se Ti to neustále bořilo. Nebylo to nějakým zásahem Tebe, jako uživatele?
Pokud děláš něco, o čem nevíš, co je, může to tak také lehce skončit. Mě se to také kolikrát stalo. Pak je právě velmi vhodné udělat instalaci s odděleným /Home. Jen podotýkám, že to není základní instalace, ale mírně upravená uživatelem.
Info k tomu je například zde:
https://www.linux-mint-czech.cz/2018/06 ... x-mint-03/
Info je staršího data, ale stále platné. V případě UEFI je to trochu jinak, tam se ještě vytváří EFI partition nebo se používá společná s Windows, ale jinak je to stejné. Zásadní je ten popis, co se týká samostatné partition /Home.

Doporučuji buď MX linux, tam je skoro jedno , jestli MX Kde edici nebo klasický MX s XFCE. A nebo právě Mint v XFCE.
Bohužel už nemohu s čistým srdcem doporučovat jakýkoliv Linux s Cinnamonem, od kterého mě často zrazoval Ventero1, protože jsem zjistil, že na starším HW opravdu hodně problémů způsoboval hlavně Cinnamon, nikoliv samotný Mint. Ale i ten samozřejmě občas nějakou chybku měl.
Obrázek
alfisko

#5 Příspěvek od alfisko »

Už dlho idem bez problémov na MX s xfce na 11 ročnom počítači.
Odpovědět