Jak přidat RAMku do starého PC Acer Extensa 5220 na 4Gb Vyřešeno

Problémy a zkušenosti s hardwarem, perifériemi a jejich ovladači
Odpovědět
Zpráva
Autor
Frajanpav

Jak přidat RAMku do starého PC Acer Extensa 5220 na 4Gb

#1 Příspěvek od Frajanpav »

Dobrý den, rád bych se jako běžný uživatel zeptal, jestli by někdo dokázal v Mintu přidat RAM, abych dosáhl alespoň 4Gb... Rád bych mámě zprovoznil starý Acer Extensa 5220... Má sloty na dvě RAMky, obě jsou dobře zastrčeny, jak doufám, ale Systém ukazuje asi jen jednu...1,9 RAM. S tímhle už videa nepřehraje, ktežto se 4GB to bylo odskoušné na pozdějším typu Extensy jako fajn funkční stroj... V čem můžu dělat chybu? Přídadně díky!
Naposledy upravil(a) Frajanpav dne 28 pro 2024, 20:17, celkem upraveno 1 x.
menom

Re: Jak přidat RAMku do starého PC

#2 Příspěvek od menom »

.

To linux mint neovplyvni, tu RAM musi ukazat v BIOSe. Stalo sa niekolko krat v minulosti, ze po vymene RAM system nenabehol, ostala cierna obrazovka. Po vypnuti a natvrdo tlacitkom druhy start bol vporadku.

Mozno skusit vymenit moduly navzajom medzi sebou.

.
.
Frajanpav

#3 Příspěvek od Frajanpav »

Díky moc za přínosnou radu... procedura nakonec probíhala právě takto, na mnoho pokusů systém najížděl se 4Gb RAM, jenomže zamrzal při některých aplikacích jako Firefox a objevovaly se různé vady na obrazovce, barevné pruhy apod. Možná si ten výkon nerozumí se stařičkým procesorem... Kdož ví. Nechal jsem to na 3Gb... ;) Pamětí jsem měl několik, žádná kombinace nepřinesla úspěch bez zamrzání Mintu.
Frajanpav

#4 Příspěvek od Frajanpav »

Tak jsem nakonec na netu našel návod: Tedy tento starší Acer zvládne maximálně 3 Gb RAM s tím, že v prvním slotu musí být 1Gb a v druhém 2Gb, ne naopak. Proč, to už nezkoumám, ale funguje to:-) :idea:
menom

Re: Jak přidat RAMku do starého PC Acer Extensa 5220 na 4Gb

#5 Příspěvek od menom »

.

Vyborne, predpokladam, ze moduly boli testovane pomocou memtest. Konkretne takyto pripad som nemal. Na 3 GB RAM je dobre aby bol swap ci swapfile a ublock v prehliadaci.

Potom sa to da skromne pouzivat, tak 5 kariet otvorenych, priblizne. Video mozno 720p ale skorej 480p...

.
.
JCDenton

#6 Příspěvek od JCDenton »

Frajanpav píše: 28 pro 2024, 20:16 Tak jsem nakonec na netu našel návod: Tedy tento starší Acer zvládne maximálně 3 Gb RAM s tím, že v prvním slotu musí být 1Gb a v druhém 2Gb, ne naopak. Proč, to už nezkoumám, ale funguje to:-) :idea:
1. aka je tam verzia BIOSu? najnovsia 1.35?
2. moduly musia byt 667MHz oba, alebo 533MHz. 800MHz ten stary notas neberie
ne
Odpovědět