Předem děkuji všem, kteří mi poradí cokoliv jiného, než "hoď to PC do šrotu a kup si nové".

Je dobre skusit z instalacky jak system funguje, urcite vies co je Live system na skusku.Nebudu mít problémy s nekompatibilním HW?
Ano dokaze, no zase zavisi od HW. Teraz skusam linux na starom notebooku s intel grafikou bezi dobre. Na skoro identickom ntb s grafikou nvidia su teploty priblizne o 15°C vyssie.nebo Mint 22 dokáže běžet i na 10 let starém PC.
Tohle je možná začátek odpovědi na moji budoucí otázku. Totiž proč mi současné linuxy na 13 let starém laptopu tolik roztáčejí větrák (zatěžují procesor), přestože nemám nic spuštěné. Windows 8 ani 11 to nedělají.menom píše: 06 úno 2025, 22:45 Ano dokaze, no zase zavisi od HW. Teraz skusam linux na starom notebooku s intel grafikou bezi dobre. Na skoro identickom ntb s grafikou nvidia su teploty priblizne o 15°C vyssie.
Ale vinnik je cpu a jadro 6.x.
Jadro 6-tej generacie neni vhodne na urcity stary HW, procesor nechce ist v idle do C3 stavu trvale, preto ta teplota je vysoka.
...to by bolo dokonalé riešenie...než "hoď to PC do šrotu a kup si nové".
Díky moc za snahu. Ale co se týká zatížení procesoru a tím pádem i otáček větráku, nezaznamenal jsem žádnou změnu. Zkusil jsem Linux Mint 20.3 s jádrem 5.4 a LMDE 5 s jádrem 5.10. Všude je zatížení procesoru v idle stavu kolem 15 %. Což je nepřijatelné, když ve Win je zatížení 1 %, max. 2 %.menom píše: 07 úno 2025, 12:18 Mozes skusit LM 20.x a tam je jadro 5.4, kde to funguje dobre. Nainstaluj program powertop. Das v terminali sudo powertop a cez tab prepnes na kartu, kde ukaze stav cpu idle.
No a to iste ked spravis na novsom linuxe, ukaze sa rozdiel na HW, kde to hreje.
Momentalne pre jadro 6 generacie nepoznam odpoved. Nasiel som v dokumentacii k linuxovemu jadru asi 4 parametre, kombinoval no s jadrom 6.x nic nefunguje. Tak mi to pripada, ze tu dokumentaciu len kopiruju od starsieho k novsiemu. S jadrom 5.x funguje idle dobre na stav C3 po uprave.
.
Kód: Vybrat vše
sensors