Šifrovanie súborov pre rôzne OS

Problémy s otevíráním, kopírováním a dalšími operacemi s obecnými soubory, včetně zálohování
Zpráva
Autor
hal_sk

Šifrovanie súborov pre rôzne OS

#1 Příspěvek od hal_sk »

Ahoj,
Potrebujem bezpečne zašifrovať malý textový súbor tak, aby ho následne pomocou hesla dokázal franta uživatel dešifrovať a prečítať na bežnom operačnom systéme ako je Windows, Mac OS a Linux.
Používam Linux Mint Mate. Skúšal som v ňom súbor zabaliť do šifrovaného ZIP pomocou Caja, ale keď som ho skopíroval do Windows, tak ten ho nedokázal otvoriť. Ani heslo si nevypítal.
Poradíte mi niekto?
alfisko

Re: Šifrovanie súborov pre rôzne OS

#2 Příspěvek od alfisko »

Mám taký dojem že ccrypt by mohol byť univerzálny https://sourceforge.net/projects/ccrypt/
Jenc
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jenc »

No nevím, ccrypt už je sedm let mrtvý :/
Linux Mint 22.1 Xia / Ubuntu Cinnamon 24.04.1 Noble Numbat / MX Linux 23.5 Libretto / LMDE 6 Faye
https://jenc.jecool.net/
Jenc
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jenc »

hal_sk píše: 09 úno 2025, 17:10 Ahoj,
Potrebujem bezpečne zašifrovať malý textový súbor tak, aby ho následne pomocou hesla dokázal franta uživatel dešifrovať a prečítať na bežnom operačnom systéme ako je Windows, Mac OS a Linux.
Používam Linux Mint Mate. Skúšal som v ňom súbor zabaliť do šifrovaného ZIP pomocou Caja, ale keď som ho skopíroval do Windows, tak ten ho nedokázal otvoriť. Ani heslo si nevypítal.
Poradíte mi niekto?
Řekl bych, že to je nejjednodušší řešení – zaZIPovat se šifrováním. Mně to funguje bez problémů na všech systémech. Není důvod, proč by to nešlo na Windows otevřít.
V jakém programu jste to ZIPoval? Caja je jen souborový prohlížeč, který sám ZIPovat neumí, musel použít nějakou externí aplikaci ;)
Linux Mint 22.1 Xia / Ubuntu Cinnamon 24.04.1 Noble Numbat / MX Linux 23.5 Libretto / LMDE 6 Faye
alfisko

#5 Příspěvek od alfisko »

Jenc píše: 10 úno 2025, 16:05 No nevím, ccrypt už je sedm let mrtvý :/
To je možné som už 10 rokov mimo, používali sme ho v unixe, tak som si spomenul.
hal_sk

#6 Příspěvek od hal_sk »

Jenc píše: 10 úno 2025, 18:11 Řekl bych, že to je nejjednodušší řešení – zaZIPovat se šifrováním. Mně to funguje bez problémů na všech systémech. Není důvod, proč by to nešlo na Windows otevřít.
V jakém programu jste to ZIPoval? Caja je jen souborový prohlížeč, který sám ZIPovat neumí, musel použít nějakou externí aplikaci ;)
Cez Caja to zazipujem. Veľa možností to neponúka, len heslo zvoliť. Ale dá sa vidieť, že je použitý algoritmus AES-128. Keď zip súbor skopírujem do WIndows a pokúsim sa ho otvoriť, tak vyhodí chybu. Ani na heslo na neopýta. Ak nainštalujem 7z do WIndows, tak cez 7z apku to ide rozbaliť.
Momentálne som si to rozmyslel a idem cez šifrovaný pdf dokument, ktorý vygenerujem cez LibreOffice Writer. Ten sa otvára vo webovom prehliasači a zaniká problém s kompatibilitou OS. Webový prehliadač je nový OS :D
Jenc
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jenc »

Taky možnost. Ale Caja opravdu ten soubor nezipuje. To dělá nějaký externí „archive manager“. Zkuste pak ten zazipovaný soubor v linuxu otevřít. Určitě se otevře právě v tom archive manažeru.

Co se týká těch Windows, ony ani Win 11 v Home verzi neumí otevřít zašifrovaný zip nebo 7z. Stejně jako třeba Android na mobilu. Vždycky se musí doinstalovat nějaký další program. V tom má Linux výhodu.
Já osobně bych doporučoval pro Windows právě ten 7-zip, který tam má i GUI. V Linuxu má 7-zip formát dobrou podporu. S Mac OS žel neporadím.
Jenc
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenc »

ZIP je trochu zastaralý, sice ho „umí“ kde co, ale zrovna to šifrování ne.
Zatímco 7z je aktuální, podporovaný a umí šifrování AES-256. Je open-source, nabízí lepší kompresi a jak už jsem psal, v Linuxech má dobrou podporu a i na Win / Andro funguje bez problémů, včetně šifrování.
Jenc
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jenc »

Veľa možností to neponúka, len heslo zvoliť.
Ano, to odpovídá. Caja mi to např. nenabízí, ale Thunar se chová přesně takto. Otevře okno archive manageru (okno bez názvu) a nabízí jen některé možnosti. To zašifrování s heslem ano.
Nejlepší je použít rovnou ten archive manager, který nabídne i víc možností (např. 7z s AES-256).
Keď zip súbor skopírujem do WIndows a pokúsim sa ho otvoriť, tak vyhodí chybu. Ani na heslo na neopýta.
Standardní chování všech posledních i starších verzí Windows. Obyčejný .zip a .7z soubory dokážou otevřít a extrahovat, zašifrovaný nikoliv.
Řešení je použít 7-zip program, nebo třeba nějaký plugin v souborovém manažeru.
Ak nainštalujem 7z do WIndows, tak cez 7z apku to ide rozbaliť.
Tak to má být, tak je to správné :)
Momentálne som si to rozmyslel a idem cez šifrovaný pdf dokument, ktorý vygenerujem cez LibreOffice Writer.
Tady zase ale vzniká problém s kompatibilitou prohlížeče. Ptal jste se dost obecně, tak jsme vymýšleli obecná řešení.

8-)
alojz

#10 Příspěvek od alojz »

...skusit cez HIFIle manager,tam je viac moznosti... :lol: :oops: :roll:
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
Odpovědět