UBports Installer - NTB nedetekuje vypnutý mobil

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Zpráva
Autor
boleslav-kristal
Kontaktovat uživatele:

UBports Installer - NTB nedetekuje vypnutý mobil

#1 Příspěvek od boleslav-kristal »

Dobrý den,

chci si do mobilu Oneplus Nord N10 5G 6GB/128GB nainstalovat Ubuntu 20.04 pro mobilní zařízení skrze aplikaci UBports Installer.
Při dodržení postupu se mi nezobrazí v notebooku připojení vypnutého mobilu - viz 20 až 30 sekunda videa https://www.youtube.com/watch?v=zuLFTGkuD68 a proto se mi dále nedaří nainstalovat Mobilní Ubuntu aplikaci, protože UBports mobil nevidí.

Je zde nějaká chyba s USB a nevím jaká. Nevíte prosím někdo, jak ji odstranit?
V notebooku mám nainstalováno Ubuntu 20.04.6 LTS 64-bit, verze GNOME 3.36.8, okenní systém X11.

Děkuji všem předem za odpověď :)

PS: Jsem uživatelem GNU/Linux distribucí již více než 17 let ... Mandriva, X-L-Ubuntu a Linux Mint Xfce

Obrázek
menom

Re: UBports Installer - NTB nedetekuje vypnutý mobil

#2 Příspěvek od menom »

.

Dobry, video som este nevidel (neni cas), ale co mi napadne v prvom momente je ze v mobile ma byt odomknuty bootloader a povolene ladenie cez usb v nastaveni pre vyvojara.

A v notebooku nainstalovany program adb a fastboot.

.
.
boleslav-kristal
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od boleslav-kristal »

To, co jste mi doporučil, jsem v mobilu udělal (podle návodů na YT).
Do notebooku jsem nainstaloval 'adb' a 'fastboot'.
Pak jsem vypnutý mobil spojil přes USB s notebookem. A furt nic.
Ach jo... :/
menom

#4 Příspěvek od menom »

boleslav-kristal píše: 19 bře 2025, 14:48 To, co jste mi doporučil, jsem v mobilu udělal (podle návodů na YT).
Do notebooku jsem nainstaloval 'adb' a 'fastboot'.
Pak jsem vypnutý mobil spojil přes USB s notebookem. A furt nic.
Ach jo... :/

V tom pripade by som znova zapol android, pripojil cez kabel k notebooku a v terminali zadal prikaz:

Kód: Vybrat vše

adb devices
Ked napise "unauthorized", tak je nutne tuknut na mobil a tam potvrdit spojenie a znova zadat adb devices, kde uz ma ukazat jak ho vidi.
Proste nejak oznaceni, nebude tam to unauthorized.

Dalej by som zadal prikaz na reboot do fastboot módu, alebo ostane cierna obrazovka co nevadi a UB instalator by ho mal vidiet:

adb -d reboot bootloader
.
boleslav-kristal
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od boleslav-kristal »

.

Provedl jsem to, co jste mi řekl a žádný "unauthorized" se neobjevil, ale sériové 8 místné číslo mobilu a po několikerém prokliknutí se mi objevil i jeho čárový kód.

Po doporučených krocích jsem se prokousal na stránku v mobilu a stále se mi v něm zobrazuje:

----------
START
---------

Pres volume key to select, and press power key to select

FastBoot Mode
PRODUCT_NAME - lito
VARIANT - SM_ UFS
BOOTLADER VERSION -
BASEBAND VERSION -
SERIAL NUMBER - 1******1 ... číslo mobilu souhlasí i podle čárového kódu uvnitř mobilu
SECURE BOOT - yes
DEVICE STATE - locked

... a stále se mi zobrazuje v UBportu Unlock the bootloader spolu s poznámkou, že aby mohl Ubuntu Touch istalovat, tak "Před instalací Ubuntu Touch musíte ručně odemknout bootloader vašeho telefonu. Pokud jste to ještě neudělali, postupujte podle kroků na odkazované stránce." Jenže ta webová stránka https://1url.cz/W1mL9 je anglicky a ten český překlad od translátoru je takový těžkopádný, že já z toho nevím ani patu ani hlavu, takže přešlapuji na stále na místě :'-(
Naposledy upravil(a) boleslav-kristal dne 20 bře 2025, 09:09, celkem upraveno 1 x.
menom

#6 Příspěvek od menom »

.

Musite znova do androidu, tam to nastavit.
Toto sa pise na stranke lineageos k vasmu mobilu, ako odomknut bootloader:

Aby ste sa dostal k tomu nastaveniu je nutne asi 5 az 10 krat tuknut na cislo zostavy v nastaveniach, zalezi od modelu, a potom napise, ze ste Vyvojar

1) Povoľte odomknutie OEM v možnostiach vývojára v rámci nastavení zariadenia. (je nutne to hladat v nastaveniach to OEM)

2) Pripojte zariadenie k počítaču cez USB

3) V počítači otvorte príkazový riadok (na Windows) alebo terminál (v systéme Linux alebo MacOS) a napíšte:

adb -d reboot bootloader
Môžete tiež ísť do režimu fastboot pomocou kombinácie kláves, držaním všetkých 3 spolu Volume Up + Volume Down + Power.

4) Akonáhle je zariadenie v režime Fastboot, overte ho, či ho počítač nájde písaním (do terminalu):

fastboot devices

Ak by bol nejaky problem, vyskusajte spustit prikaz ako root (so sudo). Ked nenapise ziadny error, ma ukazat zariadenie vo vystupe terminalu.
Potom mozete pokracovat.

5) Teraz zadajte nasledujúci príkaz, aby ste odomkli bootloader:

fastboot oem unlock

V tomto bode môže zariadenie zobrazovať výzvy na obrazovke, ktoré si budú vyžadovať interakciu na pokračovanie v procese odomknutia bootloaderu. Prijmite všetky akcie, na ktoré vás zariadenie žiada, aby ste mohli pokračovať.

6) Ak sa zariadenie automaticky nereštartuje, reštartujte ho. Teraz by to malo byť odomknuté.
7) Keďže zariadenie sa úplne resetuje, budete musieť znovu povoliť ladenie USB (v nastaveni androidu), aby ste mohli pokračovať.

Neni coho sa obavat, podobne som to robil na svojom mobile, tu je odkaz pre vas mobil na lineageos https://wiki.lineageos.org/devices/bill ... bootloader

.
.
boleslav-kristal
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od boleslav-kristal »

Provedl jsem tyto kroky a nevím, co dělám špatně,
Samozřejmě jsem znovu musel v úplně novém nastaní Androidu v sekci Pro vývojáře znovu provést Povolení ladění USB.

Pak jsem všechno dělal z notebooku, ale pořád se mi to vrací do tohoto nastavení. I po zapojení vypnutého mobilu do USB mi zapnutý UBport u prvního kroku zapne mobil do uvedeného nastavení:

The boot loader is unlocked and software integrity cannot be guaranteed. Any data stored on the device may be available to attackers. Do not store any sensitive data on the device. Visit this link on another device: g.co/ABH. PRESS POWER KEY TO PAUSE BOOT

- - -
Zavaděč je odemčený a integritu softwaru nelze zaručit. Veškerá data uložená v zařízení mohou být dostupná útočníkům. Neukládejte na zařízení žádná citlivá data. Navštivte tento odkaz na jiném zařízení: g.co/ABH. STISKNĚTE TLAČÍTKO NAPÁJENÍ A POZASTAVTE BOOT

A za použití tlačítka vypínání/zapínání a zeslabování zvuku mi to přeskočí, buď nazpět do varování anebo níže do...

... UBports Recovery s nabídkou menu:
- Reboot system now
- Factory reset
- Advanced

Točím se v kruhu...

PS: A stále mi notebook nedetekuje zobrazením na liště vypnutý mobil zastrčený do USD. Zobrazí se posléze, až něco začnu dělat - viz výše...
menom

#8 Příspěvek od menom »

.
K tomu co pise:
The boot loader is unlocked and software integrity cannot be guaranteed. Any data stored on the device may be available to attackers. Do not store any sensitive data on the device. Visit this link on another device: g.co/ABH. PRESS POWER KEY TO PAUSE BOOT

To je vporadku, to pise pri kazdom zapnuti mobilu, ked je odomknuty bootloader.
.

Teraz som to znova precital a myslim, ze robite chybu, ze pri priojeni mobilu mate drzat 3 tlacitka spolu, Volume Up + Volume Down + Power.
Aby ste ho pripojil do Fastboot módu.

.
.
boleslav-kristal
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od boleslav-kristal »

.
Zobrazilo se mi následující

The installation process from the computer is done. The device will now perform the remaining steps which should take less than five minutes. After the installation, the device will reboot and you can begin to explore Ubuntu Touch. Found something you don't like? Tell us, or help us change it!
... Development of Ubuntu Touch is driven by the UBports Community.
... Donate now to allow us to continue our mission!
Get involved!
Donate.

... Get more devices you want to flash.
... Flash another device.
Ubuntu Touch sucesfully installed.
All done! Enjoy exploring you new OS.

- - -

Proces instalace z počítače je dokončen. Zařízení nyní provede zbývající kroky, které by měly trvat méně než pět minut. Po instalaci se zařízení restartuje a můžete začít prozkoumávat Ubuntu Touch. Našli jste něco, co se vám nelíbí? Řekněte nám to nebo nám to pomozte změnit!
... Vývoj Ubuntu Touch je řízen komunitou UBports.
... Přispějte nyní, abychom mohli pokračovat v naší misi!
Zapojte se!
Darovat.

... Získejte více zařízení, která chcete flashovat.
... Flash další zařízení.
Ubuntu Touch úspěšně nainstalován.
Vše hotovo! Užijte si objevování nového OS.

... a pak toto:

The boot loader is unlocked and software integrity cannot be guaranteed. Any data stored on the device may be available to attackers. Do not store any sensitive data on the device. Visit this link on another device: g.co/ABH. POWER PRESS KEY TO PAUSE BOOT

... a následně toto:

The boot loader is unlocked and software integrity cannot be guaranteed. Any data stored on the device may be available to attackers. Do not store any sensitive data on the device. Visit this link on another device: g.co/ABH. PRESS POWER KEY TO CONTINUE

... a tak jsem ten mobil vypnul.
... po chvíli jsem jej zapnul a opět se mi objevil ten samý text!!!

The boot loader is unlocked and software integrity cannot be guaranteed. Any data stored on the device may be available to attackers. Do not store any sensitive data on the device. Visit this link on another device: g.co/ABH. POWER PRESS KEY TO PAUSE BOOT

Jak to mám vypnout, abych mohl mobil normálně zapnout a konečně normálně používat...
Naposledy upravil(a) boleslav-kristal dne 20 bře 2025, 12:55, celkem upraveno 1 x.
menom

#10 Příspěvek od menom »

.

Mate tu datum ze ste to pisal 20 brezna, tento prispevok sa objavil az dnes. Ked pise PRESS POWER KEY TO PAUSE BOOT ked nic nestlacite, ma sa spustit operacny system. Su tam dve moznosti Fastboot mode stlacenim 3 tlacitok, a Recovery mode stlacenim 2 tlacitok Volume Down + Power.

Tazko povedat v akom to mate teraz stave. Odhodlal som sa skusit ubuntu touch, ale pre pinephone to instalator nepodporuje:

The UBports Installer doesn't support this device yet. Click here to find installation instructions.

Under heavy development relying only on the device porters. Many features including basic functionality may not work.
It will be the task of the porter to commit the work needed to make the device reach the standards to become fully supported.
These devices are only for those who are prepared to take the risk of using them.

Z toho nic nebude.
.
Takto to prelozil prekladac:
Inštalátor Ubports toto zariadenie zatiaľ nepodporuje. Kliknutím sem nájdete pokyny na inštaláciu. Mnoho funkcií vrátane základných funkcií nemusí fungovať. Bude úlohou vrátnika spáchať prácu potrebnú na dosiahnutie zariadenia, aby sa dosiahlo úplne podporované. Tieto zariadenia sú iba pre tých, ktorí sú pripravení riskovať ich použitie.
Ha ha.

.
.
Odpovědět