0 miesta na home disku
0 miesta na home disku
Dlhu dobu som tu nebol, ale vcera sa darilo.
Pocas prace na pc sa sputilo zalohovanie cez timeshift co by nebol problem az do doby lez vypadol pocas zalohovania prud, stalo sa to zrovna v case kedy si timeshift alokoval cele miesto na disku. Po opatovnoom zapnuti pc sa system spustil s tym ze cinnamon sa psutil v nudzovom rezime, startova ponuka nenabehla, ale aspon som videl plochu, nic sa nedalo spustit okrem nema kde nech som dal vymazat cokolvek tak miesto na disku bolo stale nula. Tak som skusal spustit gnome-disks cez terminal ktori sa rozbehol ale nevedel skontrolovat jednotku kedze ju system nevedel dopojit.
Tak som zapol kali linux co mam na druhom oddiely a tam dal skontrolovat jednotku a hodilo my ze je poskodena a dal som ju opravit. Po oprave a restarte do mintu sa cinnamon zas spustil v nudzovom rezime a tak som skusil zadat prikaz timeshoft cez terminal a z ponuknutych moznosti som zvolil vymazat vsetky zalohy, program bezal az do hodnoty 200%, ale po dokonceni ukazal aspon nejake volne miesto na disku a po opetovnom restartovani sa sustil system uz normalne aj ked niektore veci nejdu uplne korektne vymazana historia roznych programov a tak podobne po chvili prace na pc sa zas psustil timeshift a tak som ho nechal pracovat celu noc, ale ani po 8 hodinach ulohu nedokoncil svietili mi tam dva beziace procesy timeshiftu nieco v zneni verbose delete all a tak som po noci dal vypnut pc a po opatovnom zapnuti zas miesto na disku nula, time shift si zas alocoval vsetko miesto neviem ako dosiahnut aby ukazoval spravne volne miesto, alebo aby obsadene miesto ktore pouzival pri praci zas uvolnil, teraz je cinnamon v nudzovom rezime, dostanem sa k terminalu popripade sa da spustit jeden prehliadac cez ktori pisem. Nejake rady by boli?
Pocas prace na pc sa sputilo zalohovanie cez timeshift co by nebol problem az do doby lez vypadol pocas zalohovania prud, stalo sa to zrovna v case kedy si timeshift alokoval cele miesto na disku. Po opatovnoom zapnuti pc sa system spustil s tym ze cinnamon sa psutil v nudzovom rezime, startova ponuka nenabehla, ale aspon som videl plochu, nic sa nedalo spustit okrem nema kde nech som dal vymazat cokolvek tak miesto na disku bolo stale nula. Tak som skusal spustit gnome-disks cez terminal ktori sa rozbehol ale nevedel skontrolovat jednotku kedze ju system nevedel dopojit.
Tak som zapol kali linux co mam na druhom oddiely a tam dal skontrolovat jednotku a hodilo my ze je poskodena a dal som ju opravit. Po oprave a restarte do mintu sa cinnamon zas spustil v nudzovom rezime a tak som skusil zadat prikaz timeshoft cez terminal a z ponuknutych moznosti som zvolil vymazat vsetky zalohy, program bezal az do hodnoty 200%, ale po dokonceni ukazal aspon nejake volne miesto na disku a po opetovnom restartovani sa sustil system uz normalne aj ked niektore veci nejdu uplne korektne vymazana historia roznych programov a tak podobne po chvili prace na pc sa zas psustil timeshift a tak som ho nechal pracovat celu noc, ale ani po 8 hodinach ulohu nedokoncil svietili mi tam dva beziace procesy timeshiftu nieco v zneni verbose delete all a tak som po noci dal vypnut pc a po opatovnom zapnuti zas miesto na disku nula, time shift si zas alocoval vsetko miesto neviem ako dosiahnut aby ukazoval spravne volne miesto, alebo aby obsadene miesto ktore pouzival pri praci zas uvolnil, teraz je cinnamon v nudzovom rezime, dostanem sa k terminalu popripade sa da spustit jeden prehliadac cez ktori pisem. Nejake rady by boli?
https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing
Systém Linux Mint 19.3 Cinnamon 64-bit, jadro väčšinou najnovšie.
Nižšie ako 5.4.0 nemám. 
HP-Pro-3400-Series-MT

HP-Pro-3400-Series-MT
Re: 0 miesta na home disku
Tak teraz pozeram zas blika disk sustavne a zas bezia dva procesy rsync co je timeshift, musel som to odfotit mobilom lebo printscreen nefunguje, snad to bude citatelne...
Nižšie ako 5.4.0 nemám. 
HP-Pro-3400-Series-MT

HP-Pro-3400-Series-MT
.
Mozno skusit zadat prikazy
Alebo pre konkretny proces
PID je cislo spusteneho procesu
A timeshift sa da vypnut v nastaveniach, robit zalohu raz za cas len manualne.
.
Mozno skusit zadat prikazy
Kód: Vybrat vše
sudo killall timeshift
sudo killall rsync
sudo kill -9 PID
.
.
Ano toto som urobil vcera pri jednom pokuse a ostal zablokovany disk prave alokovanou zalohou zabiteho procesu a musel som to v kali linuxe dat opravit, tadial cesta nevedie... Vcera som dal manualne v terminali timeshift --delete all aby som uvolnil miesto co pomohlo, ale potom sa psusitili zas tieto dva procesy ktore som odfotil... Dnes skusal dat rovnaky prikaz na vymazanie vsetkych zaloznych obrazov, ale uz to neurobilo nic a miesto ostalo zaalokovane...
Nižšie ako 5.4.0 nemám. 
HP-Pro-3400-Series-MT

HP-Pro-3400-Series-MT
.
Zabil by som tie procesy. Potom by som cez Midnight Commander vymazal to co nechcem v zlozke timeshift pre zalohy. Ak nemam nainstalovany MC, tak by som to urobil pomocou terminalu.
Ked vies kde je zlozka so zalohami timeshift, tak je mozne zmazat ci jednotlive zalohy alebo aj celu zlozku, ak nechces si nejaku ponechat.
Ak by to neslo v spustenom systeme, tak stale je moznost vypnut a zmazat z LiveUSB ako root zo spustenej instalacky...
.
Zabil by som tie procesy. Potom by som cez Midnight Commander vymazal to co nechcem v zlozke timeshift pre zalohy. Ak nemam nainstalovany MC, tak by som to urobil pomocou terminalu.
Ked vies kde je zlozka so zalohami timeshift, tak je mozne zmazat ci jednotlive zalohy alebo aj celu zlozku, ak nechces si nejaku ponechat.
Ak by to neslo v spustenom systeme, tak stale je moznost vypnut a zmazat z LiveUSB ako root zo spustenej instalacky...
.
.
Dik za odpoved, ale to bol ten problem nevedel som kam co uklada a kde to najst... Nevedel som ako spustit analyzator obsadenia disku v terminaly az na mna vyskocila zas hlaska ze nieje na disku miesto a v odfotenom terminali sa my zobrazil novy beziaci proces baobab kedze zo vcerajska viem ze vypisal ze niektore adresare nevedel zistit velkost tak som po zisteni nazvu zadal sudo baobab /home a isiel som na zahradu, teraz po navrate som konecne nasiel adresar kam vsetky odstranene subory timeshift hodil, nie do kosa, ale vytvoril si zvlast adresar -Trash-0 s root pravami takze som ho ako bezny uzivatel ani nemohol najst a samozrejme nedal ho do /home/doma co je moj zakladny uzivatelsky adresar, ale vytvoril ho v /home... Teraz rozmyslam ci zabijem ten proces a skusim pomocou nema s pravamy root vypratat ten kos co si vytvoril timeshift a dufat ze sa my objavy naspat tych 72 GB ktorymi je to zapratane, alebo pockat kym sa ukoncia tie dva procesy, aj ked tazko povedat ci vobec dobehnu...
Dalsi problem je ako vypnut aby sa zas po starte spustil timeshift tak ako to urobil dnes rano.
Dalsi problem je ako vypnut aby sa zas po starte spustil timeshift tak ako to urobil dnes rano.
Nižšie ako 5.4.0 nemám. 
HP-Pro-3400-Series-MT

HP-Pro-3400-Series-MT
číslo procesu zistíšmenom píše: 05 dub 2025, 11:06 .
Mozno skusit zadat prikazyKód: Vybrat vše
sudo killall timeshift
Alebo pre konkretny procesKód: Vybrat vše
sudo killall rsync
sudo kill -9 PID
.
sudo ps -ef | grep timeshift
Tak som to nakoniec riskol, ukoncil som procesy vymazal ako root ten kos a lez to system vymazal zas sa sputili tie procesy nanovo tak znovu ich killnut a potom restart pc a hned po starte som spustil time shoft a vypol planovane ulohy, teraz uz nabieha system relativne normalne, niektore appimage nejdu spustit, historia copy je tiez zmazana a zbytok systemu som este neskontroloval, vzdy to ma nejake nasledky ked sa nieco sekne... Nuz pokial su ludia nauceny sustavne pouzivat iba desktop v nasom jazyku tak tazko budu hladat nazvy programov, kotre su uplne ine ako preklady, to je potom problem...
Dik za rady snad sa to nikomu nestane a ked hej tak ma navod ako na to...
Dik za rady snad sa to nikomu nestane a ked hej tak ma navod ako na to...

Nižšie ako 5.4.0 nemám. 
HP-Pro-3400-Series-MT

HP-Pro-3400-Series-MT
Asi bych rovnou doporučil vyzálohovat, co je důležité a udělat novou instalaci, můžeš to mít docela hodně pokopané. A předpokládám, že Timeshift jsi měl nastavený tak, aby nezálohoval do /Home, ale někam jinam?