Program na psaní psacího (krasopisného) písma - popř. font písma [vyřešeno]

Problémy a zkušenosti s programy, softwarovými nástroji nebo balíčkovacími systémy pro jejich instalaci
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdeans

Program na psaní psacího (krasopisného) písma - popř. font písma [vyřešeno]

#1 Příspěvek od zdeans »

Dobrý den.
Hledám program na psaní psacího písma (krasopisného). Popřípadě font písma, které je psací a jak ho přidat do LibreOffice, či jiného programu. Nějaký jsem stáhl je to formát .ttf, kam ten soubor dát?
Potřeboval bych to pro malou do 1. třídy do školy. Napsal bych jí a poté vytiskl nějaký vzor (slovo, či větu) a ona by se podle toho vzoru učila psát psacím písmem (krasopisem).
Možná je nějaký font přímo v LibreOffice, ale žádný jsem nenašel (možná jsem málo hledal a nějaký existuje).
Jediný co jsem našel je program Birdfont, ale ten je na tvorbu písma a na to já nemám nervy :D
Poradí někdo?
Naposledy upravil(a) zdeans dne 10 dub 2025, 21:09, celkem upraveno 2 x.
Asus TUF GAMING B550-PLUS AMD Ryzen 5 5600X
Ram: 32GB DDR4 3600 MHz
nVidia RTX 3060 Ti
HDD: Crucial MX500 SSD 500GB, Samsung 870 EVO SSD 500GB (Windows),WD Blue - 2TB
Linux Mint 22.1 - Cinnamon
alojz

Re: Program na psaní psacího (krasopisného) písma - popř. font písma

#2 Příspěvek od alojz »

...na nete hladaj handmade fonts...mozno najdes aj bezplatné...v minulosti som casovo obmedzene nahral písma na ulozto,tam boli aj rucne pisané...na instalaciu pismen som ti dal skrínšot... :oops: :roll: :shock:
Snímka obrazovky 2025-04-05 11-52-23_másolás.jpg
AMD Ryzen 5
RADEON RX 6400 dual
zdeans

#3 Příspěvek od zdeans »

Takže jsem našel font "Learning Curve", dokonce i zadara, ve formátu .ttf, což je přesně to písmo co potřebuju.
Vytvořil jsem složku "fonts", kterou jsem umístníl takto ".local/share/fonts" a do té složky "fonts" přidal fonty a heuréka, už to funguje i v LibreOffice.
Teď ještě kdyby šlo v LibreOffice, nějak udělat řádky (linky) viz. příloha, ale nemusí to být úplně přesný, stačí jednen řádek (linka), né ty modrý linky, ale jenom ty hlavní řádky. S LibreOffice moc nepracuju, takže nevím, jestli ty řádky tam jdou vůbec udělat.
Kdyby mi někdo poradil, ještě tady toto, tak by to bylo super.
Přílohy
písanka 2.jpg
písanka 1.jpg
nVidia RTX 3060 Ti
labeent

#4 Příspěvek od labeent »

A Libre Office "Sešit" neboli "LO Excel" by nestačil? Udělat si řádkování černou barvou by Ti umožnilo ho vytisknout
Obrázek
Ventero1

#5 Příspěvek od Ventero1 »

I ve writer dokumentu se da navrhnout tabulka a nejspise vybrat, ktere casti mrizkovani budou viditelne.
A nebo si to udelej v nejake malovaci apce (ci stahni nejaky obrazek z netu) a dej jako podklad/pozadi dokumentu.

Ale tyhle pisanky stoji par kacek a pro deti ,vyzadujici spec. pedagogiku ci asistenci, jsou na to dotace ..

Jinak dik za reakci k prehravani hudby.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
zdeans

#6 Příspěvek od zdeans »

Takže nakonec jsem na netu našel a stáhl školní linky ve formátu .docx a .PDF jak mi radil Ventero1, plus ještě nějaký fonty písma a v Libre Office-Writeru to funguje to skvěle. Zkoušel jsem ještě něco vytvořit v Gimpu, ale nebylo to ono. Pak jsem se pokoušel ve Writeru vytvořit nějakou smysluplnou a funkční tabulku, ale vzdal jsem to a šel hledat na net :), což byla ta nejlepší volba...
Každopádně díky za rady.
Ventero1: není zač... ;)
nVidia RTX 3060 Ti
Odpovědět