ARM+Apple zřejmě docela dobře funguje. Jedná se ale o velmi uzavřenou záležitost. ARM+Linux nebo Windows není v současnosti, blízké budoucnosti (a obávám se že i střednědobé budoucnosti) moc použitelná věc. Tady jasně vítězí X86. Jasně, ARM má oproti X86 zcela jasné přednosti, ale zatím to je, tak jak to je.
Když už by mělo něco "převálcovat" či nahradit X86, pak raději RISC-V - to je dle mého názoru cesta správným směrem.
Zvažujem kúpu mini PC
Re: Zvažujem kúpu mini PC
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci. stani.1blog.cz
suhlasim, ARM a RISC-V vyzeraju byt ako dobri kandidati co nahradia x86 architekturu.
Vela aplikacii pouzivam priamo v browseri, lebo v konecnom dosledku je to pamatovo menej narocne ako mat spustenych x aplikacii naraz (napr. MS Teams, Slack, Postman, Outlook, Office, ...) pricom mnoho aplikacii ma v sebe pribaleny "Chrome/Chromium" ako vykreslovaci engine (vid Electron.js framework).
Mne osobne vyhovuje pracovat na ARM na MacBooku. Vsetko je ovela rychlejsie na M3 Pro (a to nemam ani len M4, alebo M4 Pro CPU) a kompilacie projektov bezia 3-10x rychlejsie ako na Core i7 pri 10~30% spotrebe oproti Intelu (ano, meral som to a spotrebu to ma aj o 70% nizsiu ako som mal so starsim modelom.
Keby som si mal vybrat PC na doma, tak si priplatim tych 100Eur za to, ze to bude velmi tiche (vacsinu casu nehlucne) a s ovela nizsou prevadzkovou spotrebou (3-10W pri beznej cinnosti v browseri + na pozadi bezi iny browser a IntelliJ IDEA)
Vela aplikacii pouzivam priamo v browseri, lebo v konecnom dosledku je to pamatovo menej narocne ako mat spustenych x aplikacii naraz (napr. MS Teams, Slack, Postman, Outlook, Office, ...) pricom mnoho aplikacii ma v sebe pribaleny "Chrome/Chromium" ako vykreslovaci engine (vid Electron.js framework).
Mne osobne vyhovuje pracovat na ARM na MacBooku. Vsetko je ovela rychlejsie na M3 Pro (a to nemam ani len M4, alebo M4 Pro CPU) a kompilacie projektov bezia 3-10x rychlejsie ako na Core i7 pri 10~30% spotrebe oproti Intelu (ano, meral som to a spotrebu to ma aj o 70% nizsiu ako som mal so starsim modelom.
Keby som si mal vybrat PC na doma, tak si priplatim tych 100Eur za to, ze to bude velmi tiche (vacsinu casu nehlucne) a s ovela nizsou prevadzkovou spotrebou (3-10W pri beznej cinnosti v browseri + na pozadi bezi iny browser a IntelliJ IDEA)
Pěkný den všem přeji!
S Linuxem jsem úplně v začátcích, proto poprosím o radu/potvrzení.
Zvažuji koupi níže uvedeného miniPC jako multimediální centrum ke staré hloupé ale pořád dobré televizi na chatu.
Sloužit bude primárně na přehrávání Magenty TV z prohlížeče, asi nějaký youtube a podobně, přehrávání filmů z exteráku (primárně FHD kvalita).
Wokna na to nechci kvuli náročnosti, aktualizacím atd....
Mint se mi teoreticky jeví ako ideální i s ohledem na to, ze s nim trochu naučím, a do budoucna ho zvažuji jako náhradu W10 na noťasu, až skončí podpora.
Dotaz zní, jestli si Linux Mint s tímto HW dobře poradí?
https://www.alza.cz/umax-u-box-j42-nano ... ssionPosts
Díky moc za info a pěkný víkend!
Limetkka
S Linuxem jsem úplně v začátcích, proto poprosím o radu/potvrzení.
Zvažuji koupi níže uvedeného miniPC jako multimediální centrum ke staré hloupé ale pořád dobré televizi na chatu.
Sloužit bude primárně na přehrávání Magenty TV z prohlížeče, asi nějaký youtube a podobně, přehrávání filmů z exteráku (primárně FHD kvalita).
Wokna na to nechci kvuli náročnosti, aktualizacím atd....
Mint se mi teoreticky jeví ako ideální i s ohledem na to, ze s nim trochu naučím, a do budoucna ho zvažuji jako náhradu W10 na noťasu, až skončí podpora.
Dotaz zní, jestli si Linux Mint s tímto HW dobře poradí?
https://www.alza.cz/umax-u-box-j42-nano ... ssionPosts
Díky moc za info a pěkný víkend!
Limetkka
.
Ahoj, na hlavnom anglickom forume linux mint nevidim info o tomto boxe Umax U-Box j42 nano.
Ale k procesoru Intel Celeron J4125 su tam temy, kde sa pise o problemoch so zvukom.
Mozes mrknut do odkazu:
https://forums.linuxmint.com/search.php ... mit=Search
.
Ahoj, na hlavnom anglickom forume linux mint nevidim info o tomto boxe Umax U-Box j42 nano.
Ale k procesoru Intel Celeron J4125 su tam temy, kde sa pise o problemoch so zvukom.
Mozes mrknut do odkazu:
https://forums.linuxmint.com/search.php ... mit=Search
.
.
Děkuji za odpověď. No nepotěšil jste mě... Každopádně jsem vyčetl, že je to tak trochu náhoda, takže to prostě zkusím, a při nejhorším zkusím jinou distribuci nebo pri nejhorším W10Pro no....
Díky
Díky
Ahoj všem.
Tak pro ostatní, kdyby se hodilo...
NA výše uvedené (#573) sestavě s procesorem Celeron J4125 jsem Linux Mint (Cinnamon) úspěšně a bez potíží rozchodil. Potíže e zvukem, jak bylo uváděno, nebyly, pouze bylo nutné v nastavení zvuku nastavit jako výstup zvuku HDMi výstup místo audio výstupu (jack 3,5mm).
Poté vše bez problémů:)
Tak pro ostatní, kdyby se hodilo...
NA výše uvedené (#573) sestavě s procesorem Celeron J4125 jsem Linux Mint (Cinnamon) úspěšně a bez potíží rozchodil. Potíže e zvukem, jak bylo uváděno, nebyly, pouze bylo nutné v nastavení zvuku nastavit jako výstup zvuku HDMi výstup místo audio výstupu (jack 3,5mm).
Poté vše bez problémů:)
Toz fajne
Akorat proc zase Cinnamon? To opravdu neni vhodne distro pro slabe PC ..
Akorat proc zase Cinnamon? To opravdu neni vhodne distro pro slabe PC ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...
Běží to úplně v poho. Vypnul jsem pár efektů.
Dokonce jsem na tom jen tak pro srandu zkušebně rozchodil a zkusil aj pár her;-)
Dokonce jsem na tom jen tak pro srandu zkušebně rozchodil a zkusil aj pár her;-)