Ahoj jsem naprostý nováček co se Linuxu týče. Mám starej krám počítač, a už mě nebavilo ve Windows čekat po zadání jakéhokoliv příkazu minuty.
Zkusil jsem Linux a jsem totálně nadšený. Prostě to šlape ůplně plynule.
Teď k problému. Linux jsem instaloval vedle Win, přeci jen je někdy potřeba v nich něco udělat. Pro Linux jsem vyhradil však jen 15GB, myslel jsem, že to bude na čistě systém stačit. Nevěděl jsem, že Linux pracuje trošku jinak než WIN a vlastně vše hází k systému. Teď samozřejmě nemá místo.
Zkoušel jsem klasicky ve WIN sebrat trošku místa WIN, zkrátil jsem oddíl o 100 GB a chtěl jsem ho přidat k virtuálímu disku kde je Linux. A ouha ono to ve WIN nejde.
Je nějaká možnost v Mintu si místo přidat. Oddíl už jsem oddělil ve win.
Prosím vysvětlení pro úplného idiota. Pracuji s tím asi dva dny.
Nerad bych to znovu přeinstalovávál. Na Linux jsem si zvykl a hodlám ho dál používat jako hlavní systém pro většinu práce na počítači.
Díky za Vaše rady.
Alokace více místa pro Linux
Re: Alokace více místa pro Linux
Tak už se mi podařilo v mintu i oddílu dodat typ oddílu Linux Filesystem, ale spojit ho s oddílem na kterém je Mint nedokážu.
Velikost oddílu, kde je mint jde jen zmenšovat. Rozšířit o ten nový nevím jak udělat.
Velikost oddílu, kde je mint jde jen zmenšovat. Rozšířit o ten nový nevím jak udělat.

Tak už se mi to podařilo ve spuštené live verzi, ale bohužel se to kouslo při přenášení souborů. Do pr...
Najrychlejsie to ide spojit v programe GParted z Live instalacky a nasledne znova nainstalovat system.
Dalsia moznost bude na dlho, no ked zacinas s linuxom to asi nedas, mozes mrknut do odkazu
viewtopic.php?p=49096&hilit=gparted#p49096
Jak harddisk tak oddil je mozne pripojit ako domovsku zlozku....
.
Dalsia moznost bude na dlho, no ked zacinas s linuxom to asi nedas, mozes mrknut do odkazu
viewtopic.php?p=49096&hilit=gparted#p49096
Jak harddisk tak oddil je mozne pripojit ako domovsku zlozku....
.
.
Díky už se mi to podařilo v live bez nutnosti instalace znovu. Jsem hrozně šikovnej.
)
IT se zabývám asi 40 let, takže nejsem úplně marnej, jen ten Linux je pro mě velká neznámá, ale podařilo se a to je hlavní.

IT se zabývám asi 40 let, takže nejsem úplně marnej, jen ten Linux je pro mě velká neznámá, ale podařilo se a to je hlavní.
Ak je málo miesta, dá sa to aj partizánskou metódou a to tak že si dáš data na windows partíciu cez linku lebo linux akceptuje ntfs. Ak je windows partícia napr. /dev/sda2 tak potom v linuxe urobíš linku na napríklad na plochu. Vo windowse urobíš adresár DATA.
V /etc/fstab dopíšes ako root : /dev/sda2 /media/Windows ntfs defaults 1 1
Tým si zabezpečíš že sa ti pri štarte pripojí partícia kde máš adresár DATA.
V termináli
A na ploche sa objaví adresár DATA
V /etc/fstab dopíšes ako root : /dev/sda2 /media/Windows ntfs defaults 1 1
Tým si zabezpečíš že sa ti pri štarte pripojí partícia kde máš adresár DATA.
V termináli
Kód: Vybrat vše
cd
cd Plocha
ln -s /media/windows/DATA DATA
Díky, ale zvládnul jsem to sám.